Clotilde cere Frantei sa ii retraga lui Sorin Cimpeanu ordinul „Palmes academiques: „Ma astept sa arunce din nou cei din PNL si PSD cu bani grei de la partid (tot din banii nostri) prin presa lor ca sa ne atace”

politica

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anuntat marti ca va cere autoritatilor franceze „retragerea ordinului ‘Palmes academiques’ acordat lui Sorin Cimpeanu, pentru ca nu este permis ca acest ordin sa fie acordat pentru impostura si plagiat”. 

„M-am gandit sa va spun ceva despre care nu veti auzi in presa cumparata de PNL si PSD. Daca nu stiti, in iunie 2021, domnul Sorin Cimpeanu a primit Ordinul ‘Palmes academiques’, in grad de Comandor de la ministrul francez al Educatiei. Un ordin care a fost infiintat in 1808 de Imparatul Napoleon ca o decoratie pentru a onora membrii eminenti ai Universitatii din Paris, transformat, in 1955, intr-un ordin de merit. In prezent, este una dintre cele mai vechi distinctii civile acordate de Republica Franceza si rasplateste meritele depuse de unele personalitati pentru servicii aduse universitatilor, in activitatea didactica sau stiintifica. Aceste ordin are trei grade ierarhice: Cavaler, Ofiter si Comandor.

De ce va spun toate aceste lucruri si cat de important este acest ordin. Solicit public autoritatilor franceze retragerea ordinului ‘Palmes academiques’ acordat lui Sorin Cimpeanu, pentru ca nu este permis ca acest ordin sa fie acordat pentru impostura si plagiat.

Anul trecut ministrul Educatiei a fost ales si presedinte al Agentiei Universitare a Francofoniei (AUF). Am anuntat si AUF despre acest plagiat grosolan si le-am explicat ca un astfel de caz duce in derizoiu ideea de merit, de etica si performanta academica.

Oameni buni, plagiatul inseamna furt intelectual. Iar atunci cand plagiezi 13 capitole dintr-un curs universitar avem de-a face cu un autentic furt calificat academic. Plagiatul domnului ministru al Educatiei a fost documentat intr-o investigatie jurnalistica semnata de Emilia Sercan. Sunt facsimile de pe carti, declaratii si informatii factuale concrete.

Stiu, este incomod ceea ce spun si ma astept sa arunce din nou cei din PNL si PSD cu bani grei de la partid (tot din banii nostri) prin presa lor ca sa ne atace.

Dar nu putem inchide ochii la asa ceva, nu putem sa ne resemnam. ‘Pentru ca raul sa triumfe, este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic.’ Iar noi am ales sa facem ceva. Cazul de plagiat al ministrului Educatiei nu trebuie ignorat asa cum vor cei care platesc bani multi pentru ‘liniste'”, a anuntat Armand, marti.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a afirmat, intrebat marti la Arad despre acuzatiile de plagiat, ca aceia care le lanseaza „sunt un fel de habarnisti in domeniul educatiei” si ca indrumatorul de lucrari practice pe care si-a pus semnatura „a fost realizat foarte profesionist, respectand toate regulile, in interesul studentilor”.

„Pe cei care isi doresc cu orice pret sa blocheze legile Educatiei ii anunt ca nu vor reusi sa faca acest lucru chiar daca amesteca un subiect de interes pentru milioane de copii si tineri cu eventuale acuze la nivel personal. Lucrurile sunt total diferite, iar la nivel personal sunt oameni care nu sunt capabili sa diferentieze un indrumator de lucrari practice sau un caiet de seminar cu o lucrare stiintifica. Un indrumator de lucrari practice, a fost realizat foarte profesionist, respectand toate regulile, in interesul studentilor. Un indrumator de lucrari practice cuprinde monograme, cuprinde legi, cuprinde formule si scheme de calcul, cuprinde diagrame si tabele care nu pot fi schimbate si care nu trebuie sa fie schimbate. Cei care lanseaza aceste acuze sunt un fel de habarnisti in domeniul educatiei”, a spus Sorin Cimpeanu.

El si-a motivat trecerea numelui sau pe indrumator spunand ca „sa treci nume precum Arhimede nu era cazul, la autori”.

„Este un un mod de lucru specific, respectat intocmai pentru indrumatoare de lucrari practice, pentru indrumatoare de proiect si pentru caiete de seminare, lucrari fara ISBN”, a adaugat ministrul.

Cimpeanu a mai declarat ca aceia care vor sa blocheze legile Educatiei „pun in antiteza lucrari ce tin de cariera unei anumite persoane”.

„Sunt curios, dupa ce au fost preocupati de o teza de doctorat sustinuta in anul 2000, acum sunt preocupati de caiete de seminar, sunt convins ca vor ajunge la lucrarile de control din clasa a saptea si sunt convins ca vor gasi ca la un moment dat am copiat ceva rezolvari dintr-o culegere de probleme sau dintr-un manual de matematica, dupa care sunt convins ca vor gasi si ceva ciorne de prin scoala gimnaziala”, a adaugat ministrul Sorin Cimpeanu.

El a mai afirmat ca exista o rezistenta la schimbare in sistemul de educatie si ca „toate lucrurile care se pun, se pun in cheie politica, strict politica, strict politicianista, nicidecum in interesul elevilor si studentilor”, iar „cei care fac asta sunt dintr-o anumita perspectiva analfabeti puri, dintr-o alta perspectiva analfabeti functionali”.

Jurnalista Emilia Sercan l-a acuzat, luni, pe ministrul Educatiei ca ar fi plagiat un curs universitar si si-a fi „insusit fraudulos si paternitatea” mai multor capitole semnate anterior de alti autori.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: