Clotilde infurie iar blocul PSD-A3-RTV: „Sa va spun cum functiona fratia diamantelor PSD din Capitala. Cum este finantata presa de santaj”

politica

Clotilde Armand a atras atentia, miercuri seara, asupra unui alt tun financiar care a fost pus in aplicare de fosta administratie PSD a Sectorului 1. „Sa va spun cum functiona fratia diamantelor PSD din Capitala”, a inceput sa explice Armand, dupa ce DNA a anuntat ca cinci firme sunt urmarite penal.

„Sa va spun cum functiona fratia diamantelor PSD din Capitala. Am citit astazi comunicatul DNA prin care se anunta extinderea anchetei in cazul fostului primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, si mi-a atras atentia, in mod special, o societate care a fost pusa sub acuzare pentru complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata.

Societatea IDD Asset Management SRL a fost abonata si la contractele publice date de fosta administratie PSD de la Sectorul 1, condusa de Dan Tudorache. Achizitii in cazul carora am facut plangeri penale si am cerut recuperarea banilor. Contractele erau realizate prin Administratia Unitatilor de Invatamant Preuniversitar si Unitatilor Sanitare Publice (AUIPUSP)- Sector 1, Centrul Cultural al Sectorului 1 si Compania de Investitii si Dezvoltare in Sanatate si Domenii de Interes Public-Privat Sector 1.

Vorbim de institutii create special pentru a da bani publici pentru firme de partid si pentru a finanta presa de santaj.

AUIPUSP Sector 1 este celebra pentru mega-contractul de 76 de milioane de lei (contract atribuit direct & fara anunt in SICAP) pentru achizitia celor 48.000 de tablete supra tarifate si oferite cadou elevilor in campanie electorala iar Centrul Cultural pentru finantarea site-urilor si televiziunilor care ma ataca constant. La conducerea AUIPUSP Sector 1 erau angajati oamenii de partid care stiau sa ’livreze’ bani partidului. De la director pana la sofer totul era politizat si cu circuit inchis.

Am oprit tunurile financiare imediat ce am fost aleasa primar si am cerut tragerea la raspunde a celor vinovati de risipa bugetara. Am desfiintat AUIPUSP Sector 1. Si constat ca bine am facut”, a transmis Armand, miercuri seara.

Cinci societati comerciale sunt urmarite penal de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul in care fostul primar Marian Vanghelie este acuzat de constituire de grup infractional, trafic de influenta si instigare la abuz in serviciu privind fraudarea Economat Sector 5.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, miercuri, AGERPRES, procurorii de la Sectia de combatere a coruptiei au dispus extinderea urmarii penale fata de cinci societati comerciale cu sediul in municipiul Bucuresti suspecte de implicare in lanturile comerciale de fraudare a SC Economat Sector 5, respectiv: SC Games&Sports Distribution Romania SRL, SC City Bistro Management SRL, SC IDD Asset Management SRL, SC Daarm Partners SRL si SC Fortis Pugna SRL.

Fiecare firma este suspectata de savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, savarsita in vederea obtinerii unui avantaj patrimonial de catre altul, arata anchetatorii.

„In vederea repararii pagubelor aduse patrimoniului SC Economat Sector 5 SRL prin savarsirea, de catre suspectele SC Games&Sports Distribution Romania SRL si SC City Bistro Management SRL, a infractiunilor retinute in sarcina lor, procurorii au dispus sechestru asigurator asupra tuturor bunurilor mobile/imobile aflate in proprietatea celor doua firme, precum si asupra sumelor de bani din toate conturile bancare ale celor doua firme”, se precizeaza in comunicat.

Procurorii DNA anuntau, joia trecuta, ca efectueaza acte de urmarire penala fata de 22 de suspecti, intre care functionari publici, directori din cadrul institutiilor subordonate Primariei Sectorului 5 si Consiliului local, pentru infractiuni de coruptie si asimilate coruptiei in legatura cu achizitii nelegale supraevaluate efectuate de SC Economat Sector 5 (societate la care unic asociat este Consiliul local), prejudiciul estimat fiind de peste 256 milioane lei.

Procurorii anticoruptie notau in ordonanta ca, la finele anului 2018, Marian Vanghelie – la data faptelor consilier in cadrul Consiliului local Sector 5, Marian Leonard Petre – la data faptelor directorul general al SC Economat sector 5 SRL – si un om de afaceri ar fi constituit un grup infractional organizat, la care au aderat ulterior si alte persoane (administratori ai unor societati comerciale) si care ar fi avut ca scop obtinerea de foloase de catre firmele controlate de Vanghelie si implicit de persoanele care au sprijinit grupul, prin prejudicierea bugetului SC Economat Sector 5 SRL.

„Obtinerea acestor foloase s-ar fi realizat prin efectuarea de catre SC Economat Sector 5 SRL a unor achizitii de bunuri nelegale si la preturi supraevaluate (produse alimentare si nealimentare intre care patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane si dulciuri, cantare comerciale, masti FFP2 si geluri dezinfectante etc), de la societatile controlate de acestia. Grupul a actionat in perioada 2018 – 2020 si ar fi avut o structura bine determinata, ierarhia in cadrul acestuia fiind data de rolul pe care fiecare membru il avea in desfasurarea activitatii infractionale”, preciza DNA.

La varful ierarhiei, spuneau procurorii, s-ar fi aflat Marian Daniel Vanghelie, urmat de Petre Marian Leonard – directorul general al Economat Sector 5 si un om de afaceri, suspect in cauza.

„Mecanismul de actionare al grupului era unul complex. Astfel, dupa achizitia bunurilor respective de catre societatile controlate de oamenii de afaceri de la diversi furnizori, acestea erau revandute la suprapret catre SC Economat Sector 5 SRL, in mod direct, dar si prin crearea mai multor lanturi comerciale in care erau interpuse aceleasi societati, controlate de membrii gruparii”, indica DNA.

Mai departe, aceasta societate ar fi revandut produsele respective la preturi supraevaluate catre aproape toate entitatile din subordinea Primariei Sectorului 5 sau a Consiliului local Sector 5 (Administratia Domeniului public, Administratia Pietelor Sector 5, Centrul Cultural si de Tineret „Stefan Iordache”, Directia de Impozite si Taxe Locale Sector 5, scoli, gradinite etc.).

DNA mentiona ca au existat cresteri de preturi chiar si de 31 de ori mai mari fata de pretul practicat de furnizorul initial. Spre exemplu, un capsator de plastic mediu a fost achizitionat de Economat Sector 5 cu 81,6 lei, in conditiile in care pretul initial a fost de 2,59 lei.

Intr-un context asemanator, arata anchetatorii, in perioada 2016 – 2019, Marian Vanghelie ar fi pretins de la un om de afaceri un procentaj de 50% din profitul pe care societatea acestuia urma sa il realizeze din vanzarea de marfuri supraevaluate catre SC Economat Sector 5 si ar fi primit suma totala de 80.463.800 lei, pentru a-si exercita influenta pe care a lasat sa se inteleaga ca o are asupra directorului general, Marian Leonard Petre, in scopul determinarii acestuia sa efectueze achizitiile respective si sa asigure plata integrala, cu celeritate, a facturilor de vanzare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: