Clotilde rade mizeria de la Gara de Nord. Principala poarta feroviara a Romaniei va fi radical schimbata: „Face parte din patrimoniul arhitectural bucurestean si national”

news

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a demarat concursul pentru regenerarea urbana a zonei Pietei Garii de Nord. Ea a avut miercuri o prima intalnire cu specialisti din zona arhitecturii, urbanismului, designului urban, peisajului, sociologiei, antropologiei, mobilitatii si incluziunii.

„Concurs de solutii pentru regenerarea urbana a zonei Pietei Garii de Nord. O prima discutie profesionala pe tema impactului regenerarii urbane a acestui spatiu public a avut loc in dupa-amiaza zilei de miercuri, 28 iulie 2021, la sediul Primariei Sectorului 1. La intalnirea de lucru au participat specialisti din zona arhitecturii, urbanismului, designului urban, peisajului, sociologiei, antropologiei, mobilitatii si incluziunii pentru a sintetiza opinii necesare structurarii ulterioare a unui bun concurs de solutii.

Gara de Nord este principala poarta feroviara a Romaniei care face parte din patrimoniul arhitectural bucurestean si national. De aceea, intreaga zona a Garii de Nord trebuie regandita cu atentie din punct de vedere arhitectural si al mobilitatii urbane pentru a raspunde necesitatilor unei capitale europene. Acest proiect va avea la baza un concurs de solutii organizat in mod transparent care va implica cei mai buni specialisti din domeniul arhitecturii si urbanismului.

Evenimentul a fost organizat de Ordinul Arhitectilor din Romania – filiala Bucuresti, alaturi de Primaria Sectorului 1, in cadrul Anualei de Arhitectura Bucuresti 2021, editia a XIX-a, si s-a dorit a fi o etapa preliminara care a avut ca scop sintetizarea celor mai bune idei comune despre spatiul public al Garii de Nord si identificarea impactului asupra tesutului urban-arhitectural-social existent, asupra structurii de mobilitate din zona si asupra importantei lui la nivelul intregului oras”, a anuntat joi Clotilde Armand.

Citeste si: Armand si Drula transforma radical Gara de Nord. Gata cu mizeria: „Vrem o esplanada, vrem o gara moderna. Gara este sufletul orasului”

Clotilde Armand si ministrul Transporturilor, Catalin Drula, au discutat deja despre modernizarea Garii de Nord, una dintre cladirile simbol ale Capitalei.

„Trebuie sa facem ceva cu Gara de Nord. Vrem o esplanada, vrem o gara moderna. Este o viziune. Gara este sufletul orasului”, a declarat Clotilde Armand, intr-un vlog postat pe YouTube in luna aprilie. Ministrul Transporturilor a explicat ca, in acest caz, este vorba de o chestiune care tine foarte mult de urbanism si de arhitectura.

„CFR asa cum a gandit intotdeauna dezvoltarea infrastructurilor feroviare este foarte tehnic. Stie despre sina, despre peron, despre semnalistica. Aici este o chestiune care tine de tesutul orasului”, a afirmat Drula care a adaugat ca aceste lucrari de mari amploare trebuie gandite integrat.

Edilul Sectorului 1 a precizat ca o gara are nevoie de o esplanada.

„O gara are nevoie de o esplanada, de un spatiu mare, unde ne intalnim, unde ne vedem. Acum avem acest spatiu, intr-un fel, spatiul Garii de Nord, dar care nu este unul viu, este separat de gara de sase benzi de circulatie. Trebuie sa readucem acest spatiu deschis in fata garii, sa mutam zona rutiera departe de gara. Deja vom avea un spatiu in care oamenii vor putea respira, in care oamenii sa vina, sa fie un spatiu social”, a explicat Armand.

Catalin Drula a aratat ca in acest proiect trebuie implicata si Primaria Capitalei, fiind vorba de bulevarde, parcul din fata garii si Muzeul CFR.

„Intreaga zona are mult potential, trebuie o viziune, poate facem un concurs international”, a completat ministrul Transporturilor.

Mai mult despre: ,

Comentarii: