CNA, decizie impusa televiziunilor privind respectarea starii de urgenta. Gata cu manipularile si diversiunile!

news

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a adoptat luni o instructiune privind asigurarea respectarii de catre furnizorii de servicii media audiovizuale a masurilor dispuse pe durata instituirii starii de urgenta in care se stipuleaza aplicarea cu celeritate a masurilor dispuse de Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, de CNA si de alte autoritati publice competente.

Potrivit unui comunicat al CNA, transmis luni AGERPRES, pe durata instituirii starii de urgenta, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia de a asigura: difuzarea pe posturile de radio si de televiziune a decretului de instituire a starii de urgenta, in cel mult doua ore de la semnare si repetat in primele 24 de ore de la instituirea starii de urgenta si difuzarea integrala si cu prioritate a informatiilor si comunicatelor oficiale ale Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta si ale celorlalte autoritati publice implicate in gestionarea starii de urgenta.

„Aplicarea cu celeritate a masurilor dispuse de Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, de Consiliul National al Audiovizualului, precum si de alte autoritati publice competente, cu respectarea dispozitiilor art. 11 din Ordonanta de urgenta nr. 1 din 21 ianuarie 1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit caruia masurile urgente de aplicare intra imediat in vigoare”, precizeaza CNA.

Consiliul National al Audiovizualului solicita furnizorilor de servicii media audiovizuale sa asigure masurile redactionale necesare, adaptate starii de urgenta instituite, in vederea respectarii obligatiilor legale privind informarea corecta a publicului, respectiv: rigoare si acuratete in redactarea si prezentarea stirilor, evitarea senzationalului sau a infodemiei caracterizata de supraabundenta de informatii ce pot crea confuzie.

De asemenea, se stipuleaza necesitatea difuzarii de informatii preluate din surse oficiale si surse de incredere, nationale si internationale, astfel incat serviciile media audiovizuale sa poata contribui la combaterea contaminarii publicului cu fake news aparute pe retelele de socializare. Se arata ca este necesara verificarea oricaror informatii legate, direct sau indirect, de subiectul coronavirus si respectarea regulilor deontologice si acordarea unei atentii speciale fiecarui mesaj diseminat, astfel incat sa nu fie stimulata latura emotionala, panica si nesiguranta in randul cetatenilor.

Instructiunea, semnata de presedintele CNA, Maria Monica Gubernat, intra in vigoare la luni si se aplica pe perioada instituirii starii de urgenta.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: