externe

CNN: 9 membri ai aceleasi familii au fost ucisi in atacul SUA cu drona impotriva unei masini in care se aflau doi jihadisti kamikaze

Noua membri ai unei familii, inclusiv sase copii, au fost ucisi in atacul cu drona din Kabul, a declarat fratele uneia dintre persoanele ucise unui jurnalist local care lucreaza cu CNN, transmite CNN. Comandamentul Central al SUA a declarat anterior ca evalueaza posibilitatea existentei unor victime civile.

Joi, un atentat sinucigas cu bomba in fata portilor aeroportului a ucis 13 membri ai serviciilor americane si cel putin 170 de alte persoane.

Lovitura cu drona de duminica asupra unui vehicul este a doua efectuata de fortele americane care vizeaza grupul terorist ISIS-K, in decurs de trei zile. Un oficial american a confirmat ca locatia atacului a fost in cartierul Khaje Bughra din Kabul.

„Fortele militare americane au efectuat astazi o lovitura aeriana de autoaparare fara pilot contra unui vehicul in Kabul, eliminand o amenintare iminenta a ISIS-K la adresa Aeroportului International Hamad Karzai”, a declarat purtatorul de cuvant al CENTCOM, capitanul Bill Urban.

„Suntem increzatori ca am lovit cu succes tinta. Exploziile secundare semnificative ale vehiculului au indicat prezenta unei cantitati substantiale de material exploziv”, a adaugat oficialul.

In masina se aflau doi jihadisti kamikaze, a precizat un jurnalist Fox News.

Talibanii, care controleaza acum Afganistanul, au condamnat mai tarziu atacul, afirmand ca SUA au incalcat suveranitatea tarii.

Bilal Kareemi, un purtator de cuvant al talibanilor, a declarat pentru CNN ca „nu este corect sa se desfasoare operatiuni pe teritoriul altui stat” si ca SUA ar fi trebuit sa ii informeze pe talibani. „Ori de cate ori SUA desfasoara astfel de operatiuni, noi le condamnam”, a spus el.

Vehiculul care a fost vizat de SUA in atacul aerian de duminica de la Kabul se afla langa o cladire, la bordul acestuia aflandu-se un kamikaze, a declarat un oficial american pentru CNN.

Ramane neclar daca vehiculul era destinat sa fie o masina capcana sau daca teroristul sinucigas il folosea pentru transport. „Era incarcat si gata de plecare”, a declarat oficialul pentru CNN.

Un oficial al Pentagonului a declarat pentru CNN ca, potrivit rapoartelor initiale, tinta a fost un vehicul la bordul caruia de aflau mai multi kamikaze cu bomba.

Urban a declarat mai devreme duminica ca armata americana „evalueaza posibilitatea existentei unor victime civile, desi nu avem indicii in acest moment” si ca va ramane vigilenta in fata unor potentiale amenintari viitoare.

Vecinii si martorii de la locul atacului cu drona din Kabul au declarat pentru CNN ca mai multe persoane au fost ucise, inclusiv copii.

„Toti vecinii au incercat sa ajute si au adus apa pentru a stinge focul si am vazut ca erau 5 sau 6 persoane moarte”, a declarat un vecin pentru CNN. „Tatal familiei si un alt baiat tanar si mai erau doi copii. Erau morti. Erau in bucati. Erau [de asemenea] doi raniti”.

Un alt barbat a declarat ca a auzit sunetul unei rachete si a avut acces la locul faptei din casa unui vecin. „Mai intai am reusit sa scoatem un copil de 3 sau 4 ani. Focul si fumul cuprinsesera intreaga zona”, a declarat acesta.

El a adaugat ca „trei persoane se aflau in interiorul masinii” si alte trei in afara acesteia. Ranitii, printre care se numara si copii, au fost transportati la spital, a precizat el.

Presedintele american Joe Biden a declarat sambata ca liderii militari au informat ca „un alt atac terorist asupra aeroportului din Kabul este „foarte probabil in urmatoarele 24-36 de ore”, iar Ambasada SUA din Kabul i-a avertizat pe toti cetatenii americani sa paraseasca imediat zona aeroportului.

Casa Alba a precizat duminica dimineata ca aproximativ 2.900 de persoane au fost evacuate din Kabul intre orele 3.00 ET sambata si 3.00 ET duminica. Aceste evacuari au fost efectuate de 32 de zboruri militare americane si noua zboruri ale coalitiei.

Sambata, Pentagonul a anuntat ca doua tinte ISIS „de profil inalt” au fost ucise si o alta a fost ranita intr-un atac cu drona americana, efectuat vineri seara tarziu la Jalalabad, in provincia afgana Nangarhar din estul Afganistanului, ca represalii la atacul de joi.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a prezentat primul sau portret oficial de la incoronare

Regele Marii Britanii, Charles al III-lea, a prezentat oficial primul sau portret finalizat de la…

11 minute ago

Vladimir Putin sustine planul de pace propus de China in Ucraina, afirmand ca Beijingul a inteles ce se afla in spatele crizei

Intr-un interviu publicat miercuri dimineata de presa rusa si citat de Reuters, presedintele rus Vladimir…

26 de minute ago

Majoritatea americanilor cred ca Donald Trump este vinovat in procesul platilor ascunse pentru actrita porno Stormy Daniels si ca trebuie sa mearga la inchisoare

Pentru prima data, un nou sondaj Yahoo News/YouGov arata ca o majoritate a americanilor (52%)…

41 de minute ago

Marcel Ciolacu sfideaza realitatea: „Nu a fost Gabriela Firea implicata in azilele groazei. Imaginile nu erau din Voluntari, ci din alta comuna”

Invitat intr-o emisiune la Digi24, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre campania electorala din Bucuresti,…

56 de minute ago

Cel putin 16 persoane decedate in Peru, dupa ce un autobuz s-a prabusit intr-o prapastie din Anzi

Cel putin 16 persoane si-au pierdut viata marti in Peru, cand un autobuz s-a rostogolit…

O oră ago

Amenintare iminenta? Taiwanul sustine ca ar fi detectat 45 de avioane de lupta si sase nave chineze in apropierea insulei

Armata Taiwanului a detectat 45 de avioane si sase nave chineze in jurul insulei, a…

O oră ago