CNN a analizat codul HTML al site-ului rusesc care a anuntat ca sunt 9.861 de rusi ucisi in Ucraina. Informatia pare sa fie reala

externe

CNN anunta ca a cercetat indeaproape informatia publicata de Komsomolskaia Pravda, un tabloid rusesc pro-Putin, conform caruia Rusia a inregistrat 9.861 de decese in cadrul trupelor din Ucraina. Publicatia a sustinut ca informatia este falsa si ca a fost postata de hackeri pe site.

La 2 martie, un purtator de cuvant al Ministerului rus al Apararii a estimat numarul militarilor rusi morti la 498. Acest numar nu a mai fost actualizat de catre oficiali de atunci.

Apoi, luni, Komsomolskaia Pravda a publicat – apoi a retras ulterior – un raport cu un bilant actualizat de 9.861 de morti in randul fortelor armate ruse in razboiul din Ucraina, citand Ministerul rus al Apararii.

Raportul suna initial astfel: „Potrivit Ministerului rus al Apararii, in timpul operatiunii speciale din Ucraina, fortele armate ruse au pierdut 9861 de persoane ucise si 16153 de raniti”.

CNN a analizat codul HTML al site-ului, care a indicat ca articolul a fost publicat luni, la ora 12:09 a.m., ora Moscovei.

La cateva secunde dupa ce CNN a vazut articolul original – la ora 21:56, ora Moscovei, potrivit codului HTML – articolul a fost actualizat si toate referintele la numarul de morti au fost eliminate. Aceasta actualizare de pe site-ul postului a venit la scurt timp dupa ce articolul a inceput sa fie distribuit pe retelele de socializare.

Informatiile initiale ale tabloidului sunt in concordanta cu estimarile Departamentului american al Apararii, potrivit caruia au existat pana la 10.000 de morti in randul militarilor rusi. Ucraina a avansat un numar si mai mare.

Dupa actualizare, Komsomolskaya Pravda, a publicat o declaratie in care spune ca „accesul la interfata de administrator a fost piratat” si ca „o insertie falsa a fost publicata”.

Tabloidul a sustinut ca „informatiile inexacte au fost eliminate imediat”. Analiza CNN a aratat ca actualizarea a venit dupa 21 de ore.

Kremlinul a evitat intrebarile privind evolutia razboiului din Ucraina, care au fost adresate marti Ministerului Apararii. Ministerul a declarat ca „nu are autoritatea” de a face publica o numaratoare a deceselor militarilor rusi in timp ce „operatiunea militara” este inca in desfasurare.

Comentarii: