CNN: Argentina si Brazilia discuta despre o moneda comuna. Specialistii sunt sceptici

externe

Presedintele Braziliei, Luiz Inacio „Lula” da Silva, si presedintele Argentinei, Alberto Fernandez, au scris intr-un articol comun publicat duminica in ziarul argentinian Perfil ca doresc sa incurajeze o mai mare integrare intre cei doi vecini, scrie CNN.

Cei doi au declarat ca au „decis sa avanseze cu discutiile despre o moneda comuna sud-americana care ar putea fi folosita pentru fluxurile financiare si comerciale, reducand costurile de operare si vulnerabilitatea noastra externa”.

Anuntul a fost facut in timp ce Lula viziteaza Argentina in prima sa calatorie in strainatate de la preluarea mandatului la inceputul lunii. In cadrul unei conferinte de presa la Buenos Aires, el a declarat ca stabilirea unei monede comune pentru comert ar reduce dependenta de dolarul american, a carui ascensiune brusca de anul trecut a fost dureroasa pentru tarile din intreaga lume.

„Daca ar depinde de mine, am avea comertul extern intotdeauna in aceeasi moneda cu celelalte tari, astfel incat sa nu mai depindem de dolar”, a declarat Lula.

Ministrul de finante al Braziliei, Fernando Haddad, a minimalizat amploarea ideii in discutiile cu reporterii, potrivit Reuters. El a subliniat ca deficitul de dolari americani al Argentinei cantareste asupra comertului dintre cele doua tari si ca liderii guvernamentali exploreaza posibile solutii, dar asta nu inseamna ca realul brazilian este pe cale de disparitie.

„Comertul merge foarte rau si problema este tocmai moneda straina, nu-i asa? Asa ca incercam sa gasim o solutie, ceva in comun care ar putea face comertul sa creasca”, a declarat Haddad.

Cele doua tari fac parte din blocul comercial Mercosur, din care mai fac parte Paraguay si Uruguay. Discutiile privind crearea unei monede comune au aparut periodic de la infiintarea blocului in 1991.

Win Thin, seful global al strategiei de piata de la compania Brown Brothers Harriman, a declarat ca discutiile reapar acum, deoarece Lula, de stanga, este mai aliniat politic cu Fernandez decat predecesorul sau, Jair Bolsonaro.

Pietele emergente au fost, de asemenea, afectate puternic de dolarul american, atragand plangeri cu privire la dominatia acestuia in sistemul financiar global. In 2022, dolarul s-a apreciat cu aproape 8% fata de un cos de valute majore, ceea ce a facut ca importurile de alimente si energie sa fie mai scumpe si a crescut costul serviciului datoriei denominate in dolari.

Cu toate acestea, investitorii se indoiesc ca eforturile de a crea o moneda comuna in regiune vor avea prea mult succes.

„Chiar nu cred ca va duce nicaieri”, a spus Thin.

Brazilia – care se confrunta cu o crestere brusca a ratelor dobanzilor – inregistreaza o incetinire abrupta a cresterii economice in acest an. Banca Mondiala estimeaza ca economia sa se va extinde cu doar 0,8% in 2023, in scadere de la o crestere economica de 3% in 2022.

Dar pozitia economica a Braziliei a fost mult mai solida decat cea a Argentinei in ultimele doua decenii, a spus Thin.

„Credibilitatea bancilor centrale si a institutiilor din Brazilia este mult mai puternica”, a spus el.

Argentina, care a intrat in incapacitate de plata a datoriei sale suverane pentru a noua oara in 2020, continua sa fie lovita de o inflatie paralizanta. Preturile de consum din tara au crescut cu 95% in 2022.

Hasnain Malik, seful departamentului de cercetare de la Tellimer, a spus: „Brazilia si Argentina sunt foarte departe de convergenta in materie de politica si performanta economica necesara pentru a lansa [o] uniune monetara”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: