CNN: „Boris Johnson lasa in urma o ‘catastrofa’ economica”. Marea Britanie se indreapta spre o criza de proportii

analize

Big Ben, Houses of Parliament, London

In Marea Britanie, companiile si oamenii obisnuiti avertizeaza ca nu vor reusi sa treaca iarna fara ajutor din partea guvernului. Acest lucru creeaza provocari enorme pentru viitorul prim-ministru, care va fi anuntat saptamana aceasta, anunta CNN Business intr-o ampla analiza.

Timp de luni de zile, Regatul Unit a indurat un vid de conducere, in timp ce tara a derapat spre 0 recesiune declansata de cresterea facturilor la energie.

De cand Boris Johnson a anuntat ca va parasi functia in iulie, perspectivele de crestere economica au slabit. Inflatia anuala depaseste 10%, in conditiile in care preturile alimentelor si ale combustibililor cresc vertiginos. Frustrarea cauzata de cresterea costului vietii a determinat sute de mii de lucratori care deservesc porturile, trenurile si oficiile postale sa intre in greva. Lira sterlina britanica tocmai a inregistrat cea mai proasta luna de dupa referendumul pentru Brexit din 2016, atingand cel mai scazut nivel fata de dolarul american din ultimii peste doi ani.

„Sun lovituri una dupa alta”, a declarat Martin McTague, care conduce Federatia Intreprinderilor Mici din Marea Britanie. „Mi-e teama ca nu gasesc nicio veste buna”.

Situatia s-ar putea inrautati mult inainte de a se imbunatati. Banca Angliei anticipeaza ca inflatia va sari la 13% pe masura ce criza energetica se intensifica. Citigroup estimeaza ca inflatia in Marea Britanie ar putea atinge un varf de 18% la inceputul anului 2023, in timp ce Goldman Sachs avertizeaza ca ar putea ajunge la 22% daca preturile gazelor naturale „raman ridicate la nivelurile actuale”.

Candidatii la postul lui Johnson – actualul ministru de externe Liz Truss si fostul ministru de finante Rishi Sunak – se confrunta cu apeluri pentru a anunta o interventie radicala imediat ce unul dintre ei devine al patrulea lider conservator al tarii intr-un deceniu.

Cea mai urgenta problema va fi abordarea costului vertiginos al energiei, care ar putea declansa un val de inchideri de intreprinderi si ar putea forta milioane de oameni sa aleaga intre a pune mancare pe masa si a-si incalzi locuintele in aceasta iarna. Expertii au avertizat ca, daca nu se vor lua masuri rapide, oamenii vor ajunge in saracie si numarul deceselor cauzate de vremea rece va creste.

„Toata lumea presupune ca va exista un anunt rapid si decisiv care sa puna capat acestei probleme sau cel putin sa ofere oamenilor liniste”, a declarat Jonathan Neame, care conduce Shepherd Neame, cel mai vechi producator de bere din Marea Britanie. „Daca nu va exista, acea persoana va fi supusa unei presiuni foarte mari”.

O „catastrofa” energetica

Facturile la energie pentru gospodarii vor creste cu 80%, ajungand la o medie de 3.549 de lire sterline (4.106 dolari) pe an incepand cu luna octombrie. Analistii spun ca plafonul de pret pentru gospodarii ar putea creste la peste 5.000 de lire sterline (5.785 de dolari) in ianuarie si sa sara peste 6.000 de lire sterline in aprilie (6.942 de dolari).

Pe masura ce oamenii sunt fortati sa isi reevalueze bugetele, boom-ul consumului care a urmat blocajelor Covid-19 se disipeaza rapid. Banca Angliei a avertizat ca economia britanica va intra in recesiune in urmatoarele luni.

„Provocarea cheie pe care o reprezinta cresterea preturilor la energie este ca gospodariile care folosesc multa energie – si in special gospodariile mai sarace – se vor lupta cu adevarat pentru a ajunge la sfarsit de luna”, a declarat Ben Zaranko, economist principal de cercetare la Institutul pentru Studii Fiscale. „Va insemna reduceri foarte mari in alte domenii de cheltuieli”.

Intre timp, Neame, al carui portofoliu include aproximativ 300 de pub-uri din sudul Angliei, a declarat ca proprietarii de afaceri intra in panica. Li se ofera cifre nebunesti pentru facturile de utilitati pe un an, daca reusesc sa gaseasca furnizori. Nick Mackenzie, seful lantului de pub-uri Greene King, a declarat ca o locatie cu care lucreaza a anuntat ca costurile sale cu energia au crescut cu 33.000 de lire sterline (38.167 de dolari) pe an.

Slabirea lirei sterline ar putea exacerba problemele, facand mai scump importul de energie si alte bunuri, ceea ce ar duce la o inflatie si mai mare.

Crize care se suprapun

Nu este singurul motiv pentru care proprietarii de afaceri si investitorii sunt din ce in ce mai nelinistiti. Desi locurile de munca vacante au scazut intre mai si iulie, ele raman cu 60% peste nivelul de dinaintea pandemiei. Gasirea de lucratori care sa ocupe posturile vacante a fost o provocare deosebita in Regatul Unit de cand tara a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana. Aproximativ 317.000 de cetateni UE mai putini locuiau in Regatul Unit in 2021 decat in 2019, potrivit Oficiului National de Statistica.

De asemenea, Brexit-ul bulverseaza comertul, in special cu Uniunea Europeana, cel mai mare partener comercial al Regatului Unit. Exporturile si importurile vor fi cu aproximativ 15% mai mici pe termen lung decat ar fi fost daca Regatul Unit ar fi ramas in UE, potrivit previziunilor Oficiului pentru Responsabilitate Bugetara.

Truss, care se asteapta sa preia fraiele de la Johnson dupa ce guvernul sau s-a prabusit sub o gramada de scandaluri la inceputul acestei veri, a promis sa relanseze economia prin reducerea impozitelor. Insa multi economisti se tem ca aceasta abordare ar putea alimenta inflatia si ar afecta finantele publice fragile, nereusind in acelasi timp sa puna bani in buzunarele celor care au cea mai mare nevoie de ei.

„Beneficiile reducerii [impozitelor] ar merge in mare parte catre cei care platesc mai multe taxe, care sunt in general oameni cu mai multi bani”, a declarat Jonathan Marshall, economist senior la Resolution Foundation.

Statul nu are cum sa evite sa plateasca sume uriase pentru a face fata situatiei energetice din aceasta iarna, dar vor fi necesare masuri specifice pentru a evita risipa. Inghetarea preturilor la gaz si electricitate in urmatoarele doua ierni ar putea costa guvernul peste 100 de miliarde de lire sterline (116 miliarde de dolari), potrivit cercetatorilor de la Institute for Government.

„Energia este scumpa, gazul este scump”, a spus Marshall. „Pentru a evita ca oamenii sa inghete in casele lor, acest lucru trebuie sa fie platit. Dar statul nu trebuie sa o plateasca pentru oamenii care isi permit”.

Exista, de asemenea, intrebari cu privire la modul in care viitorul guvern isi va permite o interventie economica pe scara larga, mai ales daca reducerea taxelor – si, prin urmare, a veniturilor guvernamentale – este prioritara.

Guvernul britanic s-a imprumutat masiv pentru a oferi sprijin in timpul blocajelor cauzate de coronavirus. Datoriile tarii reprezinta acum aproape 100% din produsul intern brut. Cand ratele dobanzilor erau la cel mai scazut nivel, iar accesul la numerar era ieftin, aceasta nu era o problema majora.

Dar nu mai este cazul. Banca Angliei a crescut agresiv ratele in incercarea de a limita inflatia. Acest lucru va face ca serviciul datoriei publice sa fie din ce in ce mai costisitor pentru guvern. De asemenea, Regatul Unit a emis un numar mare de obligatiuni legate de inflatie, ceea ce sporeste vulnerabilitatea sa.

„Este aproape un cocktail perfect de provocari care fac ca finantele publice sa para in pericol intr-un mod in care nu au mai fost in ultima vreme”, a declarat Zaranko de la IFS.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: