CNN: Cantitate uriasa de arme SUA intrata in posesia talibanilor. Jihadistii au pus mana si pe 20 de avioane de atac A-29 Tucano

externe

Imaginile cu luptatori talibani fluturand pusti de fabricatie americana si calatorind in Humvee-uri  starnesc ingrijorare la Washington cu privire la ce a mai ramas in urma armatei americane, anunta CNN.

Noul arsenal american descoperit de talibani nu se limiteaza la armele de calibru mic, deoarece gruparea a capturat stocuri considerabile de arme si vehicule detinute in bastioane controlate candva de fortele sustinute de SUA, inclusiv vehicule moderne rezistente la mine (MRAP) si Humvee-uri.

Estimarile initiale sugereaza ca talibanii ar putea detine acum si cateva elicoptere Black Hawk si alte aeronave militare, potrivit unei surse din Congresul SUA, familiarizata cu primele evaluari furnizate de oficialii din domeniul apararii. Astfel, talibanii ar detine aproximativ 20 de avioane de atac A-29 Tucano, a declarat sursa, mentionand ca exista unele indicii ca doar un numar mic de aeronave au fost relocate dintr-o baza din Kandahar inainte ca aceasta sa fie invadata de talibani.

„Suntem, de asemenea, ingrijorati ca unele ar putea ajunge in mainile altor persoane care sustin cauza talibanilor”, a declarat sursa din Congres pentru CNN. „Cea mai mare teama a mea este ca armamentul sofisticat va fi vandut adversarilor nostri si altor actori non-statali care intentioneaza sa il foloseasca impotriva noastra si a aliatilor nostri.”

Nu se stie exact cat de mult echipament a cazut in mainile talibanilor in timpul prabusirii armatei afgane, iar SUA este putin probabil sa obtina un raspuns perfect si precis la aceasta intrebare, au declarat doi oficiali din domeniul apararii pentru CNN. „Nu exista date exacte cu privire la ceea ce a mai ramas”, a declarat un oficial.

Administratia Biden s-a confruntat cu un val de critici pentru ca nu a reusit sa anticipeze preluarea rapida a Afganistanului de catre talibani si pentru haosul care se desfasoara pe aeroportul din Kabul, in timp ce mii de oameni incearca sa fuga din tara.

Operatiunile de evacuare raman principalul obiectiv al administratiei, dar oficialii de la Pentagon si Departamentul de Stat incep, de asemenea, sa faca un bilant al armelor americane care au cazut in mainile talibanilor, un efort care, potrivit unor surse, va dura probabil saptamani sau luni, din cauza volumului mare de arme furnizate fortelor afgane in ultimele doua decenii.

Intre timp, fotografiile si videoclipurile care arata luptatori talibani purtand carabine M4 si pusti M16 furnizate de SUA alimenteaza intrebarile cu privire la cat de multa putere de foc americana are acum la dispozitie gruparea jihadista dupa ce a capturat baze militare din Afganistan.

„Cand vine vorba de echipamentele furnizate de SUA care se afla inca in Afganistan si care s-ar putea sa nu fie in mainile ANSF [Forta Nationala de Securitate Afgana], exista mai multe optiuni pe care le avem la dispozitie pentru a incerca sa rezolvam acest set de probleme”, a declarat joi purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby.

„Evident, nu dorim sa vedem echipamentul nostru in mainile celor care ar actiona impotriva intereselor noastre sau ale poporului afgan si care ar spori violenta si insecuritatea in interiorul Afganistanului”, a adaugat el.

Pentru moment, nu exista planuri ca SUA sa ia masuri pentru a distruge armele prin atacuri aeriene sau alte mijloace, cu exceptia cazului in care apare o amenintare directa la adresa trupelor americane de pe aeroport, au declarat oficiali ai administratiei pentru CNN.

Distrugerea si indepartarea echipamentelor americane din Afganistan a inceput in mod serios la scurt timp dupa ce administratia Trump a semnat acordul de la Doha in februarie 2020.

Intre 2013 si 2016, SUA au oferit fortelor afgane peste 600.000 de arme usoare, precum pusti M16 si M4 si aproape 80.000 de vehicule, precum si ochelari de vedere pe timp de noapte, radiouri si altele, potrivit unui raport al Government Accountability Office din 2017. Chiar si mai recent, Departamentul american al Apararii a furnizat armatei afgane 7.000 de mitraliere, 4.700 de Humvee si peste 20.000 de grenade intre 2017 si 2019, potrivit unui raport al inspectorului general special pentru reconstructia Afganistanului. Numai in ultimii doi ani, SUA au oferit, de asemenea, armatei afgane mai mult de 18 milioane de cartuse de calibru 7,62 mm si calibru 50.

O parte dintre acestea au ajuns fara indoiala in mainile talibanilor, spun oficialii. In ultimele saptamani ale retragerii, o serie de lovituri efectuate de SUA in Afganistan au fost concepute pentru a distruge echipamentele americane din bazele care urmau sa fie invadate de talibani, au declarat doi oficiali. SUA nu au distrus toate echipamentele ramase pentru armata afgana deoarece au crezut, pana cand a fost prea tarziu, ca fortele afgane vor riposta.

Gasirea echilibrului corect intre a lasa suficiente resurse pentru ca fortele afgane sa continue lupta si reducerea riscului ca armele sa ajunga in maini gresite a fost intotdeauna o provocare dificila pentru armata americana, dar a fost agravata de faptul ca administratia Biden a fost aparent luata prinsa cu garda jos de avansul talibanilor – lucru pe care presedintele si inaltii oficiali l-au recunoscut public.

In timp ce talibanii pot folosi armele de calibru mic si vehiculele blindate fabricate in SUA, oficialii sunt sceptici ca gruparea se va putea folosi se de avioanele americane.

„Soldatii, marinarii si aviatorii nostri petrec luni si luni de zile antrenandu-se pentru a-si folosi avioanele. Talibanii nu o fac”, a declarat un oficial.

„Armamentul mai sofisticat este o provocare mult mai mare pentru talibani”, a declarat Bill Roggio (Long War Journal) pentru CNN.

„Elicopterele si avioanele vor fi foarte greu de mentinut ca fiind viabile pentru ei pe o perioada lunga de timp. Mai putin avioanele rusesti, cu care au mai multa experienta, iar pakistanezii ar putea ajuta si cu acestea”, a adaugat el. „Ar putea fi capabili sa foloseasca avioanele pe termen scurt si mediu, dar fara un anumit tip de lant de aprovizionare, acest lucru face ca durata lor de viata sa fie relativ scurta”.

„Ceea ce au castigat cu adevarat in ceea ce priveste puterea de lupta sunt vehiculele blindate si vehiculele blindate usoare si chiar unele tancuri si piese de artilerie”, a spus Roggio.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: