CNN: Culisele summitului Biden – Xi Jinping: „Beijingul isi proclama deja victoria”. China mistifica realitatea

analize

Simplul fapt ca presedintele SUA, Joe Biden, si omologul sau chinez, Xi Jinping, discuta acum este in sine un progres semnificativ, arata CNN intr-un articol intitulat „Beijingul isi proclama deja victoria”.

Relatiile dintre SUA si China, care au ajuns aproape de o prabusire totala in ultimul an al mandatului presedintelui Donald Trump, au degenerat intr-o ostilitate deschisa in timpul unor intalniri bilaterale la nivel inalt recente – inclusiv in timpul infamului summit din martie din Alaska, in timpul caruia diplomati din ambele parti au facut schimb de replici.

Si, desi la summitul virtual de luni dintre cei doi lideri nu a avut loc nicio schimbare politica substantiala in probleme-cheie precum clima, comertul, pandemia sau controlul armelor, acesta a stabilit un dialog pe care se poate construi, ceea ce ar putea atenua tensiunile – si ar permite revenirea la o relatie mai constructiva si mai stabila.

Exista deja semne ca acest lucru da roade, cu informatii aparute marti tarziu, conform carora China si SUA au convenit sa relaxeze restrictiile de viza pentru jurnalistii celeilalte parti.

Dar, in timp ce atmosfera din ambele tari este, fara indoiala, pozitiva, o examinare mai atenta sugereaza ca Beijingul a simtit ca are mai multe motive de bucurie.

„Biden reitereaza ca nu sustine independenta Taiwanului!”, se proclama in primul titlu care a aparut in presa de stat chineza dupa summit. Un hashtag conex a devenit in scurt timp principalul subiect in trend pe Weibo, versiunea puternic cenzurata a Twitter din China, atragand peste 200 de milioane de vizualizari.

Partidul Comunist Chinez (PCC) considera ca „reunificarea” cu Taiwanul – o democratie autonoma pe care nu a guvernat-o niciodata – este o problema cheie nerezolvata in drumul Chinei catre „marea intinerire”.

Prin urmare, faptul ca un presedinte american ar putea fi de acord cu punctul de vedere al Chinei in aceasta privinta reprezinta o mare victorie propagandistica. Dar, potrivit documenteleor oficiale ale Casei Albe legate de intalnire, nu este chiar ceea ce a spus Biden – de fapt, el nu a mentionat deloc independenta.

„In ceea ce priveste Taiwanul, presedintele Biden a subliniat ca Statele Unite raman angajate in politica „o singura China”, ghidata de Legea privind relatiile cu Taiwanul, cele trei comunicate comune si cele sase asigurari, si ca Statele Unite se opun cu fermitate eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul sau de a submina pacea si stabilitatea in Stramtoarea Taiwan”, a declarat Casa Alba.

In ceea ce este cunoscuta sub numele de politica „o singura China”, Washingtonul recunoaste pozitia Beijingului potrivit careia Taiwanul face parte din China, dar nu a aprobat niciodata revendicarea de suveranitate a PCC asupra Taiwanului. Ea mentine legaturi neoficiale stranse cu Taipei si este obligata sa sprijine insula cu mijloacele de a se apara, in conformitate cu Legea privind relatiile cu Taiwanul.

Un text de 3.900 de caractere publicat de Ministerul de Externe al Chinei l-a citat din nou pe Biden ca afirmand ca SUA nu sprijina independenta Taiwanului, dar nu a mentionat pozitia ferma a Washingtonului impotriva „eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul”.

In schimb, acesta l-a aratat pe Xi atacand direct – si facand o amenintare voalata – la adresa Washingtonului. Potrivit textului chinezesc, Xi a dat vina pe tensiunile crescande din stramtoarea Taiwan pe ceea ce a numit incercarea Taipei de a „se baza pe SUA pentru a cauta independenta”, precum si pe „intentia unor americani de a folosi Taiwanul pentru a limita China”.

„Astfel de miscari sunt extrem de periculoase, la fel ca si cum te-ai juca cu focul. Oricine se joaca cu focul se va arde”, i-a spus Xi lui Biden, potrivit relatarii chinezesti.

„Avem rabdare si ne vom stradui pentru perspectiva reunificarii pasnice cu cea mai mare sinceritate si eforturi. Cu toate acestea, daca fortele separatiste ‘independentiste din Taiwan’ provoaca, constrang sau chiar trec linia rosie, va trebui sa luam masuri drastice”, a adaugat Xi.

O astfel de retorica ferma este probabil sa rezoneze cu publicul intern al Chinei, dintre care multi sustin cu tarie unificarea cu Taiwanul. Xi si-a consolidat si mai mult puterea in cadrul unei reuniuni cheie a Partidului Comunist de saptamana trecuta, deschizand calea pentru a-si asigura un al treilea mandat si chiar mai departe in functie. Iar acum, pe plan intern, el este prezentat ca si cum ar fi iesit triumfator din intalnirea cu Biden.

„Bineinteles, in China, ei trebuie sa revendice victoria. De aceea au subliniat faptul ca administratia Biden si-a reiterat opozitia fata de independenta Taiwanului”, a declarat Jean-Pierre Cabestan, expert in politica chineza la Universitatea Baptista din Hong Kong.

Pentru Beijing, aspectul vizual al intalnirii este cel putin la fel de important ca si continutul sau. In capitala chineza, summitul virtual a avut loc intr-o sala pictata cu aur si cu covor rosu din Marea Sala a Poporului. Chipurile lui Xi si Biden au aparut unul langa altul pe un ecran masiv care transmitea in direct intalnirea, in timp ce liderii chinezi, inclusiv Xi insusi, stateau la cativa metri distanta, pe un rand de cealalta parte a salii – o configuratie net diferita de cea pe care au avut-o oficialii americani in Sala Roosevelt de la Casa Alba.

Potrivit relatarii chineze, Xi a comparat China si SUA cu doua nave gigantice pe mare, fiecare dintre ele trebuind sa fie condusa cu fermitate pentru a evita coliziunea.

„Intr-un sens, acest lucru ofera Chinei  statutul de mare putere. Biden a acceptat sa vorbeasca cu China pe picior de egalitate, mentionand problemele cheie pe care ambele tari trebuie sa le abordeze impreuna, de la schimbarile climatice, Coreea de Nord pana la Afganistan”, a declarat Cabestan.

„Presedintele Xi, bineinteles, se indreapta spre un an important politic”, a declarat Paul Haenle, director al Centrului Carnegie-Tsinghua pentru politica globala, citand incercarea lui Xi de a incerca sa obtina un al treilea mandat la putere, fara precedent, la cel de-al 20-lea Congres al Partidului din toamna anului viitor.

„Asadar, acesta (va fi) un an important, iar presedintele Xi, cred, se va concentra in mare masura pe eliminarea acestor riscuri si a acestor incertitudini in relatia SUA-China, astfel incat sa se poata concentra cu adevarat pe politica interna in pregatirea Congresului Partidului”, a spus Haenle.

In mod clar, este in interesul lui Xi sa minimizeze riscurile inaintea congresului si sa stabileasca o relatie stabila intre SUA si China – punand garduri de protectie pentru a preveni ca incidentele neprevazute sa se extinda in conflict.

Ryan Hass, cercetator senior la Brookings Institution, a declarat ca factorii interni vor juca probabil un rol important pentru ambii lideri in anul urmator.

„Niciunul dintre cei doi lideri nu va dori sa fie vazut ca inmuindu-si abordarea fata de celalalt, dar, in acelasi timp, niciunul dintre ei nu va vedea un profit in a permite escaladarea semnificativa a relatiei dincolo de nivelurile actuale de tensiune”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: