CNN: „Doi aliati ai lui Putin au castigat alegerile in Europa, ce inseamna aceste victorii?”. Kremlinul are prieteni sus-pusi in Europa

analize

In urma unor saptamani in care nu a reusit sa divizeze Europa in legatura cu razboiul din Ucraina, Vladimir Putin s-a bucurat de doua mici victorii diplomatice in acest weekend, se arata intr-o analiza CNN a victoriilor in alegeri ale lui Orban (Ungaria) si Vucic (Serbia) de duminica.

Atat in Ungaria, cat si in Serbia, partidele deschis pro-ruse au castigat confortabil alegerile legislative, ceea ce i-a reamintit lui Putin ca, in ciuda raspunsului ferm si in mare parte unitar al comunitatii internationale la invazie, acesta are cativa prieteni in vestul Rusiei.

Cea mai semnificativa victorie a venit sub forma unei victorii zdrobitoare a premierului ungar Viktor Orban si a partidului sau nationalist Fidesz. Ungaria este membra atat a Uniunii Europene, cat si a NATO, ceea ce inseamna ca Putin poate pretinde ca are un prieten cu locuri la masa de sus a doua dintre cele mai dusmanite institutii ale sale.

Duminica seara, in timpul discursului sau de victorie, Orban a provocat nu doar UE, ci si Ucraina.

„Avem o astfel de victorie incat poate fi vazuta de pe Luna, dar este sigur ca poate fi vazuta de la Bruxelles”, a spus el, adaugand ca Fidesz „isi va aminti de aceasta victorie pana la sfarsitul vietii noastre, pentru ca a trebuit sa luptam impotriva unui numar urias de adversari”. Pe aceasta lista de adversari au fost inclusi birocratii de la Bruxelles, presa internationala si, in mod special, presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Zelenski l-a criticat direct pe Orban pentru ca nu a sustinut Ucraina cu acelasi entuziasm ca multi dintre omologii sai europeni in ultimele saptamani.

Putin s-a grabit sa-l felicite pe Orban pentru victoria sa. Insa putini sunt cei care cred ca aceasta va insemna mai mult decat o victorie simbolica si nu va afecta prea mult hotararea UE in privinta Ucrainei.

Citeste si: Mare prietenie, Putin il felicita pe Orban pentru victoria in alegeri: „Dezvoltare viitoare a parteneriatului”. Orban s-a distantat din nou de Bruxelles

Realitatea este ca era de asteptat ca Orban sa castige. In ciuda faptului ca a tras de timp la inceput, Orban a fost de acord cu sanctiunile UE impotriva Rusiei si a fost in mare parte in linie cu restul aliantei occidentale. Principalul blocaj al Ungariei in ceea ce priveste sustinerea Ucrainei a fost reticenta lui Orban de a lasa sa treaca arme prin tara sa pentru a sprijini trupele ucrainene.

Ungaria este, de asemenea, principalul adversar in discutiile UE legate de interzicerea importurilor de energie din Rusia. Germania a declarat la sfarsitul saptamanii ca UE trebuie sa discute despre interzicerea gazelor rusesti dupa rapoartele privind crimele de razboi comise in Ucraina – o masura pe care Orban a exclus-o in mod repetat.

Incapatanarea Ungariei a enervat aliatul sau cheie, Polonia, celalalt mare adversar al statului de drept din Europa, care si-a folosit de numeroase ori in ultimii ani puterea de veto pentru a-l proteja pe Orban de pedepsele UE. Nu este clar daca Polonia va face acelasi lucru si dupa incheierea razboiului.

Ungaria s-a indepartat mult de valorile UE privind statul de drept si drepturile omului, reprimand institutiile culturale si suprimand libertatea presei.

Majoritatea incercarilor de a pedepsi Ungaria la nivelul UE au esuat, nu in ultimul rand pentru ca o actiune semnificativa ar necesita acordul tuturor statelor membre ale UE in cadrul unui vot.

In ultima vreme, Polonia si Ungaria au incheiat un fel de pact, in care ambele tari si-au exercitat dreptul de veto al UE pentru a se proteja reciproc. Cu toate acestea, Polonia are, fara indoiala, cea mai radicala atitudine anti-Rusia din UE si pana acum nu este clar cum va afecta acest lucru axa Polonia-Ungaria odata ce razboiul se va incheia.

Situatia este foarte diferita in Serbia, in sensul ca nu este membra a UE sau a NATO. In prezent, aceasta parcurge procesul de aderare la UE, negocierile urmand sa se incheie in urmatorii doi ani.

Presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a fost pus intr-o pozitie dificila de invazia rusa in Ucraina. De ani de zile, el a incercat sa gaseasca un echilibru intre mentinerea unor legaturi diplomatice si economice puternice cu Rusia (si o simpatie deosebita pentru Putin) si imbratisarea occidentala care ar veni odata cu aderarea deplina la UE.

In timpul campaniei electorale, Vucic nu s-a abatut de la acest echilibru si a candidat pe o platforma de pace si stabilitate in regiune, potrivit Reuters.

Serbia este aproape in intregime dependenta de gazul rusesc, in timp ce armata sa mentine legaturi cu armata rusa. Desi Serbia a sprijinit doua rezolutii ale ONU care condamna invazia Rusiei in Ucraina, a refuzat sa impuna sanctiuni impotriva Moscovei, potrivit Reuters.

De asemenea, Kremlinul sustine opozitia Belgradului fata de independenta Kosovo, blocand aderarea acesteia la ONU.

Nu exista nicio indoiala ca rezultatele alegerilor din weekend – in special in Ungaria – il vor fi facut pe Putin sa zambeasca, iar pe liderii de la Bruxelles sa se ia cu mainile de cap.

Totusi, pentru UE, mai mult Orban inseamna mai multa aceeasi ciorba. El i-ar putea oferi lui Putin cateva victorii propagandistice si ar putea frana planurile mai ample ale UE in viitor. Dar UE lucreaza de ani de zile la modalitati de a-l ocoli pe Orban si stie ca, atunci cand va fi nevoie, Orban este mai fericit in interiorul clubului, provocand probleme, decat complotand pentru a pleca.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: