CNN: Exxon a prezis cu exactitate incalzirea globala inca din anii 1970 – dar a continuat sa puna la indoiala schimbarile climatice, conform unui nou raport

analize

rafinarie

Conform unei noi analize, oamenii de stiinta de la ExxonMobil au prezis cu exactitate incalzirea globala viitoare in rapoarte care dateaza de la sfarsitul anilor 1970 si inceputul anilor 1980, in ciuda faptului ca, ani la rand, compania a continuat sa puna la indoiala incalzirea climei  si sa faca lobby impotriva actiunilor de combatere a schimbarilor climatice, relateaza CNN.

Cercetatorii au examinat proiectiile climatice realizate intre 1977 si 2003 de Exxon, una dintre cele mai mari companii de petrol si gaze din lume. Acestia au constatat ca cercetarile companiei nu numai ca a fost suficient de bune pentru a prezice cresterea temperaturii pe termen lung, dar a prezis cu exactitate si momentul in care schimbarile climatice cauzate de om vor deveni perceptibile, potrivit raportului publicat joi in revista Science.

O serie de documente interne ale Exxon, scoase la iveala de cercetatori si jurnalisti in ultimii ani, au aratat ca societatea era constienta de legatura dintre combustibilii fosili si schimbarile climatice cel putin inca din anii 1970.

Dar pana acum nu a existat o analiza aprofundata a datelor de modelare climatica ale Exxon, a declarat Geoffrey Supran, cercetator in istoria stiintei la Universitatea Harvard si coautor al raportului.

Aceasta este “prima evaluare sistematica de pana acum a proiectiilor climatice ale industriei combustibililor fosili”, a declarat Supran pentru CNN.

Cercetatorii au analizat mai mult de 100 de rapoarte ale oamenilor de stiinta de la Exxon, realizate intre 1977 si 2014. Apoi au redus numarul acestora la 12 documente care contin proiectii climatice si le-au comparat cu observatiile istorice.

Intre 63% si 83% dintre proiectii au fost corecte in ceea ce priveste prezicerea incalzirii globale ulterioare, iar proiectiile lor au fost, de asemenea, in concordanta cu modelele academice independente, a constatat raportul.

Modelarea climatica a companiei a aratat “o abilitate si o acuratete socante”, a declarat Supran.

Potrivit raportului, Exxon a proiectat o incalzire medie de aproximativ 0,2 grade Celsius pe deceniu.

“Acest lucru ne permite pentru prima data sa punem o cifra pe ceea ce Exxon stia, si anume ca arderea combustibililor fosili va afecta planeta cu 0,2 grade Celsius pe deceniu”, a spus Supran.

Exxon a fost “pe val” in privinta altor subiecte, a mai spus Supran, inclusiv in ceea ce priveste prezicerea cu exactitate a faptului ca schimbarile climatice provocate de om vor fi detectabile pentru prima data in jurul anului 2000, precum si estimarea cantitatii de CO2 care va duce la o incalzire periculoasa.

“Vad acest lucru ca pe un ‘Exxon stia 2.0’”, a spus Supran, referindu-se la campania #ExxonKnew, lansata de activistii pentru clima in urma dezvaluirilor anterioare potrivit carora Exxon stia de mult timp despre legatura dintre produsele sale si schimbarile climatice.

“Avem acum dovezi stranse si ireprosabile ca ExxonMobil a prezis cu exactitate incalzirea globala cu ani inainte de a se intoarce si de a ataca public schimbarile climatice”, a declarat Supran.

Todd Spitler, un purtator de cuvant al Exxon, a spus intr-o declaratie ca “ExxonMobil s-a angajat sa faca parte din solutia la schimbarile climatice si la riscurile pe care acestea le prezinta”, iar “cei care vorbesc despre faptul ca ‘Exxon stia’ se inseala”.

Referindu-se la cercetarile Exxon in domeniul climei, Spitler a declarat ca firma a produs “aproape 150 de lucrari, inclusiv peste 50 de publicatii evaluate de colegi, pe care compania le-a pus la dispozitia publicului”.

“Intelegerea ExxonMobil privind incalzirea climei s-a dezvoltat odata cu cea a comunitatii stiintifice mai largi”, a spus el.

In ciuda propriilor sale modele care arata ca utilizarea combustibililor fosili ar duce la incalzirea globala, comunicarile publice ale Exxon au generat indoieli cu privire la schimbarile climatice, inclusiv prin publicarea de anunturi in publicatii importante care sugerau ca incalzirea climei este prost inteleasa si ca oamenii de stiinta sunt divizati.

O inregistrare video sub acoperire a Exxon dezvaluie o campanie impotriva climei

“Cand compania facea aceste afirmatii despre indoiala si incertitudine cel putin pana la inceputul anilor 2010, o facea in deplina cunostinta de cauza ca propriile lor cercetari contrazicea aceste afirmatii”, a declarat Supran.

Un studiu revizuit de colegi din 2017, la care Supran a fost coautor, a examinat aproape 190 de comunicari publice si private ale companiei si a constatat ca, in timp ce majoritatea documentelor interne recunosteau incalzirea globala cauzata de om, majoritatea declaratiilor sale publice exprimau indoieli.
Exxon a respins aceste constatari la momentul respectiv ca fiind “inexacte si absurd”.

In 2021, un lobbyist al Exxon de la acea vreme, Keith McCoy, a fost surprins intr-o inregistrare video sub acoperire in care parea sa confirme faptul ca societatea a incercat sa submineze actiunile privind clima.

„Am luptat agresiv impotriva unora dintre datele stiintifice? Da”, a declarat McCoy in inregistrarea video, filmata de Unearthed, divizia de jurnalism de investigatie a Greenpeace UK.

Exxon a condamnat declaratiile lui McCoy la momentul respectiv, spunand ca acestea nu reflecta pozitia companiei privind clima.

Gigantii petrolieri s-au angajat intr-o campanie de dezinformare climatica de lunga durata, in timp ce obtineau profituri record, constata legislatorii

Compania, care a inregistrat profituri record de 58 de miliarde de dolari in 2022, potrivit datelor preliminare, si-a exprimat de atunci angajamentul fata de promisiunea din cadrul Acordului de la Paris privind schimbarile climatice de a impiedica cresterea temperaturii globale cu mai mult de 2 grade peste nivelurile preindustriale. De asemenea, s-a angajat sa ajunga la emisii nete zero pentru activele sale operate pana in 2050 – ceea ce inseamna ca va elimina din atmosfera cel putin la fel de multa poluare care incalzeste planeta ca cea emisa de operatiunile sale.

„ExxonMobil se implica activ in eforturile de reducere a emisiilor, oferind in acelasi timp energie la preturi accesibile comunitatilor care au nevoie de ea”, a declarat Spitler.

Exxon a fost una dintre companiile evidentiate intr-o investigatie de un an in SUA, publicata in decembrie, de catre Comisia de supraveghere a Camerei Reprezentantilor, condusa de democrati, privind dezinformarea climatica din partea companiilor producatoare de combustibili fosili. Aceasta a constatat ca industria „ia atitudine in ceea ce priveste problemele climatice, evitand in acelasi timp angajamentele reale”. La momentul respectiv, Spitler a emis o declaratie in care spunea ca comisia a scos din context comunicarile interne ale Exxon, afirmand ca acestea reprezentau „dezbateri politice interne bine intentionate”.

Litigii privind clima

Constatarile raportului ar putea contribui la sustinerea unui litigiu privind clima impotriva Exxon, a declarat pentru CNN Daniel Farber, profesor de drept la Universitatea din California, Berkeley. (Potrivit dezvaluirilor din studiu, unul dintre autori a fost anterior consultant platit al unei firme de avocatura care a depus plangeri legale impotriva Exxon si a altor companii de combustibili fosili, desi acea firma de avocatura „nu a jucat niciun rol in acest studiu sau in orice alt studiu al autorilor”, inclusiv in finantarea lor).

Orase, comitate si state din Statele Unite au intentat procese impotriva companiilor de combustibili fosili, inclusiv Exxon, acuzandu-le ca au inselat publicul cu privire la rolul lor in accelerarea schimbarilor climatice. Exxon a declarat ca aceste procese nu sunt intemeiate.

„Cu cat aflam mai multe despre inselaciunea industriei, cu atat mai puternice vor fi pretentiile legale”, a spus el.

Analiza de joi ar putea, de asemenea, sa modifice perceptia publica asupra companiei, a spus Farber: „In timp, imaginea companiei s-ar putea eroda pe masura ce fluxul de dezvaluiri ii macina reputatia”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: