externe

CNN: In timpul revoltei „Wagner”, aliatii occidentali au cerut Ucrainei sa nu atace pe teritoriul Rusiei, ca sa nu-i dea motiv lui Putin sa spuna ca este atacat de Occident

Inainte ca liderul Wagner, Evgheni Prigojin, sa-si opreasca „marsul” spre Moscova sambata, aliatii de la diferite niveluri au facut apel la oficialii ucraineni sa nu atace teritoriului rusesc in timpul revoltei, transmite CNN, preluata de Evropeiska Pravda.

Preocuparea a fost ca, in cazul unor astfel de lovituri, Federatia Rusa ar considera ca Ucraina si Occidentul il ajuta pe Prigojin si ameninta suveranitatea Rusiei.

„Mesajul a fost de a nu zgudui barca”, a declarat un oficial occidental, care a preferat sa-si pastreze anonimatul. Acesta a precizat ca acest mesaj a fost transmis Kievului la nivelul ministrilor de externe, deputatilor si prin intermediul ambasadorilor.

„Aceasta este o chestiune interna a Rusiei”, a adaugat oficialul, reluand ceea ce au declarat public oficialii americani si alti oficiali occidentali.

„Aliatii i-au avertizat pe ucraineni sa nu escaladeze. Folositi oportunitatile de pe teritoriul ucrainean, dar nu va implicati in afacerile interne si nu loviti instalatii militare ofensive in interiorul Rusiei”, a declarat interlocutorul postului de televiziune.

Rusii au vrut intotdeauna sa dovedeasca faptul ca exista amenintari la adresa suveranitatii rusesti, asa ca nu merita alimentata naratiunea ca revolta a fost o initiativa a Occidentului, a adaugat oficialul.

Reamintim ca, cu o zi inainte, presedintele american Joe Biden a subliniat ca Statele Unite si cei mai apropiati aliati ai sai nu au fost implicati in revolta grupului „Wagner” , comentand pentru prima data in mod public evenimentele din Rusia din acest weekend.

Seful diplomatiei UE, Josep Borrell, a declarat ca evenimentele recente din weekend indica faptul ca statul rus si presedintele Vladimir Putin sunt slabiti si ca Federatia Rusa ar putea intra intr-o era de instabilitate politica.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Suedia, surpriza mare pentru Ucraina. Trimite in ajutor avioanele ASC 890, acestea vor face echipa cu avioanele de lupta F-16

Suedia va oferi Ucrainei cel de-al 16-lea si cel mai mare pachet de asistenta militara…

27 de minute ago

Veste proasta pentru Florian Coldea. Denuntatorul s-a prezentat la DNA cu noi probe

Omul de afaceri Catalin Hideg a ajuns miercuri la DNA pentru a depune noi probe…

O oră ago

Manelistul Dani Mocanu, dupa ce a fost „calcat” de ANAF: „Sa va puneti la adapost, ca pe mine m-a luat!”

Cunoscutul manelist Dani Mocanu a dezvaluit suma surprinzatoare pe care a obtinut-o din TikTok, in…

38 de minute ago

Inca un guvern militarizat. Fostul sef al serviciilor secrete olandeze Dick Schoof a fost desemnat sa devina noul prim-ministru al tarii

Fostul sef al agentiei olandeze de spionaj si al biroului de combatere a terorismului, Dick…

46 de minute ago

Republica Ceha va livra in cateva zile un transport masiv de obuze de artilerie in Ucraina

Premierul ceh Petr Fiala a anuntat marti, 28 mai, ca initiativa condusa de Praga de…

45 de minute ago

Ciolacu sare din senin sa il atace pe Iohannis: „10 ani s-a implicat in politica, de ce nu i-ati spus presedintelui?”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a lansat miercuri un atac neasteptat la adresa presedintelui Iohannis, pe…

52 de minute ago