CNN: Inca o banca americana se clatina. Colac de salvare de 30 de miliarde de dolari de la marile banci pentru First Republik Bank

externe

First Republic Bank, care se confrunta cu o criza de incredere din partea investitorilor si a clientilor, va primi un colac de salvare de 30 de miliarde de dolari din partea unui grup al celor mai mari banci americane, scrie CNN.

„Aceasta dovada de sprijin din partea unui grup de banci mari este binevenita si demonstreaza rezistenta sistemului bancar”, a declarat joi Departamentul Trezoreriei intr-un comunicat.

Printre marile banci se numara JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup si Truist.

Infuzia de 30 de miliarde de dolari va oferi creditorului din San Francisco, aflat in dificultate, lichiditatile necesare pentru a face fata retragerilor clientilor si pentru a consolida increderea in sistemul bancar american intr-un moment tumultuos pentru creditori.

Intr-o declaratie, bancile au afirmat ca actiunea lor „reflecta increderea lor in First Republic si in bancile de toate dimensiunile”, adaugand ca „bancile regionale, mijlocii si mici sunt esentiale pentru sanatatea si functionarea sistemului nostru financiar”.

Actiunile First Republic, care au fost oprite de mai multe ori din cauza volatilitatii joi, au incheiat ziua in crestere cu peste 10%.

Problemele bancii au subliniat ingrijorarile continue legate de sistemul bancar, in urma prabusirii Silicon Valley Bank si Signature Bank.

Atat Fitch Ratings, cat si S&P Global Ratings au retrogradat miercuri ratingul de credit al First Republic Bank din cauza ingrijorarilor ca deponentii si-ar putea retrage banii.

Multe banci regionale, inclusiv First Republic, au sume mari de bani neasigurate peste limita de 250.000 de dolari a Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Desi nu se apropie de procentul masiv de depozite neasigurate al SVB (94% din total), First Republic are un procent considerabil de 68% din totalul depozitelor care nu sunt asigurate, potrivit S&P Global.

Acest lucru i-a determinat pe multi clienti sa-si retraga banii din banca si sa ii plaseze in alta parte, ceea ce a creat o problema pentru First Republic. Aceasta trebuie sa imprumute bani sau sa vanda active pentru a le plati clientilor depozitele in numerar.

Pentru a face profit, bancile folosesc o parte din depozitele clientilor pentru a acorda imprumuturi altor clienti. Dar First Republic are un raport neobisnuit de mare, de 111% intre pasive si depozite, potrivit S&P Global. Aceasta inseamna ca banca a imprumutat mai multi bani decat are in depozite de la clienti.

Yellen vrea sa rezolve situatia fara prea mult tam-tam

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, s-a intalnit joi, in privat, la Washington, cu directorul general al JPMorgan, Jamie Dimon, inainte ca 11 banci sa accepte sa depuna 30 de miliarde de dolari in First Republic Bank pentru a stabiliza creditorul care se clatina.

Intalnirea a reprezentat punctul culminant a ceea ce a fost o serie de conversatii din ultimele doua zile intre Yellen si alti oficiali americani si lideri ai unora dintre cele mai mari banci din tara, in timp ce cautau un colac de salvare din sectorul privat pentru banca californiana aflata in dificultate.

Yellen a condus efortul din partea guvernului, in timp ce Dimon a condus efortul de organizare a directorilor de banci care, in cele din urma, ar fi sprijinit infuzia de bani.

Yellen a fost prima care a conceput mecanismul prin care cele mai mari banci americane sa se uneasca pentru a directiona bani catre First Republic, potrivit unei surse. Miscarea a fost esentiala pentru stabilizarea bancii – dar si ca un semnal critic pentru pietele financiare atat in ceea ce priveste banca, cat si sistemul financiar american.

Rezerva Federala a creat un sistem de imprumuturi menit sa impiedice falimentul bancilor regionale dupa prabusirea SVB. Facilitatea va permite bancilor sa dea Fed-ului obligatiunile lor de trezorerie ca garantie pentru imprumuturi pe un an. In schimb, Fed va da bancilor valoarea pe care acestea au platit-o pentru obligatiunile de trezorerie.

Aceasta interventie federala extraordinara pare sa fi fost insuficienta pentru a mentine investitorii multumiti.

Duminica, First Republic a anuntat un acord cu JPMorgan pentru a obtine acces rapid la numerar in caz de nevoie, iar banca a declarat apoi ca are active neutilizate in valoare de 70 de miliarde de dolari pe care le-ar putea folosi rapid pentru a plati retragerile clientilor in caz de nevoie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: