externe

CNN: Kievul s-a transformat intr-o fortareata: „Transee, bariere metalice antitanc uriase, saci de nisip si blocuri uriase de beton”

Marile televiziuni din Statele Unite relateaza cum se pregatesc locuitorii din Kiev sa faca fata asaltului care va fi declansat curand de fortele Rusiei.

In urma cu doar doua saptamani, locuitorii capitalei ucrainene se ocupau de magazinele lor, predau copiilor de la scoala sau lucrau la birourile lor. Invazia rusa a schimbat toate acestea, relateaza CNN. Luptand literalmente pentru vietile lor, civilii, transformati in soldati voluntari, au ajutat la construirea apararii cu precizie militara – si acum le deservesc.

Santurile se intind adanc in padurile care inconjoara autostrada care duce in Kiev dinspre sud. Pozitii de retragere fortificate sunt pregatite pentru orice ar urma. Bariere metalice antitanc uriase, cunoscute aici sub numele de „arici” din cauza formei lor tepoase, sunt amplasate la intervale regulate de-a lungul drumului. Iar la fiecare iesire se afla blocaje improvizate din saci de nisip si blocuri uriase de beton.

Locuitorii din Kiev sunt hotarati sa isi apere orasul. Pe masura ce fortele rusesti se apropie, hotararea locuitorilor sai este palpabila – multi dintre ei parand a fi chiar bine dispusi. Unii afiseaza un semn de victorie la trecerea vehiculelor. Steagul national albastru si galben poate fi vazut peste tot.

Marti, la un punct de control in drum spre Kiev, aparatorii voluntari imparteau flori femeilor aflate in masini, pentru a marca Ziua Internationala a Femeii.

Multi voluntari nu par sa fie imbracati suficient de calduros pentru vremea geroasa. Ei poarta haine civile, cu paltoane mari si pantaloni de trening, o uniforma neoficiala. Pantalonii lor sunt in mare parte verzi, negri sau cu motiv de camuflaj – nu cel militar – ci modelul civil facut pentru vanatoare.

Unii, dar nu toti voluntarii, sunt inarmati cu pusti automate si cutite mari.

Oleksiy Goncharenko, un voluntar care deserveste unul dintre posturile de aparare din Kiev, a declarat pentru CNN ca lucreaza in schimburi de patru ore la punctul de control. Fata lui este rosie din cauza frigului. „Este in regula. Doar frig”, spune el, adaugand ca „localnicii ne dau supe si alte lucruri de genul acesta”.

Aproape 40.000 de voluntari s-au alaturat Fortelor de Aparare Teritoriala in primele doua zile dupa inceperea invaziei, potrivit sefului de stat major al fortelor armate ucrainene. Numai in Kiev, 18.000 au luat armele atunci cand autoritatile au facut apel la voluntari si rezervisti sa faca acest lucru.

Cei care nu au putut sa se inroleze, atat de multi oameni s-au inscris incat Fortele de Aparare Teritoriala au fost nevoite sa inceapa sa refuze persoane. ajuta in alte moduri. Pregatesc cocktailuri Molotov, cos plase de camuflaj pentru baricade, distribuie mancare, bauturi calde si tigari celor care stau de paza. Strang bani pentru armata, construiesc mai multe baraje rutiere si chiar vopsesc semnele de circulatie in incercarea de a deruta fortele invadatoare.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Paramedic SMURD, condamnat la cinci ani si cinci luni de inchisoare pentru ca a agresat sexual o pacienta chiar in ambulanta

Un paramedic SMURD, acuzat ca a agresat sexual o pacienta pe care trebuia sa o…

8 minute ago

Fostul cancelar german Gerhard Schroder vrea sa se foloseasca de prietenia lui cu Vladimir Putin pentru a contribui la incetarea razboiului din Ucraina

Kremlinul a salutat declaratiile fostului cancelar Gerhard Schroder, despre care se stie ca a avut…

26 de minute ago

Un roman a strabatut Austria, platind 900 de euro la taxi, pentru a-si strangula rivalul si a-si lua fosta iubita in Romania

Un roman in varsta de 31 de ani a fost judecat marti in orasul austriac…

44 de minute ago

45 de morti intr-un accident de autobuz din Africa de Sud – o fetita de 8 ani, singura supravietuitoare

Peste 40 de persoane au murit dupa ce un autobuz a derapat de pe un…

59 de minute ago