CNN: Proiectul de decizie al summitului NATO subliniaza „ireversibilitatea” aderarii Ucrainei la Alianta nord-atlantica

externe

Volodimir Zelenski, vizita, anulata, Spania

In proiectul de comunicat prevazut pentru finalul summitului NATO de la Washington, drumul Ucrainei spre Alianta este definit ca „ireversibil”, relateaza CNN.

Intrebarea cat de puternice sunt promisiunile care trebuie facute Ucrainei cu privire la viitoarea sa aderare la NATO a devenit o sursa cheie de dezbatere intre cei 32 de membri ai aliantei inaintea summitului de la Washington din aceasta saptamana.

Textul final al comunicatului se mai poate schimba, dar prezenta formularii despre calea „ireversibila” va fi un semnal important pentru Kiev si Moscova. Kievul a insistat asupra mentionarii ireversibilitatii parcursului euro-atlantic al Ucrainei in decizia summitului.

Un oficial american anonim a declarat ca Washingtonul sustine utilizarea acestui cuvant in comunicatul final, daca documentul afirma, de asemenea, ca activitatea Ucrainei in domeniul reformelor democratice ar trebui sa continue. Potrivit oficialului, versiunea finala a documentului va contine o astfel de clauza.

In timp ce multi membri NATO din Europa subliniaza necesitatea unei formulari clare cu privire la posibilul viitor al Ucrainei in cadrul Aliantei, oficialii americani si germani au cerut prezenta in comunicat a unei „punti” catre aderarea Ucrainei la NATO.

In acelasi timp, oficialii au subliniat, de asemenea, importanta „masurilor tangibile” pentru a sprijini lupta Kievului cu Rusia.

Un inalt oficial al administratiei americane a declarat ca alianta va face „noi anunturi majore cu privire la modul in care crestem sprijinul militar, politic si financiar al NATO pentru Ucraina” ca parte a „podului catre NATO” al Ucrainei.

Anterior, Casa Alba a anuntat ca o „punte catre NATO” ar asigura aderarea Ucrainei atunci cand exista vointa politica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: