CNN: Tacticile brutale ale gruparii Wagner in Ucraina, dezvaluite de un raport al serviciilor de informatii ucrainene

externe

Un document al serviciilor de informatii militare ucrainene obtinut de CNN stabileste cat de eficienti au fost luptatorii Grupului Wagner in jurul orasului Bahmut – si cat de dificil este sa lupti impotriva lor.

Wagner este un contractor militar privat condus de oligarhul Evgheni Prigojin, care a fost foarte vizibil pe linia frontului in ultimele saptamani – si intotdeauna prompt in a-si revendica meritele pentru progresele rusesti. Luptatorii Wagner au fost puternic implicati in cucerirea orasului Soledar, aflat la cativa kilometri nord-est de Bahmut, si a zonelor din jurul acestuia.

Raportul ucrainean – datat 2022 decembrie – concluzioneaza ca Wagner reprezinta o amenintare unica, chiar daca sufera pierderi extraordinare. „Moartea a mii de soldati Wagner nu conteaza pentru societatea rusa”, afirma raportul.

„Grupurile de asalt nu se retrag fara o comanda… Retragerea neautorizata a unei echipe sau fara a fi ranit este pedepsita prin executie pe loc.”

Interceptarile telefonice obtinute de o sursa de informatii ucrainene si impartasite cu CNN indica, de asemenea, o atitudine nemiloasa pe campul de lupta. Intr-una dintre ele, un soldat este auzit vorbind despre un alt soldat care a incercat sa se predea ucrainenilor.

„Wagneristii l-au prins si i-au taiat boasele”, spune soldatul.

CNN nu poate autentifica in mod independent apelul, care ar fi avut loc in noiembrie.

Luptatorii wagnerieni raniti sunt adesea lasati pe campul de lupta ore intregi, potrivit evaluarii ucrainene. „Infanteria de asalt nu are voie sa transporte singura ranitii de pe campul de lupta, deoarece principala lor sarcina este de a continua asaltul pana la atingerea obiectivului. In cazul in care asaltul esueaza, retragerea este, de asemenea, permisa doar noaptea.”

In ciuda unei indiferente brutale fata de victime – demonstrata de Prigojin insusi – analiza ucraineana spune ca tacticile lui Wagner „sunt singurele care sunt eficiente pentru trupele mobilizate slab antrenate care alcatuiesc majoritatea fortelor terestre rusesti”.

Aceasta sugereaza ca armata rusa ar putea chiar sa-si adapteze tacticile pentru a deveni mai mult ca Wagner, spunand: „In locul grupurilor tactice clasice de batalioane ale fortelor armate ruse, sunt propuse unitati de asalt”.

Aceasta ar fi o schimbare semnificativa fata de dependenta traditionala a rusilor de unitati mai mari, mecanizate.

Pe teren, potrivit interceptarilor telefonice ale serviciilor de informatii ucrainene, unele trupe mobilizate se gandesc sa treaca la Wagner. Intr-una dintre aceste interceptari, un soldat compara Wagner cu unitatea sa si spune: „Este o diferenta de la cer la pamant. Asa ca, daca tot am de gand sa lupt, mai bine lupt acolo”.

Modul Wagner de a face razboi

Raportul ucrainean spune ca Wagner isi desfasoara fortele in grupuri mobile de aproximativ o duzina sau mai putin, folosind aruncatoare de grenade (RPG) si exploatand informatii in timp real furnizate de drone, pe care raportul le descrie ca fiind „elementul cheie”.

Un alt instrument de care dispun soldatii Wagner este utilizarea echipamentelor de comunicatii produse de Motorola, potrivit documentului.

Motorola a declarat pentru CNN ca a suspendat toate vanzarile catre Rusia si si-a inchis operatiunile din aceasta tara.

Condamnatii – dintre care zeci de mii au fost recrutati de Wagner – formeaza frecvent primul val intr-un atac si inregistreaza cele mai mari pierderi – pana la 80%, potrivit oficialilor ucraineni.

Urmeaza luptatori mai experimentati, cu echipamente de imagistica termica si de vedere pe timp de noapte.

Pentru ucraineni, propriile informatii furnizate de drone sunt esentiale pentru a preveni ca transeele lor sa fie coplesite de atacuri cu grenade. Documentul relateaza un incident petrecut in decembrie, in care o drona a reperat un grup Wagner care avansa, permitand apararii ucrainene sa il elimine inainte ca trupele sale sa poata trage cu aruncatoarele de grenade.

Iarna calda din Europa ii rapeste lui Putin un atuu

Daca fortele Wagner reusesc sa ocupe o pozitie, sprijinul artileriei le permite sa sape gropi de vulpe si sa isi consolideze castigurile, dar aceste gropi sunt foarte vulnerabile la atac in teren deschis. Si, din nou – potrivit interceptarilor ucrainene – coordonarea dintre Wagner si armata rusa lipseste adesea. Intr-o convorbire interceptata – din nou neverificabila – un soldat i-a spus tatalui sau ca unitatea sa a doborat din greseala un vehicul Wagner.

Prigojin a insistat in repetate randuri ca luptatorii sai au fost responsabili pentru capturarea orasului Soledar si a asezarilor din apropiere in ultima saptamana, primele castiguri militare rusesti din ultimele luni. „Nicio alta unitate in afara de agentii PMC Wagner nu a fost implicata in luarea cu asalt a orasului Soledar”, a sustinut el.

Performanta lui Wagner reprezinta calea lui Prigojin catre mai multe resurse si este esentiala in lupta sa continua cu institutia militara rusa, pe care a criticat-o frecvent ca fiind inepta si corupta.

Potrivit serviciilor secrete britanice, seful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, a dat ordine ca soldatii sa fie mai bine pregatiti. Prigojin a raspuns ca „razboiul este timpul celor activi si curajosi, si nu al celor cu barba curata”.

Gherasimov a fost numit comandant general al asa-numitei „operatiuni militare speciale” a Rusiei in Ucraina la inceputul acestei luni, pe fondul criticilor tot mai numeroase privind progresele sovaitoare ale armatei ruse.

Atata timp cat ministerul rus al apararii nu va avea performante suficiente, Prigojin va bate din picior si va cere mai multe resurse pentru Wagner.

Grupul pare, de asemenea, capabil sa obtina arme si prin alte mijloace. Oficialii americani au declarat saptamana trecuta ca Wagner s-a aprovizionat cu arme din Coreea de Nord. „Luna trecuta, Coreea de Nord a livrat rachete de infanterie si rachete in Rusia pentru a fi folosite de Wagner”, a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate, John Kirby.

Noul Rasputin?

Prigojin nu duce lipsa de ambitie. In timp ce se afla la Soledar saptamana trecuta, el a declarat ca Wagner este probabil „cea mai experimentata armata din lume in prezent”.

El a afirmat ca fortele sale aveau deja sisteme de rachete cu lansare multipla, propria aparare aeriana si artilerie.

Prigojin a facut, de asemenea, o comparatie subtila intre Wagner si rigiditatea de sus in jos a armatei ruse, spunand ca „toti cei care sunt pe teren sunt ascultati. Comandantii se consulta cu luptatorii, iar conducerea PMC (compania militara privata) se consulta cu comandantii”.

In urma cu doua luni, Andrei Kolesnikov, senior fellow la Carnegie Endowment for International Peace, a comparat influenta in crestere a lui Prigojin cu cea a lui Grigori Rasputin la curtea tarului Nicolae al II-lea. „Putin are nevoie de eficacitate militara cu orice pret”, a declarat el la Current Time TV.

„Exista o carisma diabolica negativa in [Prigojin] si, intr-un fel, aceasta carisma poate concura cu cea a lui Putin. Putin are acum nevoie de el in aceasta calitate, in aceasta forma”.

Prigojin pare sa fi fost intrigat de comparatia cu Rasputin, o figura mistica care l-a tratat pe fiul tarului pentru hemofilie. Dar in comentariile din acest weekend publicate de compania sa Concord, el a avut propria sa varianta .

„Eu nu stavilesc fluxul sanguin. Ii sangerez pe dusmanii patriei noastre. Si nu prin incantatii, ci prin contact direct cu ei”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: