Coalitia anunta ca va implementa de urgenta decizia CCR privind necesitatea motivarii sentintelor penale

politica

Presedintele Comisiei juridice din Senat, Iulia Scintei, a declarat, joi, ca Parlamentul va remedia legislatia „in regim de urgenta” dupa decizia CCR potrivit careia hotararea judecatoreasca trebuie sa fie motivata in fapt si in drept la data pronuntarii.

„Este o decizie care va avea un impact major la nivelul activitatii instantelor si cu privire la drepturile si libertatile fundamentale. Fac un apel institutional la plenul, la judecatorii CCR sa redacteze cat mai repede decizia si sa o publice de indata in Monitorul Oficial, pentru ca efectul anuntului facut ieri este acela cu privire la activitatea judecatorilor care sunt in situatia de a pronunta astfel de decizii sa amane. Or, si amanarea pronuntarii poate fi de natura sa lezeze drepturi si libertati fundamentale. Si atunci avem nevoie sa intervenim legislativ imediat ce decizia CCR va fi publicata. Am vazut ieri si solicitarea presedintei ICCJ adresata Legislativului. Ne insusim aceasta obligatie de a remedia legislativ in regim de urgenta, dar avem nevoie de decizia CCR, publicata si motivata cat mai curand si publicata in Monitorul Oficial”, a precizat Scantei.

Ea a adaugat ca nu se pune problema emiterii unei ordonante de urgenta, pentru ca partidele din coalitia guvernamentala detin voturile necesare pentru a face aceste corecturi legislative in acord cu decizia CCR.

„Nu suntem in acea situatie, ne vom asuma responsabil in coalitia majoritara, detinem voturile necesare pentru a face aceste corecturi legislative in acord cu decizia CCR”, a afirmat senatorul PNL.

Mai mult despre:

Comentarii: