externe

„Coalitia avioanelor” ar trebui sa aiba zone pentru „reparare si echipare” atat in Ucraina cat si in „tarile de frontiera prietene” – ministrul Apararii de la Kiev

Inaintea urmatoarei „reuniuni lunare de la Ramstein” a aliatilor Ucrainei, ministrul ucrainean al Apararii, Oleksii Reznikov, a solicitat crearea de noi „hub-uri” logistice pentru avioane atat in interiorul, cat si in afara Ucrainei, iar „coalitia avioanelor” sa fie plasata pe primul loc pe ordinea de zi, scrie Kyiv Post.

„In timpul intalnirii, vom discuta detaliile ‘coalitiei de avioane'”, a declarat Reznikov pe Telegram.

„Deschiderea diferitelor tipuri de hub-uri pentru repararea si echiparea echipamentelor este o chestiune importanta pentru noi. Atat pe teritoriul Ucrainei, impreuna cu partenerii, cat si in tarile de frontiera prietene”, a spus el.

Reznikov a comentat, de asemenea, pregatirea mult mediatizata a pilotilor ucraineni de catre aliatii occidentali ai Ucrainei, in principal pe avioane de lupta F-16.

„Vorbim deocamdata despre pregatirea pilotilor si nu numai a pilotilor, ci si a tehnicienilor si inginerilor nostri care vor fi implicati in intretinerea aeronavelor”, a spus Reznikov.

„Este un sistem foarte complex. Subiectele vor fi discutate cu echipele ministerelor apararii din Olanda, Danemarca, SUA si alte tari care s-au alaturat acestei coalitii”, a mai spus el.

In prezent, in timp ce aproape zece natiuni s-au angajat sa antreneze piloti si alt personal in cadrul „coalitiei de avioane”, niciun aliat al Ucrainei nu a promis inca avioane, in afara de MiG-29 din epoca sovietica la care s-au angajat anterior Polonia, Slovacia si Macedonia de Nord.

Potrivit oficialilor militari ucraineni, niciun pilot nu a intreprins inca antrenamente in Europa de Vest dupa ce promisiunile aliatilor au inceput sa fie facute la mijlocul lunii mai.

Reznikov a declarat ca reuniunea de la Ramstein trebuie sa se concentreze, de asemenea, asupra apararii aeriene pentru Ucraina si asupra problemei critice a sustenabilitatii acestora.

„Tot ceea ce este legat de apararea aeriana, obuze, artilerie [este pe masa]”, a spus Reznikov.

„Prioritatile noastre nu s-au schimbat. Acest razboi este un razboi al resurselor. Resursele inseamna nu numai arme, ci si capacitatea de a le repara si de a le intretine”, a adaugat el.

Reznikov a anuntat ca a adaugat comandanti de rang inalt ai fortelor aeriene ucrainene in delegatia Ucrainei la Ramstein.

Grupul de contact pentru apararea Ucrainei, cunoscut de toata lumea sub numele de grupul Ramstein, este o alianta de 54 de tari, toate cele 31 de state membre NATO si alte 23 de natiuni, care sprijina si coordoneaza ajutorul militar acordat Ucrainei ca raspuns la invazia rusa. A fost format in aprilie 2022 si se intalneste aproximativ in fiecare luna. Urmatoarea reuniune va avea loc joi, 15 iunie, la sediul NATO din Bruxelles.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Inundatii grave in sudul Germaniei. Stare de urgenta in Bavaria

Germania se confrunta cu un nou val de inundatii iar autoritatile au avertizat ca landurile…

42 de minute ago

Fostul presedinte al R. Moldova, Igor Dodon, pozeaza drept pacifist si „trage sfori” spre Rusia si China

Liderul prorus al celui mai mare partid de opozitie din Republica Moldova, Igor Dodon, a…

10 ore ago

Lituania considera ca Ucraina are dreptul sa atace si tinte din Belarus, daca Rusia plaseaza acolo „obiective militare valide”

Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, considera ca, daca Rusia plaseaza obiective militare valide in…

14 ore ago

A fost ucis in puscarie cel mai mare criminal in serie din Canada. El era vinovat pentru moartea a peste 50 de femei

Robert Pickton, cel mai mare criminal in serie din istoria Canadei si care este considerat…

10 ore ago

Grecia prezinta din nou cazul privind returnarea sculpturilor din Partenon de catre British Museum in fata unui comitet al UNESCO

Grecia si-a prezentat cazul privind returnarea sculpturilor Partenonului la o sesiune a unui comitet UNESCO…

14 ore ago