Coalitia de borfasi il ameninta pe Iohannis: „E de discutat serios despre suspendare”

politica

Senatorul PSD, Serban Nicolae, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca in cazul in care presedintele Klaus Iohannis va refuza sa o refuze pe Laura Codruta Kovesi din functia de procuror-sef al DNA, se poate vorbi serios despre o suspendare a sefului statului, din cauza incalcarii unei decizii a CCR.

Intrebat de MEDIAFAX, daca s-a-r impune suspendarea lui Klaus Iohannis, dupa deciziei de miercuri a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) prin care seful statului urmeaza sa emita decretul de revocare a sefei DNA, Serban Nicolae a spus ca se poate vorbi cu seriozitate despre acest subiect.

„E de discutat foarte serios de data aceasta pentru ca practic, in mod evident, presedintele Romaniei refuza obligativitatea unei decizii a Curtii Constitutionale si refuza suprematia Constitutiei. La acest lucru se refera textul din Constitutie care vorbeste de incalcari grave ale Legii fundamentale. In caz de incalcari grave ale Constitutiei, presedintele poate fi suspendat si se organizeaza referendum pentru demitere. In mod evident, daca presedintele Romaniei comite un asemenea gest de sfidare a unei decizii a CCR, a pune sub semnul intrebarii autoritatea CCR si practic de negare a suprematiei Constitutiei si a obligativitatii normele, inseamna ca domnul Iohannis nu mai e presedintele Romaniei de facto si nu ne mai ramane decat sa stabilim acest lucru”, a afirmat senatorul PSD, Serban Nicolae, pentru MEDIAFAX.

Cu toate acestea social-democratul a precizat ca se indoieste ca presedintele Klaus Iohannis nu va tine cont de decizia Curtii Constitutionale.

„Practic o persoana care incalca cu buna stiinta Constitutia nu poate sa fie aparatorul Constitutiei si cel care vegheaza la buna functionare a autoritatilor publice. E clar ca lucrurile acestea trebuie sa revina in sarcina unei alte persoane care sa indeplineasca functia de presedinte al Romaniei. Dar ma indoiesc. N-as vrea sa merg cu speculatiile atat de departe. Nu cred ca domnul Iohannis se va agata de functia de presedinte chiar in contra Constitutiei. Nici mie nu mi-a convenit niste decizii ale CCR, dar asta nu inseamna ca mi-as permite vreodata, din postura de detinator al unei functii publice, sa sfidez CCR, Constitutia si deciziile date de Curte”, a completat Nicolae.

Acesta a facut si speculatie juridica, spunand ca judecatorii CCR au spus in mod expres ca Iohannis trebuie sa semneze decret de revocare, pentru a nu putea fi invocat ca precedent in cazuri similare.

“Este cat se poate de radicala (comunicatul de presa al CCR – n.r.). E prima oara cand ii spune cu subiect si predicat «ai de facut asta». Eu as face o speculatie juridica, in sensul ca au particularizat-o foarte precis acum pe Kovesi si de aceea punctul 2 spune ca presedintele trebuie sa emita decretul de revocare al procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, tocmai ca sa nu poata fi invocat direct ca precedent pentru situatii similare. Adica sa poata fi analizate si alte situatii individual. Curtea nu a spus «domnule, daca se cere revocarea atunci presedintele sa emita decretul de revocare al acelui sef din Parchet a carui revocare se solicita». Nu. A zis foarte clar «dispensa asta se refera nu la chestiuni de principiul, ci strict la speta Kovesi»”, a conchis Serban Nicolae.

CCR arata, in comunicatul oficial de miercuri privind decizia de existenta a conflictului institutional intre presedinte si ministrul Justitiei, ca seful statului urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a stabilit, cu majoritate de voturi, existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre ministrul Justitiei si Presedintele Romaniei, generat de refuzul sefului statului de a da curs propunerii de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi.

„Presedintele Romaniei urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kovesi. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Presedintelui Romaniei, prim-ministrului Guvernului Romaniei si Ministrului Justitiei si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”, se arata in comunicatul CCR.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Comentarii: