Coalitia pentru Familie vrea un nou referendum pentru „definirea casatoriei”. Reactii dure: „Ura este un instrument des utilizat in perioade de criza de oportunisti politici”

news

La mai putin de doi ani de la esecul Referendumului pentru familia traditionala, care a fost sustinut puternic de PSD, Coalitia pentru Familie revine cu nou proiect identic de modificare a Constitutiei.

Joi, in Monitorul Oficial a fost publicata o noua initiativa legislativa de modificare a Constitutiei, in sensul restrictionarii definitiei casatoriei la uniunea dintre un barbat si o femeie.

„Propunerea legislativa pentru revizuirea Constitutiei Romaniei, care face obiectul acestei motivatii, este menita sa inlature orice echivoc pe care utilizarea termenului de „soti“ in cuprinsul art. 48 alin. (1) din Constitutie ar putea sa il aduca in conturarea notiunii de „familie“, a raportului dintre „familie“ si dreptul fundamental al barbatului si al femeii de a se casatori si a intemeia o familie.

In actuala redactare a alin. (1) al art. 48 din Constitutie se spune ca „familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor“.

Prin inlocuirea termenului de „soti“ cu expresia „un barbat si o femeie“ se asigura implementarea precisa si literala a unor expresii consacrate cu puterea unor garantii imuabile destinate ocrotirii familiei, recunoscuta drept „elementul natural si fundamental al societatii“ in art. 16 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului.

In acelasi context, doar „barbatul si femeia“ impreuna se bucura de recunoasterea si garantarea universala a dreptului de a se casatori si de a intemeia o familie pe baza unor importante considerente de natura istorica, culturala si morala specific romanesti.

Asadar, consideram necesara modificarea primului alineat al art. 48 din Constitutia Romaniei atat pentru a evita dezbateri nenecesare si interpretari contradictorii, cat si pentru a recunoaste in mod neechivoc ca dreptul de a intemeia o familie este un drept fundamental destinat barbatului si femeii, de care ei se bucura. Si fac asta nu individual, ci impreuna”, se arata in cadrul initiativei legislative.

Asociatia ACCEPT a reactionat la scurt timp dupa aparitia initiativei legislative.

„Demararea procedurii de initiativa civica legislativa de revizuire a Articolului 48 din Constitutie, initiativa similara ca text celei care a esuat in cadrul referendumului urii din 2018 este iresponsabila, imorala si nedemocratica.

Grupul de initiativa insista sa salveze familia traditionala ipotetica fara insa sa ia in calcul decizia electoratului din 2018, implicatiile practice ale unui astfel de demers in perioada unei pandemii, costurile suplimentare inutile si care sint nevoile reale ale familiilor din Romania. Reamintim ca in ciuda unei uriase desfasurari de forte pentru sustinerea referendumului urii, a prelungirii abuzive a perioadei de votare la 2 zile, a cheltuirii netransparente a resurselor private si de partid si a 164 de milioane de lei de la bugetul de stat, cu mai putin de 2 ani in urma romanii au refuzat acest mesaj de inspiratie putinista de impunere a unei conceptii reactionare, conservatoare in definirea familiei.

Demersul ramine la fel de inutil din punct de vedere juridic ca cel din 2018, familiile de acelasi sex sint mai departe lipsite de recunoastere si protectie, iar familiile monoparentale sint mai departe in o pozitie de extrema vulnerabilitate. Problemele familiilor nu se rezolva prin referendum. Pe urmasii CpF ii roade insa cum putem sa urmam si noi modelul Federatiei Ruse. Ura este un instrument des utilizat in perioade de criza de oportunisti politici.

Clasa politica ar da dovada de responsabilitate daca, macar acum, ar reactiona ferm pentru respingerea unor astfel de initiative nedemocratice care duc la discriminare si la conflict social. Nu ar fi rau nici daca cu aceasta ocazie am avea o discutie onesta despre necesitatea transparentei finantarii unor astfel de campanii”, a declarat Romanita Iordache, expert jurist in domeniul nediscriminarii si co-presedinta ACCEPT.

La referendumul pentru redefinirea familiei au votat, in octombrie 2018, doar 21,10% dintre alegatori, desi acesta s-a derulat in doua zile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: