Coalitie pentru a pune Rusia la respect. SUA s-au inteles cu Germania, UK si Franta: „Vor fi consecinte de proportii si costuri severe daca Ucraina va fi agresata”

externe

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat telefonic miercuri cu omologii sai din Franta, Jean-Yves Le Drian, Germania, Annalena Baerbock, si Regatul Unit, Elizabeth Truss, pe tema cresterii tensiunii in Ucraina pe fondul miscarilor de trupe ruse la frontiera cu aceasta tara din ultimele saptamani, a informat intr-un comunicat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Ned Price, transmite EFE, citata de Agerpres.

Price a mentionat ca cei patru au discutat despre importanta „coordonarii continue pentru a descuraja orice fel de agresiune rusa impotriva Ucrainei” si „au afirmat consensul intre aliati si parteneri pentru a impune Rusiei consecinte de proportii si costuri severe pentru astfel de actiuni”.

Totodata, sefii diplomatiilor mentionate „si-au reafirmat sprijinul de neclintit pentru independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei”.

In timpul discutiei telefonice, sefii diplomatiilor occidentale au abordat si „ingrijorarile comune” privind progresele facute de Iran in programul sau nuclear si au avertizat ca „expira timpul” pentru ca Teheranul sa revina la Planul de Actiune Integrala Comuna (cunoscut dupa acronimul sau in engleza, JCPOA).

Acordul – semnat in 2015 de Iran si asa-numitul Grup 5+1 (SUA, Rusia, China, Franta, Regatul Unit si Germania) si din care Washingtonul s-a retras in 2018 la decizia presedintelui american de la acea vreme, republicanul Donald Trump, care a impus noi sanctiuni impotriva Teheranului – avea ca scop limitarea activitatilor nucleare ale Iranului.

Pe de alta parte, inaltii diplomati si-au exprimat solidaritatea cu Lituania pe fondul „presiunii politice si constrangerii economice in crestere” din partea Chinei si au respins aceste practici. China a decis la 21 noiembrie sa-si restranga relatiile diplomatice cu Lituania la nivel de insarcinat cu afaceri pentru a protesta fata de deschiderea unui birou de reprezentare taiwanez la Vilnius.

Totodata, sefii diplomatiilor au cazut de acord asupra importantei ca procesul electoral din Libia „sa avanseze fara intarzieri”, dupa ce, la 22 decembrie, Comisia electorala suprema din aceasta tara a propus amanarea cu o luna a alegerilor prezidentiale si legislative, prevazute pentru 24 decembrie.

Convorbirea a avut loc cu o zi inainte ca presedintele SUA, Joe Biden, si cel al Rusiei, Vladimir Putin, sa aiba la randul lor o convorbire telefonica.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: