Cod rosu de ninsori si viscol in Moldova. Drumuri inchise si sute de persoane inzapezite

news

Codul rosu de viscol din patru judete din Moldova – Botosani, Iasi, Neamt si Suceava – care trebuia sa se incheie joi dimineata, a fost prelungit. Vantul sufla cu pana la 85 km pe ora, zapada este viscolita si troienita iar vizibilitatea este redusa spre zero.

29 de drumuri nationale din Neamt, Suceava, Bacau, Iasi, Botosani si Vaslui sunt inchise, complet sau pe tronsoane, din cauza vremii. In Botosani si Iasi, care se afla inca de ieri sub cod rosu, circulatia este interzisa pe toate drumurile: nationale, judetene si comunale, iar copiii nu merg astazi la scoala. Cursurile au fost suspendate, joi, si in Neamt.

Peste 400 de persoane ramase inzapezite cu masinile pe drumurile nationale si judetene din Botosani au fost salvate de pompierii militari si voluntari, iar la Dispeceratul ISU – SAJ s-au inregistrat 751 de apeluri de urgenta de la cetateni care solicitau sprijin, informeaza joi dimineata Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta.

Totodata, pompierii au intervenit pentru degajarea a 30 de arbori care au cedat din cauza greutatii zapezii si au cazut peste autoturisme, dar si pe partea carosabila, in municipiul Botosani.

In ultimele ore, eforturile pompierilor, militarilor din cadrul UM 011 89, politistilor de frontiera si drumarilor s-au concentrat pe misiunile de salvare a persoanelor care au ramas cu autovehiculele inzapezite pe drumul care leaga Botosaniul de Suceava. 71 de persoane au fost deja transportate de catre pompieri si politisti de frontiera, in municipiul Botosani. Misiunea continua si la aceasta ora, anunta ISU.

O femeie dintr-un sat din Botosani a nascut in timpul noptii cu ajutorul unor vecine, asistata prin apel video de personalul medical din dispeceratul ISU-SAJ. Asistentul medical din comuna alaturata care s-a oferit sa monitorizeze mama si copilul, pana la sosirea unui echipaj SAJ, nu a reusit sa ajunga la caz, deoarece a ramas inzapezit.

La Balea Lac se inregistreaza cel mai mare strat de zapada de la o statie meteo din judet, de 266 de centimetri. Meteorologii avertizeaza ca este risc mare, de gradul patru pe o scara de la unu la cinci, de producere de avalanse la peste 1.800 de metri altitudine in muntii Fagarasului.

„La peste 1.800 m, stratul depus prin acumulare este consistent si depaseste pe alocuri 50-60 cm, mai ales pe versantii nordici, fiind depus peste stratul mai vechi si inghetat odata cu scaderea accentuata a temperaturilor. In profunzime sunt straturi vechi, in general stabilizate. In apropierea crestelor se intalnesc cornise, iar pe vai si in zonele adapostite depozite insemnate de zapada. Ninsorile din urmatoarele 24 de ore vor mai depune doar un strat mic de zapada usoara. Datorita greutatii zapezii deja cazute, pe pantele suficient de inclinate, aceasta va putea aluneca in mod spontan peste stratul vechi si compactat, ducand la declansarea unor avalanse de dimensiuni medii si izolat mari, riscul declansarii fiind amplificat la supraincarcari oricat de slabe. In cazuri izolate se pot angrena si straturi mai vechi in avalanse, iar acestea pot cobori si la altitudini de sub 1.800 m”, se arata in Buletinul nivometeorologic emis de meteorologii sibieni.

Sub altitudinea de 1.800 de metri in muntii Fagaras, riscul de producere de avalanse este mai mic, de gradul trei, pe o scara de la unu la cinci, potrivit meteorologilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: