Codex Aureus, manuscrisul vechi de peste 1200 de ani, a intrat pe Lista Patrimoniului UNESCO

news

Codex Aureus, cel mai cunoscut si important manuscris medieval occidental impodobit cu miniaturi aflat la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, a intrat pe Lista UNESCO, a anuntat, joi seara, Biblioteca Nationala a Romaniei, potrivit Agerpres.

„Suntem foarte bucurosi sa va spunem ca astazi, 18 mai, cel mai cunoscut si important manuscris medieval aflat in Romania, in prezent la filiala noastra din Alba Iulia, Biblioteca Batthyaneum, a fost inscris pe lista UNESCO si face astfel parte din fondul ‘Memoria lumii’”, au scris reprezentantii Bibliotecii Nationale a Romaniei pe pagina de Facebook.

Cunoscut generic sub denumirea de Codex Aureus, fiind scris cu cerneala de aur, manuscrisul vechi de peste 1200 de ani figureaza de-a lungul timpului in inventar sub cinci-sase denumiri diferite, de unde si speculatia ca nu ar fi fost clasat.

Codex Aureus sau Evangheliarul de la Lorch este jumatatea unui tetraevangheliar latin pe pergament, realizat la comanda lui Carol cel Mare, probabil la Schola Palatina din Aachen, in anul 810.

Manuscrisul scris integral cu cerneala de aur este celebru si prin calitatea exceptionala a ornamentarii: 202 pagini decorate cu frize policrome, 12 pagini de canoane biblice ilustrate, 3 tablouri in plina pagina, dintre care doua reprezentand portretele evanghelistilor Matei si Marcu, un frontispiciu miniat si alte doua pagini cu scriere ornamentala, dupa cum aflam din prezentarea facuta pe site-ul Bibliotecii Nationale a Romaniei. De altfel, tot aici el poate fi si „rasfoit” digital.

Nu se stie cand si cum manuscrisul carolingian a fost desfacut in doua. Cealalta jumatate, Evangheliile dupa Luca si Ioan, se afla la Vatican. Tot la Roma se gaseste una dintre coperti, cea de-a doua fiind la un muzeu din Londra.

La mijlocul secolului al XVIII-lea, prima parte a manuscrisului apartinea bibliotecii arhiepiscopului Vienei, Christoforo Migazzi, de unde prin achizitie, in 1782, devine proprietatea episcopului Batthyany si ajunge astfel la Alba Iulia.

Manuscrisul se afla depozitat in camera intitulata Tezaur, in fapt o incapere blindata, fiind pastrat in conditii speciale si verificat periodic din punctul de vedere al conservarii sale.

De-a lungul timpului au fost vehiculate diverse informatii in spatiul public in legatura cu Codex Aureus, si anume, ca acesta nu s-ar mai afla in tara sau ca in timpul regimului comunist ar fi fost folosit ca garantie pentru un imprumut de 10 miliarde de dolari.

Reprezentantii bibliotecii au demontat, in urma cu cativa ani, aceste mituri. Specialistii au explicat ca nu s-a pus problema ca acest manuscris sa fi fost scos din 1999 (cand a fost expus in Germania – n.r.) de aici.

De asemenea, ca nu exista niciun document care sa ateste faptul ca manuscrisul ar fi constituit o garantie bancara pentru imprumuturi externe. Astfel, s-a facut o serioasa documentatie de arhiva si nicaieri nu exista un astfel de document, care sa ateste, de exemplu, o evaluare a unei banci externe. Daca ar fi existat o evaluare, ar fi trebuit ori sa vina evaluatorii aici, ori sa plece manuscrisul pentru a fi evaluat. Mai mult, daca ar fi fost imprumutat, ar fi trebuit ca manuscrisul sa plece in seiful bancii care a facut imprumutul pana la restituirea sumei, au argumentat angajatii bibliotecii.

Alaturi de Codex, la Batthyaneum se afla cea mai valoroasa colectie de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul Romaniei, dar si cea mai mare colectie de incunabule.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: