Colaboratorii rusilor fug pe capete din Harkov si Donbas. Cozi lungi de masini: „Isi impacheteaza prada, isi impacheteaza familiile si pleaca”

externe

Cetatenii ucraineni acuzati ca au colaborat cu fortele rusesti de ocupatie in provincia Harkov si in regiunea vecina Donbas fug din zonele recent eliberate si stau la coada pentru a trece in Rusia la granita, au anuntat oficiali ucraineni citati de The Guardian.

„Cei din birourile ‘comandantilor’, ‘procuraturilor’, ocupantii si gauleitarii pleaca”, a scris guvernatorul provinciei Luhansk, Serhii Haidai, pe Telegram.

„Steagul ucrainean, pe care gherilele noastre l-au ridicat aseara deasupra cladirii administrative din Kreminna, ramane intact, deoarece rusii par sa fi inteles acum totul, asa ca nu indraznesc sa il dea jos. Rusii si colaboratorii lor fug din regiunea Luhansk, indreptandu-se spre Rusia”.

Temandu-se de represalii, cetatenii ucraineni care au cooperat cu rusii „isi impacheteaza prada, isi impacheteaza familiile si pleaca”, a declarat Haidai, care si-a sustinut afirmatia postand imagini cu masini care stau la coada la punctele de control din orasele Stanytsia Luhanska si Shchastia.

Serhii Smak, un barbat de 44 de ani din orasul recent eliberat Balakliia, a declarat: „Au fost multi colaboratori aici. Unii au ramas. Dar majoritatea au plecat si au plecat in Rusia”.

O confirmare indirecta privind fuga colaboratorilor a venit din partea propagandistilor rusi, unul dintre ei scriind pe Telegram: „Oamenii care au avut incredere in noi fug de represaliile regimului de la Kiev. Au avut incredere in noi si nu au unde sa se duca deocamdata. Ei au nevoie de corturi, puncte de incalzire, puncte de acces la internet pentru a-si contacta rudele, mancare si apa, si doar ajutor si sprijin”.

Potrivit unui barbat care a fugit in est, s-au format cozi lungi de vehicule la punctele de trecere a frontierei spre Rusia. Barbatul, care nu este un colaborator, a declarat ca a fugit alaturi de sute de alte persoane, deoarece se temeau sa nu fie prinsi in luptele dintre fortele rusesti si ucrainene.

In orasul Harkov, politia incearca sa aresteze cetatenii acuzati de colaborare cu inamicul.

Procurorii ucraineni au declarat la inceputul lunii mai ca exista peste 700 de cazuri de tradare deschise impotriva cetatenilor ucraineni si alte 700 de cazuri de colaborare. Numai in provincia Harkov, procurorii au declarat ca au deschis 50 de cazuri, inclusiv impotriva a sapte ofiteri de politie, cinci primari si un judecator. Toti acestia sunt acuzati ca au ajutat Moscova sa ocupe sate si sa ucida zeci de persoane in timpul avansarii rusesti in provincie.

Unii oameni care au fugit in orasul Harkov din localitati din alte parti ale provinciei au declarat ca, la sosirea rusilor, acestia aveau asupra lor liste cu localnici care erau in armata ucraineana, rude ale soldatilor si veterani ai razboiului din 2014.

Potrivit marturiilor oamenilor din Harkov, rusii i-ar fi rapit pe acesti oameni si i-ar fi dus in locuri necunoscute, iar de atunci nu s-a mai auzit nimic despre ei.

Mai mult despre:

Comentarii: