COLECTIV. Psihologii avertizeaza: „Urmeaza al doilea val si al treilea val si al patrulea val”

news

Un dezastru cum a fost cel de la clubul Colectiv va lasa urme adanci nu doar fizic, ci si psihic. Primii care au nevoie de psihoterapie sunt cei direct implicati, dar trauma ne afecteaza pe toti. Psihologii avertizeaza ca aceasta suferinta comuna va avea consecinte pe termen lung.

„Greul abia acum incepe. Am trecut de starea de soc, dar urmeaza al doilea val si al treilea val si al patrulea val”, spune Claudia Popescu Tanase, coordonator echipe de permanenta, Supervizor in cadrul Colegiului Psihologilor, pentru Digi24.

„Ma gandeam doar ca nu poate sa-mi fie asta sfarsitul”, povesteste Andra Marin, ranita in incendiu.

„Am stat 30 de minute sub sapte insi. Mult fum, oameni arsi…”, isi a aminteste Mihnea Ionescu, ranit in incendiu.

Sunt amintiri care vor ramane intiparite multa vreme in mintea celor care au fost in clubul Colectiv in seara tragediei. Atat ei, cat si parintii victimelor, sunt primii care simt efectele traumei colective.

„Toata lumea este absolut daramata. Nu va puteti inchipui prin ce chinuri trecem toti si cat de revoltati suntem, nici nu stim cat sa ne revoltam. Mai mult ne rugam”, spune Carmen Stancu, mama unui elev ranit in incendiu.

Traume au si cei care au intrat in contact cu victimele in acea noapte sau in zilele care au urmat: medici, asistente, politisti, pompieri sau jurnalisti.

„Totul carbonizat, totul invaluit in fum, totul negru, plin de cenusa”, descrie Adrian Dinu, comandatul Detasamentului special pentru salvatori.

„La un moment dat reanimam si plangeam, dar trebuia sa merg mai departe”, spune Veronica Gava, asistenta la Maternitatea Bucur.

„Imi spunea o asistenta: doamna sunt asistenta de 25 de ani, am crezut ca sunt pregatita pentru orice si oricand. Dar se pare ca nu. Si ma duc acasa si plang”, povesteste Claudia Popescu Tanase, Supervizor in cadrul Colegiului Psihologilor.

De fapt, aceasta nenorocire afecteaza toata Romania.

„Depinde mult de tipul de interactiune directa cu aceasta tragedie, dar cu siguranta efectele majore pe care le putem vedea cu totii dureaza cateva luni de zile, dupa care incep sa se modifice si in cea mai buna situatie sa se diminueze”, explica Diana Vasile, Presedintele Institutului pentru Stiudiul si Tratamentul Traumei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: