externe

Comandant rus capturat de Ucraina: „Rusia nu poate castiga aici, am fost mintiti. Ma simt rusinat ca am venit in aceasta tara, pe acest teritoriu”

Un comandant rus capturat, Astahov Dmitri Mihailovici, a cerut „mila” pentru militarii lui Putin care ataca Ucraina, sustinand ca acestia au fost pacaliti sa invadeze. Soldatii cred ca guvernul ucrainean a fost rasturnat de nazisti si ca are nevoie de eliberare.

Barbatul, care a afirmat ca este locotenent-colonel in unitatea speciala de reactie rapida a Garzii Nationale Ruse, a declarat ca soldatii rusi sai au fost „spalati pe creier” pentru a sustine razboiul, dar – dupa ce a vazut cu ochii lui situatia din Ucraina – acum simte „rusine” ca a luat parte la „genocid” si spune ca ucrainenii au „dreptate” sa reziste.

Astahov Dmitri Mihailovici a declarat ca indoielile sale s-au consolidat atunci cand a vazut doi dintre boxerii sai favoriti – Oleksandr Usyk si Vasiliy Lomachenko – acceptand sa lupte pentru rezistenta: „Usyk si Lomachenko, ei sunt preferatii mei, vorbesc serios cand o spun. Acesti oameni sunt gata sa ia armele, iar ei au spus: ‘Nu v-am chemat noi aici’. Si ma simt rusinat ca am venit in aceasta tara, pe acest teritoriu, teritoriul Ucrainei”.

El a avut si un mesaj catre trupele rusesti din Ucraina: „Va implor, opriti-va inainte de a fi prea tarziu… Rusia nu poate castiga aici. Daca cineva ar veni pe teritoriul meu, as face acelasi lucru pe care l-au facut acesti oameni si as avea dreptate. Ei au dreptate acum. Baieti, fiti curajosi. Este mai usor pentru mine, sunt deja in aceasta situatie. Sunteti intr-o situatie tensionata, mergeti impotriva propriului comandant. Dar acesta este un genocid, oamenii sunt doar ucisi”.

El a adaugat ca rusii de acasa nu au nicio idee despre realitatile razboiului, pledand pentru o eliberare in siguranta a prizonierilor pentru ca acestia sa poata explica adevarata situatie compatriotilor lor la intoarcere.

Mai multi prizonieri rusi intervievati de fortele ucrainene au declarat deja ca ordinul de atac a venit la scurt timp dupa ce li s-a spus ca guvernul ucrainean a fost debarcat si ca se duc ca ‘eliberatori’ si ca ar trebui sa se astepte doar la o rezistenta usoara. In schimb, au intrat intr-o baie de sange.

Consecventa cu care este spusa aceeasi poveste – de catre soldati din unitati diferite care lupta in zone diferite ale tarii si care nu au avut timp sa isi alinieze povestile – este izbitoare, noteaza Daily Mail.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

55 de minute ago

Ciolacu a luat jumatate de guvern in Turcia. Cel mai probabil, vizita a fost aranjata de Ponta

Premierul Marcel Ciolacu a inceput marti o vizita oficiala in Turcia,  unde va aveasi  o…

16 minute ago

Permis de conducere de la 17 ani? Parlamentarii romani nu sunt de acord: „Suntem pe primul loc la victime in urma accidentelor de circulatie”

Presedinta Comisiei pentru aparare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a informat, luni, ca nu sustine proiectul…

1 minut ago

Nivel ridicat de euroscepticism in Serbia: doar 40% dintre sarbi ar vota pentru aderarea la UE. In schimb, 92% dintre albanezi ar vota in favoarea accederii la blocul comunitar

Potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul Republican International, cu sediul la Washington, cetatenii sarbi…

12 minute ago

Decizie majora privind contractele de munca. ICCJ a stabilit ca termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz

Termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz si se…

2 ore ago