Comandanti militari din 30 de tari se intalnesc la Paris: „Reinarmarea necesara a Europei”

externe

trupe, mentinerea pacii, franceze, britanice, Ucraina

Sefi militari din 30 de tari europene si NATO care doresc sa contribuie la garantiile de securitate pentru Ucraina dupa orice armistitiu negociat cu Rusia se intalnesc marti la Paris, relateaza Kyiv Post.

La mai bine de trei ani de cand Rusia a invadat vecina Ucraina, Europa se straduieste sa-si consolideze apararea si sa se elibereze de dependenta de Statele Unite.

Miscarile au loc in timp ce presedintele american Donald Trump da peste cap alianta transatlantica si cauta o apropiere de Moscova.

Trump a reinnoit comunicarea cu omologul sau rus Vladimir Putin si l-a criticat pe presedintele Ucrainei Volodimir Zelenski, starnind temeri la Kiev si printre aliatii europeni ca liderul SUA ar putea incerca sa forteze Ucraina sa accepte un acord care sa favorizeze Rusia.

Trump a suspendat, de asemenea, ajutorul militar si schimbul de informatii cu Kiev.

Ucraina, in discutii cu oficialii americani din Arabia Saudita, urma sa propuna marti o incetare a focului aerian si naval cu Rusia, potrivit unui oficial ucrainean.

Intalnirea de la Paris a sefilor de stat major din 30 de tari europene si NATO – inclusiv Regatul Unit si Turcia – va avea loc in aceeasi zi.

Presedintele Emmanuel Macron si premierul britanic Keir Starmer au condus eforturile de a forma o asa-numita „coalitie a celor dispusi” pentru a impune o eventuala incetare a focului in Ucraina.

Ministrii Apararii din cele cinci puteri militare principale ale Europei – Franta, Marea Britanie, Germania, Italia si Polonia – se vor intalni miercuri in capitala Frantei.

Aceste discutii se vor concentra pe „reinarmarea necesara a Europei” si sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat unul dintre colaboratorii ministrului francez al apararii.

Starmer va gazdui, la randul sau, discutii virtuale sambata cu liderii natiunilor dispusi sa ajute la sprijinirea incetarii focului.

Macron a declarat saptamana trecuta ca orice forta europeana va fi dislocata in Ucraina doar daca „un acord de pace va fi semnat, pentru a garanta ca este pe deplin respectat”.

El a mai spus ca ar fi gata sa discute despre extinderea masurii de descurajare nucleara a Frantei la partenerii europeni.

Turcia, cu a doua cea mai mare armata a NATO dupa Statele Unite, incearca sa joace un rol cheie in securitatea Europei.

Presedintele sau, Recep Tayyip Erdogan, si-a oferit sprijinul pentru un armistitiu aerian si naval cerut de Zelenski.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: