Comandantul cecen Rustam Azhiev vine sa lupte cu Rusia in Ucraina. El a mai luptat cu rusii si in Siria, conduce gruparea „Soldatii Caucazului”

externe

Neil Hauer, jurnalist corespondent in Ucraina, anunta ca Rustam Azhiev, liderul cecen al gruparii „Soldatii Caucazului”, vine in Ucraina pentru a lupta cu rusii. Rustam Azhiev a fost acuzat de Rusia de terorism pentru ca a luptat in Siria impotriva fortelor sale.

„Sunt informatii potrivit carora veteranul comandant cecen Rustam Azhiev (mai bine cunoscut sub numele de Abdulhakim al-Shishani) este in drum spre Ucraina pentru a lupta impotriva fortelor rusesti. Azhiev a luptat atat in Cecenia, cat si in Siria, unde a condus grupul Ajnad al-Kavkaz (Soldatii Caucazului)”, a anuntat Hauer pe Twitter.

 

Rustam Azhiev si-a petrecut aproape intreaga viata in razboi, iar acum este seful Ajnad al Kavkaz, sau Soldatii Caucazului, cea mai mare dintre factiunile musulmane din fosta Uniune Sovietica care au luptat in Siria.

In 2016, publicatia The Intercept i-a dedicat un amplu articol lui Rustam Azhiev. Jurnalistul s-a intalnit cu acesta la Istanbul.

„Bazarul in care mi s-a spus ca ma voi intalni cu oamenii lui Hakim s-a dovedit a fi un centru comercial obisnuit. In cele din urma, i-am vazut de la distanta – trei dintre ei – mergand prin ploaie cu pas lent. (…) Cativa barbati in jur de 20 de ani se agitau, toti din Cecenia. Pentru ei, Rustam Azhiev, care are in jur de 30 de ani, era aproape un veteran”, scria jurnalistul.

Rustam Azhiev si colegii sai fac parte dintr-o noua generatie de luptatori. Ei nu se aseamana cu militiile in care au luptat parintii lor in timpul primului razboi cecen, nici cu luptatorii din Armata Siriana Libera in primii ani ai razboiului civil din Siria. Acei oameni se imbracau cu orice imbracaminte pe care o aveau la indemana, nu cu marci sportive occidentale. Armele lor erau adesea invechite, echipamente excedentare foarte folosite, aruncate de o armata profesionista. Pentru acei oameni, razboiul era o conditie temporara. Isi aparau familiile, casele, orasele si satele, sperand ca, atunci cand lucrurile se vor linisti, se vor intoarce la viata de dinainte.

Acesti tineri, in varsta de 20-30 de ani, sunt deja profesionisti. Au crescut cu razboiul si nu au o alta viata la care sa se intoarca si nici nu se asteapta ca viata lor sa se schimbe vreodata. Sunt in mare parte mai bine pregatiti decat parintii lor. Cei mai multi isi cheltuiesc economiile pe cele mai bune echipamente de supravietuire in timp de razboi, imbracaminte si arme. Ei lupta frecvent pe pamant strain.

(…) Primul razboi a izbucnit in Cecenia in 1994, cand Rustam Azhiev avea 12 ani. „Am vazut totul”, a spus el. „Am vazut cum natiunea noastra a fost ucisa, si nu pentru ca eram teroristi. In primul razboi, nu exista asa ceva ca terorism. Am vazut avioane bombardand sate, omorand barbati si femei”.

Dupa ce primul razboi s-a incheiat, iar Cecenia a devenit nominal independenta, a domnit un calm relativ. Au existat crime, rapiri, dar cel putin nu a existat un razboi. A trait la tara. Ca majoritatea baietilor de varsta lui, ii placeau sporturile, in special cele care implicau lupte. Inainte de a merge in paduri sa lupte, multi tineri ceceni castigau premii la lupte libere, judo sau karate. Cel mai recent, artele martiale mixte au devenit populare in Cecenia. Fratele mai mic al lui Rustam Azhiev, Anzor Azhiev, este acum unul dintre cei mai faimosi luptatori de arte martiale mixte din Polonia.

In 1999, a inceput cel de-al doilea razboi cecen, iar prietenii lui Rustam Azhiev de la scoala au intrat in lupta. Timp de mai bine de doua luni au aparat Groznii, capitala in ruina a Ceceniei. Apoi au fugit in munti. Rustam Azhiev li s-a alaturat in 2000. Cu timpul, insa, randurile acestor luptatori s-au topit. In 2007, doar unul sau doi prieteni din copilaria lui Rustam Azhiev mai erau in viata.

In august 2009, militantii ceceni pregateau o operatiune militara pentru a ucide un tradator, cand o explozie l-a ranit grav pe Rustam Azhiev la mana si i-a afectat vederea. Hakim a scapat la Istanbul, iar apoi a fost practic blocat acolo; nu s-a putut intoarce in Caucaz, deoarece guvernul rus nu i-a permis sa se intoarca, asa ca a plecat in jihad in Siria.

In prezent (2016 – n.red.), el este „emirul”, sau liderul Ajnad al Kavkaz, o factiune militanta formata din aproximativ 100 de oameni – majoritatea ceceni – cu sediul in muntii Latakia din Siria.

In toamna anului 2015, rusii au inceput sa bombardeze Siria, iar Abdul Hakim s-a intors din Siria in Turcia, in speranta de a strange bani.  (…) La fel ca si alti luptatori din Siria, factiunea lui Hakim nu are arme pentru a se apara de atacurile aviatiei ruse. Hakim sustine ca nu-i pasa; el spune ca, in Cecenia, luptatorii au facut fata rusilor cu si mai putin echipament.

Rustam Azhiev spune ca scopul sau este sa elibereze Cecenia. In cele din urma, el vrea ca cecenii sa se intoarca din Siria in Caucaz si sa se ridice din nou uniti impotriva Rusiei.

In Occident, expertii dezbat motivele pentru care luptatorii straini se alatura Statului Islamic, sau altor miscari jihadiste din Siria. Pentru cecenii care merg in Siria, obiectivul este clar. Hakim crede ca, mai devreme sau mai tarziu, va avea loc un razboi global cu Rusia si ca acest conflict ii va oferi o sansa de a-si recastiga patria. El isi aminteste cuvintele primului presedinte al Ceceniei, Djohar Dudaev, care, la mijlocul anilor 1990, a avertizat ca rusii nu se vor opri in Caucaz. Dar nimeni nu l-a ascultat atunci.

„Georgienii au crezut ca nu vor veni. … Ucrainenii credeau ca nu vor veni. Europenii abia acum au inceput sa se gandeasca la asta. Speram ca rusii sa vina pentru voi. Ne vom bucura daca o vor face. Dar atunci va fi prea tarziu. Atunci veti incepe sa ne cautati”, a declarat Hakim.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: