Comandantul puscasilor marini avertizeaza ca SUA nu dispun de capacitati cheie pentru un eventual razboi cu China: „Nu sunt suficiente nave amfibii”

externe

Cel mai inalt membru al Corpului Puscasilor Marini al SUA a declarat pentru Newsweek ca fortelor sale le lipseste o capacitate cheie care s-ar putea dovedi esentiala pentru a descuraja un conflict cu China sau pentru a duce cu succes un astfel de razboi in cazul in care ar izbucni in Pacific.

„Republica Populara Chineza este singurul competitor capabil sa isi combine puterea economica, diplomatica si tehnologica pentru a contesta sistemul international stabil si deschis de care ne bucuram”, a declarat pentru Newsweek generalul David Berger, comandantul Corpului de Infanterie Marina al SUA.

„Scopul final este de a preveni conflictele si de a gestiona crizele din regiune”, a adaugat el, „iar capacitatea amfibie este esentiala pentru acest obiectiv”.

Capacitatea amfibie se refera la navele insarcinate cu transportul fortelor de sprijin terestru, cum ar fi unitatile expeditionare ale puscasilor marini (Marine Expeditionary Units – MEU) si vehiculele acestora, de pe mare pana pe uscat. Acest rol este crucial in contextul Pacificului, dar Berger si alti puscasi marini de rang inalt spun ca starea lor de pregatire a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii ani, pana la 35 la suta din ceea ce era necesar pentru a avea la dispozitie in permanenta trei grupuri amfibii (ARG).

„Atunci cand sunt disponibile, navele amfibii permit Statelor Unite sa ‘intreaca’ influenta RPC, oferind un raspuns rapid la crize – care include asistenta umanitara si ajutor in caz de dezastre – aliatilor si partenerilor nostri regionali”, a declarat generalul Berger. „Daca navele amfibii nu sunt disponibile, nu putem furniza rapid servicii de raspuns la crize in numele SUA, iar concurentii nostri vor umple acest gol”.

El a adaugat ca deficienta descoperita este semnificativa si ar putea afecta performanta altor ramuri militare americane, deoarece, „in cazul unui conflict, navele amfibii permit puscasilor marini sa opereze ca parte a unei campanii navale mai ample”.

Capabile deja sa mobilizeze cea mai mare armata din lume, capacitatile navale chineze au inceput sa reduca rapid decalajul fata de cele ale SUA, eclipsandu-le chiar in unele categorii cheie.

Printre aceste categorii se numara o industrie de constructie de nave care nu este egalata de nicio alta putere din lume si care include o flota amfibie in expansiune. Armata Populara de Eliberare a expus in mod regulat astfel de ambarcatiuni in exercitii care demonstreaza capacitatea fortelor armate chineze de a-si proiecta puterea spre insulele din apropiere, inclusiv spre Taiwan.

Numai in ultima luna, unitati ale Comandamentului Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare si ale Comandamentului Teatrului de Sud au efectuat astfel de exercitii amfibii, cu participarea Fortelor Terestre, Marinei, Fortelor Aeriene si Infanteriei Marine ale APL. De asemenea, Forta de rachete a APL se antreneaza pentru a distruge mijloacele inamice pe mare. Pentagonul a constatat in raportul sau anual din noiembrie anul trecut ca China a efectuat mai multe lansari de rachete pe parcursul anului 2021 decat orice alta tara in afara zonelor de razboi reale.

„Dupa doua decenii de razboaie axate pe uscat si operatiuni de contrainsurgenta, impreuna cu reducerea treptata a disponibilitatii platformelor amfibii, puscasii nostri marini s- au antrenat mai putin cu platforme amfibii”, a declarat generalul Berger.

Acesta a fost mesajul generalului Berger miercuri, cand a depus marturie in fata legislatorilor din Comisia pentru credite a Senatului.

Vorbind pentru Newsweek dupa audiere, presedintele comisiei pentru credite pentru aparare, senatorul Jon Tester din Montana, a recunoscut ca „problema amfibiilor este una importanta si costisitoare”.

„Inteleg, este o problema importanta si serioasa. Dar trebuie sa traim oarecum in limita mijloacelor noastre”, a declarat Tester

Senatorul Jack Reed din Rhode Island, presedintele Comisiei pentru servicii armate din Senat, a comentat, de asemenea, preocuparile puscasilor marini cu privire la gradul de pregatire a fortelor lor amfibii.

„Cred ca ca trebuie sa analizam cu atentie rolurile si misiunile Corpului Puscasilor Marini si sa le oferim numarul adecvat de platforme pentru a le indeplini”, a declarat Reed pentru Newsweek.

„Dar cred ca chinezii sunt probabil mult mai ingrijorati de submarinele noastre, de capacitatea noastra aeriana si de toate celelalte capacitati pe care le aducem”, a adaugat el.

„Ceea ce fac Marina si Corpul Infanteriei Marine cu navele amfibii este descurajant”, a declarat generalul Berger. „Ai un inventar mai mic, impactul de descurajare scade, capacitatea ta de a raspunde la o criza scade”.

„Nu vrem sa facem nimic care sa determine China sa creada ca ‘poate astazi este ziua cea mare’ – absolut deloc”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: