externe

Comandouri israeliene au recuperat cadavrul unui ostatic ucis in captivitate. Familia acestuia acuza guvernul de lasitate

Times of Israel scrie ca sora ostaticului Elad Katzir acuza guvernul pe care il considera las pentru ca nu a ajuns la un acord de eliberare a ostaticilor la timp pentru a-l salva pe Elad, care a fost aratat in viata de doua ori in videoclipurile de propaganda ale Jihadului Islamic Palestinian in Gaza. Armata israeliana a spus ca, potrivit informatiilor sale, Katzir, in varsta de 47 de ani, a fost „ucis in captivitate de grupul terorist Jihad Islamic Palestinian.”

Operatiunea de recuperare a cadavrului a fost efectuata de o brigada comando, in urma informatiilor furnizate de agentia de securitate Shin Bet si de Directia de Informatii Militare a IDF.

„In urma unei proceduri de identificare efectuata peste noapte de oficialii medicali de la Centrul National de Medicina Legala, reprezentantii IDF si Shin Bet au informat familia regretatului Elad Katzir despre recuperarea cadavrului sau”, a spus armata.

Katzir a fost printre cele 253 de persoane rapite de teroristii condusi de Hamas in timpul atacului din 7 octombrie. Operatorii Jihadului Islamic Palestinian l-au luat din casa lui din Kibbutz Nir Oz impreuna cu parintii sai.

In decembrie, Jihadul Islamic a publicat un videoclip de propaganda care ii arata pe Katzir si un alt ostatic, Gadi Mozes, in viata.

Un al doilea videoclip cu Katzir a fost publicat la inceputul lunii ianuarie. DF a estimat ca Katzir a fost ucis de catre rapitorii sai la jumatatea lunii ianuarie, la putin timp dupa publicarea celui de-al doilea videoclip.

Katzir, dupa ce a fost ucis, a fost ingropat in tabara de refugiati Khan Younis din sudul Gazei, intr-un loc folosit de agentii teroristi.

Trupul lui Elad Katzir a fost recuperat vineri seara

Informatii despre mormant au fost obtinute in urma cu aproximativ o saptamana, cu confirmarea finala a locatiei primite vineri seara. In cateva ore, trupele unitatilor de comando au ajuns la fata locului, au exhumat cadavrul si au adus cadavrul inapoi in Israel pentru identificare. Nu au existat raniti in timpul operatiunii.

Cu putin timp inainte de anuntul IDF, sora lui Katzir a postat ca trupul fratelui ei a fost recuperat. In postare ea a invinuit guvernul ca nu a obtinut un acord de eliberare a ostaticilor la timp pentru a-l salva.

Carmit Palty Katzir a scris pe Facebook ca familia ei a fost anuntata ca trupul sau a fost extras din Fasia Gaza si va fi ingropat in Kibbutz Nir Oz. „Elad a fost adus in Israel aseara, dupa ce a fost ucis in captivitate”, a scris ea, adaugand ca purtatorul de cuvant al Fortelor de Aparare Israelului va anunta „operatiunea curajoasa de salvare”.

„Purtatorul de cuvant al IDF nu va va spune ca prim-ministrul, cabinetul si IDF nu au idee unde sunt majoritatea ostaticilor, in viata sau ucisi. Nu va va spune ca nu au cum sa-i protejeze pe ostatici, chiar si atunci cand ar sti unde sunt”, a adaugat ea in postare, sustinand ca fratele ei „ar fi putut fi salvat daca o intelegere s-ar fi incheiat la timp”.

Adresandu-se guvernului „las”, ea spune: „Uitati-va la voi insiva in oglinda si vedeti daca mainile voastre nu au varsat acel sange. Mai aveti 133 de ostatici de rascumparat.” Intre timp, discutiile indirecte intre Israel si Hamas pentru a ajunge la un nou acord sunt in curs de desfasurare in Egipt, dar s-au blocat pe fondul acuzatiilor reciproce.

Parintii lui Elad, Hanna si Avraham „Rami” Katzir, se aflau in camera lor inchisa cand teroristii Hamas au atacat comunitatea. Cateva ore mai tarziu, familia a aflat ca tatal lor, Rami, a fost ucis in camera inchisa si Hanna a disparut. Elad, care era principalul ingrijitor al parintilor sai, a reusit sa-i spuna surorii lui Carmit ca teroristii au intrat in casa.

(foto: captura YouTube BBC)

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Recent Posts

Fiul lui Doldurea a cautat sa fuga din Romania. Anchetatorii au descoperit ca acesta se uita dupa „tari fara extradare” si „boli cu care nu se face puscarie”

Ionut Doldurea, fiul primarului reales Ion Doldurea (PSD), a cautat pe internet informatii despre "tari…

51 de minute ago

Washingtonul admite ca Trump va putea anula acordul de securitate cu Ucraina. Vulnerabilitatea majora a acordului semnat joi de Biden si Zelenski

Deoarece acordul de securitate dintre Ucraina si SUA nu va fi ratificat de Congres, orice…

10 minute ago

Inainte de Summitul pentru pace din Elvetia, China „atrage” tarile in curs de dezvoltare de partea „planului sau de pace”

China, care nu va participa la Summitul elvetian pentru pace din acest weekend, face lobby…

33 de minute ago