Comandouri ucrainene au debarcat pe peninsula Kinburn. Prima faza a unei operatiuni mai ample de a curata si malul stang al Niprului de trupele Rusiei – Video

externe

Este oficial: Comandouri ucrainene in ambarcatiuni mici au debarcat pe peninsula Kinburn Spit, o limba de cativa kilometri de nisip si maracinis aflata la gura de varsare a raului Nipru, la vest de Herson, orasul port din sudul tarii pe care fortele ucrainene l-au eliberat de la ocupantii rusi la inceputul acestei luni, anunta revista Forbes.

Prin peninsulei Kinburn, ucrainenii ar flanca pozitiile defensive pe care rusii le construiesc pe partea lor a raului Nipru. Operatiunea Kinburn ar putea fi prima faza a unei ofensive ucrainene mai ample care vizeaza fortele rusesti de pe malul stang al Niprului.

Exista si alte beneficii. Cel care controleaza peninsula Kinburn controleaza gura de varsare a Niprului si poate dicta cine trimite navele din Herson si din apropiere de Mykolaiv in Marea Neagra. Eliberarea peninsulei ajuta la eliberarea comertului maritim din Mykolaiv si Kherson.

Oblastul Herson este in mare parte un teren agricol larg deschis, strabatut de rauri, parauri si canale. Este un teren nefericit pentru echipajele tancurilor si ale altor vehicule, care trebuie sa avanseze in camp deschis, in vazul observatorilor de artilerie si al pilotilor de aeronave de lupta.

Armata rusa din Herson este grav afectata. Armata ucraineana din regiune, in loc sa se opreasca pentru o binemeritata odihna pe malul drept al Nipru la marginea sudica a orasului Herson, a pivotat prompt spre dreapta si a organizat o mica operatiune amfibie, debarcand trupe de operatiuni speciale pe peninsula.

Au existat zvonuri privind o debarcare ucraineana inca din 14 noiembrie, la trei zile dupa eliberarea orasului Herson. Pe internet au circulat videoclipuri care infatisau comandouri ucrainene in barci gonflabile cu coca rigida traversand cu viteza ceea ce parea a fi gura de varsare a Niprului.

Ministerul britanic al Apararii, doar o saptamana mai tarziu, a concluzionat ca fortele ucrainene controlau limba de cinci kilometri. In aceeasi zi, comandamentul de sud al armatei ucrainene a facut aluzie la o operatiune Kinburn. La doua zile dupa aceea, existau dovezi fotografice clare ale prezentei trupelor ucrainene pe tarm.

Nu este clar cat de departe de-a lungul peninsulei adiacente au avansat ucrainenii – si cat de departe intentioneaza sa avanseze deocamdata. Natalia Humenyuk, un purtator de cuvant al comandamentului din sud, i-a indemnat pe ucraineni sa pastreze tacerea cu privire la operatiunea Kinburn.

Daca scopul Ucrainei este de a elibera o parte sau intreaga peninsula Kinburn pentru a usura traficul maritim intre Marea Neagra si porturile Herson si Mykolaiv, comandourile ar putea fi capabile sa se descurce singure in aceasta operatiune. Dar daca comandantii ucraineni urmaresc sa foloseasca operatiunea Kinburn pentru a flanca brigazile mecanizate rusesti de pe malul stang al Niprului, ar putea fi nevoie sa debarce forte mai grele in peninsula.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Comentarii: