Cometa verde C/2022 E3 se apropie de Pamant pentru prima data in ultimii 50.000 de ani

life

O cometa verde descoperita recent va trece, miercuri si joi, pe langa Pamant pentru prima data in 50.000 de ani. A fost vizibila ultima data pe cerul noptii in timpul epocii de piatra, potrivit CNN.

Descoperita pe 2 martie 2022, de astronomi care foloseau camera de sondaj cu camp larg a Zwicky Transient Facility, la Observatorul Palomar din San Diego, California, cometa a fost cel mai aproape de soare pe 12 ianuarie, potrivit NASA.

Numita C/2022 E3 (ZTF), cometa are o orbita in jurul Soarelui care trece prin exteriorul sistemului solar, motiv pentru care are o ruta care dureaza atat de mult timp.

Cometa va trece cel mai aproape de Pamant pe 1 si 2 februarie, la aproximativ 42-44 de milioane de kilometri, potrivit EarthSky.

Chiar si in punctul cel mai apropiat de Pamant, cometa se va afla in continuare la o distanta de peste 100 de ori distanta de la Pamant la Luna.

Pe masura ce cometa se apropie de Pamant, va putea fi observata ca o pata verde slaba in apropierea Stelei Nordului. Cometele reflecta diferite culori ale luminii datorita pozitiilor lor actuale pe orbita si compozitiei chimice.

Momentul optim pentru a o vedea este dimineata devreme, sau odata ce luna a apus dupa miezul noptii pentru cei din emisfera nordica. Cometa se va vedea mai greu din emisfera sudica.

In functie de luminozitatea sa, cometa poate fi vizibila chiar cu ochiul liber, dar binoclul sau un telescop o vor face mai usor de reperat.

Dupa ce va trece pe langa Pamant, pe 10 februarie cometa se va apropia de Marte.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: