Pana si comisarul Corina Cretu (PSD) sanctioneaza inapoierea guvernului de la Bucuresti: „Romania este singurul stat membru care mai face asta”

news

Romania este singurul stat membru care mai trimite proiecte cu mii de pagini semnate, cu toate ca Bruxelles-ul incurajeaza proiectele in format electronic, a declarat, luni, comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, la conferinta de lansare a celei de-a doua editii a campaniei ‘Succesul e… Molipsitor!’.

„Noi, in general, nu schimbam regulile pe parcurs (Comisia Europeana — n. r.). In general, statul national adauga foarte multa birocratie. Inclusiv domnul prim ministru (Sorin Grindeanu — n. r.) spunea la prima noastra intalnire ca, in perioada in care a fost presedintele Consiliului Judetean Timis, primele patru zile le-a pierdut semnand si parafand mii de pagini, spunandu-i-se ca aceasta este cerinta de la Bruxelles. Nu este o cerinta de la Bruxelles, dimpotriva.

Romania este singurul stat membru care mai trimite proiecte cu mii de pagini semnate. Sunt proiecte de 6.000 de pagini si cerinta autoritatilor nationale este de a le semna si parafa. Noi, din contra, incercam sa simplificam procedurile. Din punctul nostru de vedere, noi incurajam ceea ce numim e-Cohesion, adica trimiterea proiectelor in format electronic, incurajam costul simplificat. Deja stim in principiu, care este valoarea unui proiect, deci, din acest punct de vedere, ceea ce facem noi la Bruxelles a fost tocmai din dorinta de a incuraja statele membre”, a spus Cretu, citata de Agerpres.

Comisarul european pentru politica regionala s-a declarat dezamagita de faptul ca tinerii renunta sa acceseze fondurile europene motivand ca procedurile sunt mult prea complicate.

‘Sunt foarte dezamagita cand vad oameni tineri care renunta sa acceseze fondurile noastre tocmai pentru ca sunt de parere ca procedurile sunt mult prea complicate, mult prea birocratice. Vreau sa va asigur ca, in cele mai multe dintre cazuri, ele nu vin de la Bruxelles. Inteleg ca banul european trebuie controlat foarte bine, avem toleranta zero fata de frauda. Pe de alta parte, nu cred ca trebuie pornit de la bun inceput cu totala neincredere sau totala suspiciune de frauda in fata beneficiarilor. Analizele noastre arata ca avem in aceasta Politica de Coeziune un procent de 4% erori, iar din acestea 0,5% inseamna frauda. In rest, aceste erori nu au consecinte financiare din necunoasterea in totalitate a regulamentelor, sunt erori umane nu neaparat din dorinta de a frauda. Eu va asigur ca banul european este cel mai bine controlat, sistemul national romanesc este un sistem de primul nivel de control, pe care ne putem baza cel mai mult din Uniunea Europeana, dupa care avem al doilea nivel de control de la Comisia Europeana si al treilea OLAF’, a subliniat Corina Cretu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: