Comisarul Corina Cretu: „Sa transformam provocarea migratiei intr-o OPORTUNITATE”

politica

Uniunea Europeana nu poate „evita faptul ca aproximativ un milion de persoane se afla deja pe teritoriul” sau si ca „cei mai multi dintre ei sunt aici pentru a ramane”, a declarat, intr-un interviu publicat miercuri de EUobserver si citat de Agerpres, comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu, adaugand ca „este datoria noastra sa facem tot posibilul pentru a transforma provocarea migratiei intr-o oportunitate”.

„Statele membre si orasele si-au dat seama ca, in contextul tuturor acestor provocari, nimeni nu poate actiona singur”, a spus Corina Cretu, precizand ca prin Agenda Urbana pe care Comisia Europeana si statele membre au prezentat-o recent „putem incepe sa lucram cu o agenda consolidata pentru anii urmatori”.

Criza refugiatilor care a luat Uniunea Europeana prin surprindere anul trecut a pus probleme sistemului comunitar de azil, gestionarii frontierelor si procesului de luare a deciziilor.

Insa orasele sunt cele care duc greul sosirii a peste un milion de persoane intr-un singur an.

Aproximativ 70% din populatia europeana si 75% din locurile de munca de pe continent sunt concentrate in orase. Multe dintre problemele pe care guvernele trebuie sa le rezolve — de la asigurarea de locuinte convenabile si calitatea aerului la eficienta energetica si saracie — sunt de asemenea concentrate in orase.

La aceasta lista de provocari s-a adaugat primirea pe termen scurt si integrarea pe termen lung a unui numar mare de refugiati.

Toate acestea au fost incluse in Agenda Urbana pe care Comisia Europeana si statele membre au prezentat-o recent.

Ideea unei Agende Urbane a fost lansata de Comisia Europeana in 2014 pentru a spori comunicarea intre UE, statele membre si autoritatile regionale si locale. Doi ani mai tarziu, criza refugiatilor pune la incercare aceasta idee.

„Este datoria noastra sa facem tot posibilul pentru a transforma provocarea migratiei intr-o oportunitate”, a spus Corina Cretu.

Desi UE se ocupa de nevoile pe termen scurt precum cazarea, spitalele mobile sau alimentarea cu apa, ea a afirmat ca „stim cu totii ca cele mai eficiente solutii vor fi cele pe termen lung”.

„Nu putem evita faptul ca circa un milion de persoane se afla deja pe teritoriul UE si ca cei mai multi dintre ei sunt aici pentru a ramane”, a precizat comisarul european.

„Este important ca statele membre si regiunile sa stie cum sa foloseasca toate posibilitatile de fonduri europene. Trebuie sa gasim un echilibru intre necesitatea unor investitii stabile si adaptarea la provocari”, a mai spus Corina Cretu.

In aprilie, comisarul a gazduit, alaturi de colegul sau responsabil cu migratia, Dimitris Avramopoulos, o intalnire cu reprezentati din orasele din UE pentru a discuta despre masurile necesare pentru a face fata acestei crize. La intalnire, ea a subliniat ca orasele administreaza direct 15 miliarde de euro ca parte a fondurilor de coeziune ale UE pentru perioada 2014-2020.

„Este un semn de incredere, dar in acelasi timp si o mare responsabilitate”, a spus Corina Cretu in interviul pentru EUobserver. Orasele europene sunt incurajate sa faca schimb de experienta si sa ofere ajutor celor mai afectate orase.

„Le cerem statelor membre sa vina cu idei” pentru proiecte si initiative, a precizat comisarul european.

Corina Cretu a mai spus ca atmosfera din UE de la inceputul crizei nu a fost buna, existand discutii dificile despre cum sa fie impartita povara in interiorul UE.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: