Comisarul european pe Justitie: „Guvernul Romaniei a patat reputatia propriei tari prin pozitia avuta fata de Kovesi”

news

Pozitia Guvernului in cazul candidaturii Laurei Codruta Kovesi la conducerea Parchetului european nu a contribuit la o reputatie buna pentru Romania, a declarat, vineri, la Bucuresti, comisarul european pentru justitie Vera Jourova.

„Cred ca nu sunt aici sa evaluez greselile Guvernului Romaniei, dar am fost foarte surprinsa de pozitia Guvernului in cazul Kovesi. Pot sa-mi inchipui ca pentru statele membre va fi o mare sansa sa aiba o asemenea persoana intr-o astfel de pozitie. Si cred ca aceasta pozitie a Guvernului nu a contribuit la o reputatie buna pentru Romania”, a raspuns Jourova, intr-o conferinta de presa, daca considera ca a fost o greseala a Guvernului sa nu o sustina pe Kovesi la sefia Parchetului European.

Anchetarea Laurei Codruta Kovesi chiar in aceasta perioada reprezinta in mod clar o piedica pusa acesteia in competitia pentru postul de procuror-sef european, a declarat, joi, la Bucuresti, comisarul european pentru Justitie si Protectia Consumatorilor, Vera Jourova.

Ea a participat la conferinta „Ziua europeana a competitiei si a consumatorilor” si, la plecare, a fost intrebata de jurnalisti cum comenteaza anchetarea lui Kovesi in perioada in care aceasta candideaza pentru functia de procuror-sef european.

„Este o investigatie in derulare si este o situatie in care nu comentam, insa, in acelasi timp, nu ne place sa vedem niciun obstacol pentru ca Laura Codruta Kovesi sa ia parte la competitia pentru postul de procuror european-sef”, a spus oficialul european, citat de Agerpres.

Intrebata daca aceasta investigatie este o piedica pentru Kovesi in acest proces, Jourova a raspuns afirmativ.

„Ea, pana ieri, nu a putut parasi tara si procesul de numire a procurorului-sef european este in derulare si respectam principiul prezumtiei de nevinovatie. Cum putem considera acest lucru? Sigur ca o consideram ca o piedica. Am spus acest lucru si data trecuta, cand m-am intalnit cu ministrul Justitiei la Bruxelles, ca vrem sa vedem ca toti participantii la acest proces sunt liberi sa participe, nu sa fie impiedicati de ceva, de exemplu de propria tara. Am fost foarte clari pe tema asta”, a subliniat comisarul european.

Mai mult despre: ,

Comentarii: