Comisarul UE pe Justitie, anunt inainte de intalnirea cu Slugarel. Ministrul Justitiei se va ingalbeni din nou

news

Vera Jourova, comisarul european pentru Justitie, a declarat, marti, inainte de intalnirea cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ca se asteapta ca Romania sa urmeze recomandarile MCV, inclusiv in ceea ce priveste procedurile de numire si revocare a procurorilor sefi.

„Pentru Romania exista foarte multe lucruri utile: securitatea, justitia se afla pe lista. Daca ma intrebati pe mine de prioritati, vreau sa vad finalizarea documentelor mele cat mai curand posibil, am propuneri pentru a permite politiei si procurorilor sa primeasca informatii de peste hotare, dovezi privind activitatile criminale”, a declarat Vera Jourova, comisarul european pentru justitie, inainte de discutia cu ministrul Tudorel Toader, informeaza Mediafax.

Desi a refuzat sa comenteze daca Romania trebuie sa opreasca procedurile de revocare ale procurorilor de rang inalt, comisarul a subliniat ca se asteapta ca tara noastra sa urmeze recomandarile din raportul MCV.

„Ma astept ca Romania sa urmeze recomandarile MCV. (…) Sustin ce este mentionat in MCV. Ingrijorarea mea este Parchetul European, care va incepe sa functioneze in 2020 si mi-ar placea ca Romania sa fie reprezentata acolo”, a mai spus Vera Jourova.

Pe de alta parte, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat in urma cu cateva zile, ca recomandarile din raportul MCV nu sunt obligatorii, asa cum s-a vehiculat, insa sunt obligatorii standardele europene si procesul ireversibil de legiferare. Toader a mai subliniat ca fiecare recomandare are rolul sau.

„Semantica spune ca recomandarea nu e obligatorie. Ce este obligatoriu si m-as bucura daca ati retine – faptul ca sunt obligatorii standardele europene. E obligatoriu procesul ireversibil de legiferare. N-as vrea sa raspund intrebarilor nepotrivite. De aceea nu am iesit public. (…) Toate recomandarile au rolul lor”, a declarat ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

In raportul MCV se recomanda suspendarea procedurilor in cazul procurorilor de rang inalt.

In ultimele 12 luni, Romania a luat anumite masuri pentru implementarea recomandarilor formulate de Comisia Europeana in ianuarie 2017. „Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent conditionat de evitarea masurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor inregistrate in ultimii zece ani. Intrarea in vigoare a legilor justitiei, presiunile asupra independentei justitiei in general, in special asupra Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), si alte masuri care submineaza combaterea coruptiei au generat regrese ori semne de intrebare privind ireversibilitatea progreselor (…)”, se arata in raportul elaborat de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: