Comisia de ancheta vrea sa schimbe legile pentru a o vana cu eficienta pe Laura Codruta Kovesi: „Sa isi piarda functia”

politica

Raportul Comisiei privind alegerile prezidentiale din 2009 va include si cele trei decizii ale Curtii Constitutionale referitoare la anchetele parlamentare, pentru a face propuneri ulterioare de modificare a legislatiei, au decis joi, prin vot in unanimitate, membrii comisiei.

„Comisia parlamentara de ancheta a avut drept consecinta trei decizii ale CCR foarte importante, prin care s-a statuat principiul colaborarii loiale intre institutii, ca pot coexista cele doua anchete — judiciara si parlamentara si obligativitatea participarii invitatilor la lucrarile comisiei. (…) Pe langa raportul final cu privire la obiectivele care ne-au fost date prin Hotararea 38 a Parlamentului, astazi am hotarat ca ceea ce Curtea Constitutionala a Romaniei a statuat prin cele trei decizii sa fie cuprinse intr-o legislatie ulterioara (…) referitoare la activitatea comisiilor de ancheta parlamentara. Din experienta de pana acum am vazut ceea ce functioneaza si ce nu functioneaza si am convenit ca nu avem parghiile legale necesare pentru a ne atinge cu adevarat obiectivul pentru care am fost infiintati”, a explicat presedintele comisiei, Oana Florea, citata de Agerpres.

Ea a precizat ca modificarile vor viza Regulamentul de functionare a comisiilor de ancheta.

„Aspectele de fond le stim, aspectele de forma le vom stabili ulterior. Vedem de ceea ce ne-am impiedicat, ca alte comisii sa nu se mai intalneasca cu asa ceva — masuri pe care le vom lua astfel ca aceia care au obligativitatea sa se prezinte sa aiba niste repercusiuni, fie sa isi piarda functia, fie sa primeasca amenda. Vom vedea cum functioneaza si in alte tari. Important este ca la acest moment nu avem parghiile necesare, nu putem obliga oamenii sa vina”, a adaugat Oana Florea.

Deputatul PSD sustine ca se impune sporirea atributiilor comisiilor parlamentare de ancheta.

„Daca avem documente, indicii sau probe depuse la comisia noastra cu privire la scrutin si la desfasurarea votului in 2009, date cu privire la ceea ce s-a intamplat in sufrageria domnului Oprea nu avem. (…) Trebuie sa se instituie un mecanism pentru ca, daca nu putem sa ne facem treaba si suntem impiedicati, mai bine nu mai facem comisie de ancheta. Deci, trebuie sa stim: putem sa ne facem treaba sau nu? Si daca da, care sunt modalitatile prin care poti sa obtii niste informatii ca sa poti sa tragi niste concluzii. (…) In mod clar se impun niste modificari legislative de sporire a atributiilor comisiilor de ancheta”, a opinat Oana Florea.

Intrebata daca modificarile legislative vor viza si posibilitatea comisiei de a efectua perchezitii, ea a spus: „Nu m-am dus cu gandul la faptul ca noi trebuie sa facem perchezitii. Faceam practic o analiza de drept comparat si la asta lucrez acum, sa vad cum functioneaza in tari cu democratie consolidata, democratie mai veche decat a noastra si am apreciat ca in acele tari comisiile de ancheta parlamentara au puteri sporite. Nu m-am gandit neaparat ca noi sa ajungem la acel nivel, dar oricum este clar ca e discrepanta intre ceea ce poate face o ancheta parlamentara in Romania si ce poate face in SUA, in Franta, in Belgia. (…) Vedeti foarte clar acum. Am invitat si ce am obtinut? Nimic! Vreo informatie la momentul asta? Nu!”.

Oana Florea a adaugat ca opiniile membrilor comisiilor vor putea fi depuse la secretariatul comisiei pana pe 1 septembrie, pentru a fi incluse in raport, care trebuie finalizat pana pe data de 8 septembrie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: