Comisia de la Venetia a emis un „aviz de urgenta” pe legile justitiei. Ministerul Justitiei: „Raportul apreciaza la modul general faptul ca legile Justitiei sunt orientate ‘in directia corecta'”

politica

Comisia de la Venetia a emis, vineri, Avizul de Urgenta cu privire cele trei legi privind sistemul judiciar din Romania: Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, Legea privind organizarea judiciara si Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor. Comisia apreciaza ca, in ansamblu, legile par sa mearga in directia cea buna, desi in cadrul unui aviz de urgenta nu se pot analiza toate aspectele. Comisia apreciaza faptul ca ”nu par sa existe interferente politice in activitatea DNA”, dar a formulat si o serie de recomandari.

”Solicitarea a fost facuta la 15 septembrie 2022 de catre presedintele Comisiei pentru onorarea obligatiilor si angajamentelor statelor membre ale Consiliului Europei. La 25 octombrie 2022, ministrul justitiei din Romania a solicitat ca acest aviz sa fie tratat in procedura de urgenta. Biroul Comisiei de la Venetia a aprobat utilizarea procedurii de urgenta la 26 octombrie 2022. Avizul de urgenta va fi supus spre aprobare in cadrul sesiunii plenare din decembrie a Comisiei (Venetia , 15-16 decembrie 2022)”, anunta, vineri, Comisia de la Venetia, intr-un comunicat de presa.

Avizul se intinde pe 14 pagini.

Comisia de la Venetia ”regreta” faptul ca autoritatile romane nu au solicitat un aviz cu privire la cele trei proiecte de legi privind sistemul de justitie din Romania si au lasat la latitudinea Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei sa faca aceasta solicitare, dar apoi au solicitat ca acest aviz sa fie adoptat in procedura de urgenta.

”In cadrul procedurii de urgenta, nu este posibil sa se acopere toate aspectele celor trei foarte detaliate si lungi legi care au fost adoptate la 17 octombrie 2022. Complexitatea legilor si nivelul de detaliere fac dificil de vazut cum pot fi aplicate in practica. Prin urmare, prezentul aviz se refera in special la subiecte care au fost abordate si in Rezolutia 2466 a Adunarii Parlamentare din 13 octombrie 2022”, se arata in Aviz.

Avand in vedere ca acesta este un aviz de urgenta, ”Comisia de la Venetia nu poate exclude faptul ca exista alte aspecte in aceste trei legi care ar putea fi problematice, dar se pare ca, in ansamblu, aceste trei legi par sa se indrepte in directia corecta”.

Comisia de la Venetia remarca mai multe elemente pozitive, in primul rand faptul ca in prezent nu exista nu par sa existe interferente politice in activitatea DNA.

”Chiar daca legile au fost adoptate in cele din urma intr-un mod grabit, in cadrul procedurii de urgenta, pregatirile anterioare au inclus consultari cu toate partile interesate. In ceea ce priveste numirea si revocarea unor persoane de rang inalt, procurori, este pozitiv faptul ca acest lucru este acum reglementat la nivel de lege, mai degraba decat prin ordinul ministerial, iar implicarea mai multor actori in aceste numiri ofera un aspect pozitiv de transparenta. De asemenea, este pozitiv faptul ca instructiunile procurorilor catre subordonatii procurori trebuie sa fie in scris si legale si ca trebuie sa fie prezentate motive atunci cand acestea contrazic o decizie a unui procuror din subordine. Procurorul general nu are competenta de a infirma deciziile procurorilor din cadrul DNA sau DIICOT. In cele din urma, este pozitiv faptul ca controlul de catre ministrul Justitiei poate viza doar chestiuni manageriale”, apreciaza oficialii Comisiei, citati de news.ro.

Comisia formuleaza, insa, o serie de recomandari:

1. ar trebui introdusa o selectie prin concurs si pentru directorii adjuncti, nu numai pentru presedintii de instante si parchete;

2. procurorii de rang inalt, inclusiv procurorul general, precum si seful DNA si DIICOT si adjunctii acestora ar trebui sa fie numiti pentru o perioada mai lunga de timp si fara posibilitatea de reinnoire;

3. procurorul general nu ar trebui sa aiba posibilitatea de a ocoli ierarhia procurorilor atunci cand constata ca masurile de urmarire penala sunt ilegale sau nefondate. O astfel de constatare ar trebui sa fie transmisa in jos prin ierarhia procurorilor;

4. ar trebui sa se prevada in mod explicit prin lege ca politia judiciara nu raporteaza cu privire la activitatea sa catre ministrul de Interne.

”In orice caz, trebuie sa se acorde o mare importanta conditiilor de punere in aplicare a acestor texte. Ca in orice tara, este posibil ca legile pe hartie sa nu fie aplicate in practica (…) sau pot fi interpretate intr-un mod care se abate de la prevederile lor in sensul intentionat”, mai arata specialistii.

Comisia de la Venetia apreciaza ca ”este esential ca toti actorii relevanti pentru sistemul judiciar romanesc (judecatori, procurori, ministrul justitiei si presedintele Republicii) sa colaboreze intr-un spirit de cooperare loiala pentru a se asigura ca justitia este aplicata in mod corespunzator in Romania”, se mai arata in aviz.

Reactia Ministerului Justitiei

Ministerul Justitiei a transmis, vineri, ca Raportul Comisiei de la Venetia apreciaza la modul general faptul ca legile Justitiei sunt orientate „in directia corecta”, desi au fost adoptate in procedura de urgenta.

Potrivit unui comunicat al MJ transmis vineri, Comisia de la Venetia a publicat Avizul urgent (versiunea preliminara) privind legile Justitiei – Legea privind statutul CSM, Legea privind organizarea judiciara si Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor.

„Raportul Comisiei de la Venetia apreciaza la modul general faptul ca legile Justitiei sunt orientate ‘in directia corecta’, desi au fost adoptate in procedura de urgenta, confirmand astfel, implicit, faptul ca, in adoptarea acestora, s-a tinut cont de avizele anterioare ale Comisiei”, precizeaza sursa citata.

In mod particular, spune MJ, avizul reliefeaza o serie de importante aspecte pozitive, cuprinzand aproximativ 21 de remarci, consideratii sau aprecieri pozitive, intre care enumera pe cele mai importante:

*Procedura de numire si revocare a procurorilor de rang inalt este transparenta, echilibrata si democratica;

*Promovarea in posturile de conducere la instante si parchete este in linie cu standardele europene;

*Libertatea de exprimare a magistratilor este respectata;

*In selectia procurorilor DNA, nu exista interferente politice, DNA isi pastreaza autonomia si independenta, fapt salutat in mod deosebit in opinie;

*Infirmarea solutiilor procurorilor de catre Procurorul General se face in scris si motivat, fapt apreciat pozitiv;

*Legile au parcurs un solid proces de consultare publica;

*Procedura de urgenta a Parlamentului a fost democratica, transparenta si toate grupurile parlamentare si institutiile interesate s-au putut exprima democratic;

*Lupta impotriva coruptiei nu este afectata de prevederile legale.

*Pozitia Ministerului Justitiei in sistemul judiciar este corect stabilita si limitata la aspecte administrative si manageriale.

In acelasi timp, opinia formuleaza un numar de 4 recomandari, pe care Ministerul Justitiei le va analiza cu atentie si deschidere, se mentioneaza in comunicat.

Ministerul Justitiei spune ca a fost in contact permanent cu Comisia de la Venetia pe parcursul realizarii evaluarilor si redactarii opiniei si ramane disponibil pentru orice consultari ulterioare.

„Am avut consultari deschise si oneste cu Comisia de la Venetia, explicand in detaliu toate aspectele ridicate in discutie. In primul rand, multumesc Comisiei de la Venetia pentru ca a avut disponibilitatea sa emita un aviz urgent la cererea Ministerului Justitiei. In ceea ce priveste opinia propriu-zisa, ma bucur sa constat ca prevederi importante ale legilor Justitiei au fost validate prin aceasta opinie, care constata ca sunt in standardele europene. De asemenea, ma bucur sa constat ca opinia remarca directia buna in care au fost orientate, in general, aceste legi. Vom ramane permanent deschisi atat cooperarii cu Comisia de la Venetia, cat si cu orice alte autoritati europene”, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, citat in comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: