Comisia de la Venetia, cartonas rosu aratat Ungariei. Noul organism pentru „protectia suveranitatii” nu este independent si are puteri discretionare

externe

budapesta

Comisia de la Venetia a Consiliului Europei a declarat ca nu vede necesitatea crearii in Ungaria a Oficiului pentru protectia suveranitatii – un organism controversat, caruia i s-au opus anterior UE si SUA, relateaza Evropeiska Pravda.

In avizul sau privind legea ungara „Cu privire la protectia suveranitatii nationale”, Comisia de la Venetia a luat in considerare principalele elemente ale legii, in special interzicerea finantarii straine a campaniilor electorale, precum si crearea si functionarea Oficiului pentru Protectia Suveranitatii.

Comisia a remarcat ca introducerea restrictiilor privind finantarea straina a partidelor politice si a campaniilor electorale corespunde, in principiu, celor mai bune practici si standarde internationale.

Cu toate acestea, concluzia subliniaza ca dispozitiile legii depasesc campaniile electorale si acopera activitatea politica intr-un sens mai larg. Motivul si necesitatea unei abordari atat de largi „nu au fost justificate de autoritatile maghiare”, se arata in concluzie.

Opinia pune sub semnul intrebarii temeiul juridic pentru infiintarea Oficiului pentru protectia suveranitatii ca protector al „identitatii constitutionale”, in timp ce acesta este mandatat sa protejeze „suveranitatea nationala”.

Se observa ca, intr-un stat democratic, amenintarile definite in justificarea legii sunt, de obicei, contracarate prin intermediul institutiilor obisnuite ale statului, cum ar fi instantele si agentiile de aplicare a legii.

In plus, Comisia de la Venetia constata ca legea nu ofera suficiente garantii de independenta a Oficiului. Fiind un „organism al administratiei de stat”, al carui presedinte si vicepresedinte sunt numiti si revocati de catre puterea executiva, Oficiul nu poate fi considerat un „organism independent”.

In plus, Oficiul pentru Protectia Suveranitatii este inzestrat cu puteri extrem de largi – si vag definite -. Acesta poate interveni in viata privata a oricarei persoane juridice sau fizice si se poate angaja in hartuirea acelei persoane fara a fi controlat si fara niciun mecanism de revizuire.

Comisia a recomandat abrogarea legii in partile legate de Oficiul pentru Protectia Suveranitatii, oferind o definitie mai detaliata a „sprijinului extern”, luand in considerare diferite tipuri de surse de finantare si cooperarea partidelor politice la nivel international, precum si definirea mai precisa a tipurilor de activitati interzise in noile prevederi ale legii „Cu privire la alegeri”.

In februarie, Uniunea Europeana a lansat o procedura legala impotriva Ungariei in legatura cu asa-numita lege privind „Apararea suveranitatii”, despre care presa independenta si organizatiile neguvernamentale spun ca are ca scop intimidarea acestora.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: