Comisia de la Venetia si-a pierdut vremea cu pesedistii. Un deputat PNL anunta ca PSD nu va tine cont de recomandari

politica

Comisia de la Venetia va elabora in luna iulie un raport preliminar pe legile Justitiei din Romania, iar cel definitiv va fi gata in octombrie, a declarat, marti, senatorul PNL Alina Gorghiu, dupa intalnirea Comisiei speciale cu expertii internationali, mentionand ca are convingerea ca PSD nu va astepta nici macar raportul preliminar.

„Am o mare satisfactie, impreuna cu colegii mei, ca am reusit concretizarea acestui demers, ca urmare a unei intiative pe care PNL a avut-o, initiativa care, din pacate, desi trebuia sa apartina majoritatii parlamentare, Parlamentului, ministrului Justitiei, ne-a fost refuzata in mod constant. De altfel, la intalnirea pe care am avut-o cu delegatia Comisiei de la Venetia ne-au si spus expertii internationali, membri ai acestui corp international, ca s-ar fi bucurat daca sesizarea s-ar fi facut intr-o faza mult mai incipienta a dezbaterii legislative pe legile Justitiei, pentru ca acum stadiul este aproape de finalizare si le va fi destul de greu sa se incadreze intr-un calendar accelerat astfel incat sa poata emite un raport de care tara avizata, in speta Romania, sa tina cont”, a afirmat Gorghiu, citata de Agerpres.

Ea a spus ca reprezentantii Comisiei de la Venetia au informat ca raportul preliminar va fi gata in iulie, iar cel definitiv in octombrie.

„Informatia pe care ne-au dat-o (…) este ca se va face de principiu cel mai sigur un raport preliminar in iulie pentru ca in octombrie sa fie un raport definitiv pe legile Justitiei din Romania”, a adaugat senatorul liberal.

Alina Gorghiu a mentionat ca la intalnire PSD a mimat interesul pentru recomandarile care vor veni din partea Comisiei de la Venetia.

„In ceea ce priveste dezbaterea in sine din interior, s-au discutat cateva aspecte legate de cariera magistratilor, incompatibilitati ale magistratilor care stiti ca au fost extinse, scoaterea presedintelui si a CSM sau diminuarea rolului acestor institutii din procedura de numire sau de revocare a procurorilor cu functii inalte in statul roman. Cert este – daca imi permiteti o concluzie – ca PSD a mimat interesul pentru recomandarile care vor veni din partea Comisiei de la Venetia si cumva am convingerea ca nu va astepta deloc acest raport nici macar pe cel preliminar daca intre timp Curtea Constitutionala se va pronunta si nici nu va tine cont de recomandari”, a sustinut Gorghiu.

Ea a anuntat ca i-a informat pe expertii Comisiei de la Venetia ca a depus o solicitare la Consiliul Europei pe tema Codului penal si Codului de procedura penala.

„Ca o mentiune de final, am anticipat deja si am spus celor din Comisia de la Venetia ca am depus deja o solicitare la Consiliul Europei pe Codul penal si pe Codul de procedura penala pentru a avea din nou o misiune de evaluare a dansilor in Romania. Fiindu-ne refuzat acest demers de comisia speciala, de Parlament, am simtit nevoia sa informam pe aceasta cale, desigur, vom vedea care va fi concluzia pe aceasta tema”, a adaugat senatorul liberal.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Mai mult despre: , ,

Comentarii: