externe

Comisia Europeana a lansat prima achizitie comuna de gaze

Comisia Europeana a anuntat miercuri lansarea primei achizitii comune de gaze in UE, cu o cerere agregata totala de 11,6 miliarde metri cubi, din care 2,8 miliarde metri cubi gaze naturale lichefiate livrate cu nave si 9,6 miliarde mc gaze pompate prin gazoducte, relateaza agentia EFE, preluata de Agerpres.

„Am facut ceea ce am promis, intr-un timp record. Comisia a creat aceasta piata de la zero si companiile au raspuns pozitiv si acum lansam cererile noastre pe piata internationala”, a spus, intr-o conferinta de presa, vicepresedintele Comisiei Europene pentru Relatii Interinstitutionale, Maros Sefcovic.

Obiectivul platformei „AggregateEU” este de a adauga cererea si a negocia impreuna pentru a ieftini importurile de gaze, in vederea umplerii depozitelor pentru iarna viitoare, depozite care se afla la 62,04% din capacitate (pe 8 mai), fata de 36,87% in urma cu un an, dupa invazia Ucrainei de catre Rusia.

Bruxelles considera „un reper istoric” sistemul, conceput pentru renuntarea la gazele rusesti si deschis companiilor din UE, dar si unor state precum Ucraina, Serbia sau Republica Moldova.

Un total de 107 companii s-au inscris pe noua platforma si 77 au solicitat gaze la aceasta prima licitatie (deschisa pana pe 15 mai), ce se vor furniza intre iunie 2023 si mai 2024.

Comisia Europeana va organiza licitatii similare la fiecare doua luni, prin intermediul unui sistem care „se va consolida cu timpul si va rezista” si care reprezinta „o oportunitate enorma pentru ambele parti, pentru cumparatori si, mai ales, pentru vanzatori”, a subliniat Sefcovic.

„Va ajuta industria europeana, inclusiv pe cea mare consumatoare de energie, la crearea de noi relatii comerciale cu noi furnizori internationali, in contextul eforturilor UE de a renunta la gazele rusesti” si „in acelasi timp, deschide oportunitatea pentru furnizori internationali de a-si extinde portofoliul de clienti”, a afirmat el.

Sefcovic a subliniat ca, dincolo de marile companii, achizitiile comune „ofera o noua posibilitate de piata companiilor mici si mijlocii, care pot beneficia de aceasta platforma in mod gratuit”.

„UE este clientul de gaze cel mai important in termeni globali”, a spus oficialul slovac, adaugand ca nu poate fi oferita de catre Comisie „nicio informatie comerciala pentru credibilitatea procesului”, dar a mentionat ca „o majoritate uimitoare a statelor membre” au raspuns pozitiv si a invitat si alte companii din sector sa se alature mecanismului.

Noul sistem, care lasa pe dinafara gazele rusesti si orice companie din Rusia, fie ca e furnizor, fie ca e client, obliga statele membre sa adauge cel putin 15% din cererea lor pentru umplerea depozitelor, adica 13,5 miliarde mc, desi nu sunt obligate sa cumpere gaze.

Prima licitatie nu a atins inca acest plafon, dar este inca deschisa pentru noi solicitari, atat de la statele membre ale UE, cat si de la anumite tari din afara spatiului comunitar (Albania, Bosnia-Hertegovina, Georgia, Kosovo, Republica Moldova, Muntenegru, Republica Macedonia de Nord, Serbia si Ucraina).

Compania germana Prisma European Capacity Platform GmbH, contractata de Comisia Europeana fara costuri pentru clienti, va gestiona licitatia pentru a obtine preturi comune competitive pe piata globala.

O data ce acest sistem va obtine ofertele furnizorilor, firmele care doresc vor initia negocieri cu furnizorii. Sistemul este conceput in principal pentru achizitiile de gaze pe un termen de pana la 12 luni.

In cazul GNL, cumparatorii vor putea alege ca gazele sa le fie livrate in nord-vestul UE sau in sud-vest, putand decide chiar si terminalul exact. Vor fi acceptate cereri de minimum 300 GWh, ceea ce reprezinta in jur de o treime din capacitatea unei nave.

Pentru gazele furnizate prin conducte, clientii vor putea alege dintre 26 de puncte de furnizare diferite si minimumul cerut va fi de 5 GWh.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Presedintele ucrainean solicita participarea Chinei la negocierile de pace, fiindca este singura tara care ar putea influenta Rusia

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca doreste sa colaboreze cu tari precum China, care…

17 minute ago

Trei romani sunt blocati in Noua Caledonie. Parisul a declarat stare de urgenta in acest teritoriu francez de peste mari

MAE anunta ca in Noua Caledonie se afla blocati trei romani, in contextul in care…

29 de minute ago

Controversatul sociolog Mirel Palada, condamnat cu suspendare pentru a refuzat sa i se masoare alcoolul din sange. El va face si munca in folosul comunitatii, in cimitire

Sociologul Mirel Palada, cunoscut pentru opiniile si atitudinile sale scandaloase, a fost condamnat definitiv de…

O oră ago

Bataie ca-n filme in parlamentul din Taiwan. Un deputat din opozitie a furat un proiect de lege care urma sa fie votat si a fugit cu el – VIDEO

Legislatorii puterii si ai opozitiei din Taiwan s-au implicat vineri in incaierari fizice si atacuri…

3 ore ago

Pelerinajul de Rusaliile catolice de la Sumuleu Ciuc. Unii pelerini au facut peste 1000 de kilometri

Numeroase grupuri de pelerini se indreapta, sambata dimineata, spre Sumuleu Ciuc, pentru a participa la…

50 de minute ago