Comisia Europeana a sters dintr-un mesaj video momentul in care Ursula von der Leyen vorbea despre 100.000 de militari ucraineni ucisi

externe

Comisia Europeana a eliminat din mesajul video si din declaratia scrisa a liderului sau, Ursula von der Leyen, informatiile despre numarul mare de militari si civili ucraineni care au murit din februarie, potrivit BBC.

Miercuri dimineata, sefa Comisiei Europene a luat initiativa de a crea un tribunal special pentru a investiga crimele de razboi rusesti, precum si de a folosi activele rusesti inghetate pentru reconstructia Ucrainei.

Dupa aproximativ o jumatate de ora, pe Twitter a aparut o versiune editata a declaratiei sefului Comisiei Europene. Aceasta nu mai continea fraza: „Pana in prezent, aproximativ 20.000 de civili si peste 100.000 de militari au fost ucisi”.

 


Interfax-Ucraina citeaza un comentariu al reprezentantului presedintelui Ucrainei, Serghei Nikiforov, potrivit caruia informatiile corecte despre pierderi ar trebui sa fie exprimate doar de ministrul apararii sau comandantul suprem al Ucrainei.

El a adaugat ca presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va face publice datele oficiale „la momentul potrivit”, intrucat este vorba de informatii sensibile.

Statul Major General al Fortelor Armate ale Ucrainei a declarat pentru UNIAN ca cifrele oferite de Ursula von der Leyen nu corespund realitatii.

„Nu putem confirma aceasta cifra. Subliniem faptul ca pierderile armatei ucrainene sunt informatii oficiale si intra sub incidenta restrictiei de divulgare.”

Cum explica executivul european cifrele din prima informare 

Comisia Europeana a clarificat declaratia Ursulei von der Leyen potrivit careia Ucraina a pierdut peste o suta de mii de soldati. Datele anuntate includ atat ranitii, cat si mortii, a sustinut directorul de comunicare politica al CE, Dana Spinant.

„Multumim celor care au semnalat o inexactitate numerica intr-o versiune anterioara a acestui videoclip. Estimarea folosita din surse externe ar trebui sa se refere la victime, adica atat morti, cat si raniti, si ar trebui sa arate brutalitatea Rusiei”, se arata in comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: