Comisia Europeana anunta ca Ucraina va primi in iulie prima transa din veniturile provenite din activele rusesti inghetate

externe

comisia europeana, uniunea europeana

Ucraina va primi prima transa din fondurile provenite din dobanzile la activele rusesti inghetate in luna iulie, a anuntat Comisia Europeana, relateaza Kyiv Independent.

Partenerii occidentali ai Ucrainei si alti aliati au inghetat active rusesti in valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari la inceputul invaziei din 2022. Aproximativ doua treimi sunt retinute de compania de servicii financiare Euroclear, cu sediul in Belgia.

In martie, Comisia Europeana a prezentat o propunere privind utilizarea a 90% din fondurile generate de activele inghetate pentru achizitionarea de arme pentru Ucraina si alocarea celor 10% ramasi la bugetul UE pentru a sprijini industria de aparare a tarii.

Dupa mai multe saptamani de dezbateri, ambasadorii UE au ajuns la un acord politic cu privire la propunere la 8 mai.

Consiliul UE a finalizat acordul la 21 mai, care prevede sa fie transferate Ucrainei intre 2,5 si 3 miliarde de euro anual, cea mai mare parte fiind alocata nevoilor militare ale Kievului.

Comisia Europeana a mai anuntat ca „resursele vor fi disponibile pentru a sprijini Ucraina incepand din iulie 2024, cu plati bianuale”.

Distributia va fi revizuita anual.

„Viteza ramane esentiala, iar Comisia va continua sa depuna toate eforturile pentru a reusi ca prima plata sa fie efectuata inca din luna iulie”, a declarat vicepresedintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

In timp ce SUA au propus confiscarea directa a activelor rusesti, UE a fost mai ezitanta, temandu-se de capcanele juridice si fiscale ale confiscarii. In schimb, Bruxelles-ul a propus sa foloseasca profiturile exceptionale generate de activele inghetate si sa le directioneze catre Kiev.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: