Comisia Europeana anunta ridicarea MCV-ului: „Progrese realizate de Romania in privinta recomandarilor si indeplinirea conditionalitatilor MCV de la raportul precedent”

politica

comisia europeana, uniunea europeana

Progresele realizate de Romania sunt suficiente pentru indeplinirea angajamentelor din Mecanismul de Cooperare si Verificare asumate la aderarea la Uniunea Europeana, iar toate conditionalitatile pot fi inchise in mod satisfacator, se arata in cel mai recent raport MCV, prezentat marti de Comisia Europeana, care precizeaza ca de acum nu va mai monitoriza Romania in cadrul MCV, evaluarea urmand sa continue anual prin mecanismul general de la nivelul UE privind statul de drept.

Raportul Comisiei Europene privind reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei apreciaza progresele realizate de Romania in privinta recomandarilor si indeplinirea conditionalitatilor MCV de la raportul precedent, din iunie 2021.

Evaluarea „remarca pozitiv eforturile semnificative ale Romaniei pentru implementarea tuturor acestor recomandari prin legi, politici si instrumente noi pentru a intari sistemul judiciar si a combate coruptia”, se arata intr-un comunicat al Executivului UE, citat de Agerpres.

Printre reformele importante se numara legile justitiei recent adoptate si o noua strategie pentru dezvoltarea sistemului judiciar.

Comisia noteaza de asemenea angajamentul Romaniei de a tine cont de opinia Comisiei de la Venetia in privinta legilor justitiei si sa ia masuri suplimentare daca va fi nevoie.

„In privinta luptei impotriva coruptiei, institutiile statului isi unesc fortele pentru a implementa o noua strategie nationala anticoruptie, iar in 2021 si 2022 s-a inregistrat din nou un bilant pozitiv in legatura cu eficienta investigarii si sanctionarii coruptiei la nivel inalt”, se mai precizeaza in raportul CE, citat in comunicat.

„Parlamentul a imbunatatit procedura privind ridicarea imunitatii politice, iar institutiile responsabile pentru aplicarea regulilor privind integritatea si conflictele de interese si pentru gestionarea si recuperarea activelor ilegale au lucrat eficient”, adauga Bruxellesul.

„De asemenea, Romania inregistreaza progrese rapide in revizuirea Codurilor Penale, precum si in consolidarea cadrului de lucru privind integritatea”, mai noteaza Comisia Europeana, adaugand ca „finalizarea acestor reforme importante este un jalon in cadrul Planului de Redresare si Rezilienta al Romaniei”.

„Comisia va continua sa coopereze cu Romania pentru realizarea lor cu succes, in acord cu legislatia UE si cu standardele internationale anti-coruptie”, se mai mentioneaza in raport.

Bruxellesul atrage totusi atentia ca este important ca Romania „sa continue sa lucreze pe deplin la transpunerea angajamentelor ramase, mentionate in raport, in legi concrete si la implementarea lor”, in cadrul mecanismului privind statul de drept.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: