politica

Comisia Europeana, despre pensiile speciale: „Romania risca sa piarda miliarde de euro daca rateaza reformarea sistemelor de pensii”

Reprezentantul Comisiei Europene care gestioneaza PNRR pentru Romania si celelalte tari, Celine Gauer, a declarat joi la Bucuresti ca Romania risca sa piarda „miliarde de euro daca rateaza reformarea sistemelor de pensii”.

„In aceasta dimineata, impreuna cu colegul meu, Cristian Seidler, am avut o intalnire, in cadrul Comisiilor reunite de afaceri europene si buget-finante, cu reprezentantul Comisiei Europene care gestioneaza PNRR pentru Romania si celelalte tari, Celine Gauer. Am discutat despre unde suntem acum cu PNRR. Sunt informatii foarte importante primite in aceasta intalnire. In primul rand, nu s-a decis si nu s-a trimis nicio solicitare formala de a modifica PNRR, exista mari vulnerabilitati in PNRR in momentul de fata cu privire la doua segmente de investitii: cele energetice si cele medicale”, a anuntat  deputatul Iulian Bulai (USR), la Palatul Parlamentului.

El a adaugat ca reprezentanta Comisiei Europene a precizat ca se pot face modificari la PNRR pentru a nu pierde finantarile pana in anul 2026, cu mentiunea ca trebuie sa fie facute acum, daca se doreste acest lucru.

La randul sau, deputatul USR Cristian Seidler a mentionat ca reprezentantii Comisiei Europene sunt la curent cu proiectul de lege initiat de Guvern cu privire la pensiile speciale.

„Acestia erau la curent cu proiectul de lege referitor la asa-zisa reforma a pensiilor speciale, dar si cu amendamentele din Senat si au fost foarte clari – in forma actuala, aceasta lege nu corespunde cu jalonul din PNRR. Am intrebat si cati bani ar pierde Romania daca jaloanele referitoare la reforma sistemelor de pensii nu ar fi indeplinite. (… ) Raspunsul dansilor a fost ca Romania risca sa piarda miliarde de euro daca rateaza aceste reforme. Ei spera ca totusi Romania va indeplini aceste jaloane si va primi banii aferenti, pentru ca are nevoie de acesti bani pentru reforme si pentru investitii. Pe 31 martie, expira termenul limita pentru adoptarea noii legi a pensiilor contributive, iar Guvernul nici macar nu a adoptat acest proiect in sedinta de Guvern. (…) Romania este intr-o intarziere majora si cu reforma sistemului de pensii contributiv, nu doar cu reforma sistemului de pensii speciale”, a explicat Seidler, citat se Agerpres.

El a mentionat ca pentru cererea de plata numarul 2 din PNRR se solicita reforma pensiilor speciale, iar pentru cererea de plata numarul 3 reforma sistemului contributiv de pensii.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Columbia a expulzat mai multi diplomati argentinieni, dupa ce presedintele Argentinei, Javier Milei, l-a numit pe omologul sau columbian „asasin” si „terorist”

Columbia a ordonat miercuri expulzarea unor "diplomati din ambasadei Argentinei" la Bogota dupa o serie…

14 minute ago

Seful spionajului rus a vizitat in secret Coreea de Nord, pentru a discuta „probleme de securitate” cu regimul Kim Jong Un

Seful Serviciului rus de Informatii Externe (SVR), Serghei Nariskin, a vizitat Phenianul la inceputul acestei…

29 de minute ago

Cinci ciudatenii stridente ale atacului de la Moscova: „Versiunea oficiala a autoritatilor ruse nu are nicio credibilitate”

Nexta, publicatie de limba rusa independenta, a scos in evidenta cinci ciudatenii evidente in legatura…

4 ore ago

Firea, iritata la Antena 3: „Este incredibil ca Nicusor Dan are un procent atat de mare. Voi munci de 10 ori mai mult”

Gabriela Firea si-a facut din nou aparitia la Antena 3, post controlat de protectorul ei…

8 ore ago

PSD si-a gasit candidat la Constanta: „Am facut bani mai cu bisnita, mai cu camata, mai cu stanga, mai cu dreapta”. Este prietenul interlopului Dinicu (Ferma Dacilor)

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Horia Constantinescu, a fost desemnat de PSD candidat la…

17 ore ago