Comisia Europeana nu mai sta la discutii cu PSD. Timmermans, foarte dur, despre OUG si Sectia speciala: „Avem nevoie de rezultate imediate”

politica

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a lansat un avertisment dur la adresa Guvernului de la Bucusreti, miercuri, intr-o conferinta de presa la Bruxelles. „Am avertizat impotriva oricarei actiuni a guvernului care ar garanta impunitate demnitarilor de rang inalt”, a spus Timmermans. Cel putin doua OUG pe justitie se afla pe masa guvernului de la Bucuresti, asteptand semnaturile lui Dancila si Tudorel Toader.

Principalele declaratii:

– Independenta justitiei este fundamentala pentru Uniunea Europeana

– Situatia din Romania. Am informat Colegiul cu privire la situatia din Romania. Romania trebuie sa revina urgent la un proces de reforma si sa se abtina de la orice masuri care ar putea sa duca la un regres al tuturor lucrurilor realizate in ultimii ani.

– Avertizez Guvernul Romaniei sa nu intreprinda actiuni care sa afecteze sistemul judiciar, care ar garanta imunitate demnitarilor de rang inalt

– Am avut mai multe intalniri si convorbiri cu doamna Dancila, in ultimele doua luni pe subiect. Am inceput mecanismele tehnice pe MCV. Avem nevoie de rezultate imediate. Am fost clar: discutiile de dragul discutiilor nu sunt suficiente. Am discutat despre proiectele de OUG si sectia speciala pentru magistrati. Din pacate, nu am putut trage concluzia ca Romania se afla din nou pe calea cea buna. Daca aceste probleme nu sunt rezolvate, atunci CE trebuie sa faca ceva concret, va trebui sa actioneze cu mijloacele pe care le are la indemana.

– E vorba aici de o chestiune de mare urgenta. S-ar putea ca foarte curand sa se ia decizii in Romania care ar schimba sistemul judiciar, cu risc de impunitate al demnitarilor de rang inalt. Atunci Comisia Europeana ar urma sa reactioneze imediat, in termeni de zile, ca sa se inteleaga foarte clar care este pozitia noastra. Nu este timp de pierdut.

– Nu putem sa luam masuri impotriva unor OUG-uri care nu au fost adoptate. In ultimele 10 zile Comisia Europeana a facut tot ce a putut pentru a convinge guvernul Romaniei sa nu mearga in aceasta directie. Am avut numeroase discutii cu autoritatile romane, daca vor insista, Comisia Europeana va reactiona imediat

Comisia Europeana a discutat miercuri despre situatia statului de drept din Romania. „Comisia Europeana trebuie sa actioneze pentru a salva statul de drept. Colegiul Comisarilor va discuta maine starea statului de drept in Romania”, a anuntat marti, intr-un mesaj pe Twitter, Mina Andreeva, purtator de cuvant al CE.

Miercuri este programata si sedinta Guvernului de la Bucuresti.

Mai mult despre:

Comentarii: