Comisia Europeana nu vede niciun impact negativ al exporturilor agricole ucrainene pe pietele europene

externe

agricultori, romani, solicitare, guvern, interzicerea importurilor, cereale ucrainene

Comisia Europeana nu vede un impact negativ semnificativ al exporturilor agricole ale Ucrainei pe pietele europene, potrivit unui oficial al Directiei Generale pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a Comisiei (DR AGRI), relateaza Kyiv Independent.

Comisia monitorizeaza volumele, dinamica preturilor si preturile de import ale produselor ucrainene atat la nivel national, cat si la nivelul UE, a declarat Pierre Bascou, directorul Directiei pentru dezvoltare durabila si sprijin pentru venituri din cadrul DR AGRI.

Comisia continua sa dezvolte asa-numitele benzi de solidaritate, rute de tranzit pentru exporturile ucrainene instituite in martie 2022, a declarat Bascou in timpul discutiilor cu comisia pentru agricultura a Parlamentului European.

Potrivit site-ului Comisiei Europene, culoarele de solidaritate au facilitat deja exporturi agricole de peste 60 de milioane de tone ale Ucrainei, precum si exporturi de peste 48 de milioane de tone de alte bunuri, cum ar fi minereuri, fier, otel sau lemn.

De asemenea, rutele de tranzit instituite de UE au permis Ucrainei sa importe aproape 34 de milioane de tone de marfuri.

In timpul discutiei, unii deputati europeni si-au exprimat ingrijorarea cu privire la afluxul de cereale ucrainene in tarile lor si la consecintele asupra agricultorilor lor.

Porturile spaniole sunt pline de cereale ieftine, atat din Ucraina, cat si din Rusia, la „preturi incredibil de mici”, ceea ce ameninta producatorii interni, a declarat Mazaly Aguilar, vicepresedintele comisiei pentru agricultura.

Ucraina este unul dintre principalii producatori de cereale din lume, iar exporturile sale catre Europa au provocat dispute cu mai multi membri ai UE.

UE a instituit interdictia de import pentru anumite produse agricole din Ucraina in luna mai, la cererea Poloniei, Ungariei, Slovaciei, Romaniei si Bulgariei, care se temeau ca afluxul de produse ucrainene mai ieftine va pune presiune asupra fermierilor lor.

Dupa ce majoritatea acestor tari au amenintat ca vor mentine interdictia si dupa data de expirare a acesteia, 15 septembrie, Ucraina a propus un sistem de permise pentru a reglementa comertul cu cereale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: