politica

Comisia Europeana, raport devastator pentru regimul Dragnea-Tariceanu: „Independenta judiciara este pusa sub semnul intrebarii si se exercita presiuni asupra institutiilor judiciare”

Comisia Europeana a dedicat situatiei justitiei o mare parte din analiza sa in cadrul recomandarilor specifice de tara 2018, pentru Romania, atragand atentia asupra evolutiilor legislative din ultima vreme, afectarii idependentei justitiei si a cadrului legislativ anticoruptie, asupra coruptiei din aparatul bugetar de la toate nivelurile, precum si asupra suspiciiunilor de frauda din licitatiile publice, care afecteaza constructia de autostrazi si spitale in tara.

Iata cele mai importante aspecte sesizate de Comisia Europeana, potrivit hotnews.ro:

– Achizitiile publice eficiente si transparente raman esentiale pentru abordarea principalelor provocari politice pentru Romania, inclusiv cheltuielile publice eficiente, lupta impotriva coruptiei si stimularea inovarii si a cresterii durabile si favorabile incluziunii. Romania a inregistrat unele progrese in abordarea recomandarilor specifice de tara privind punerea in aplicare a strategiei privind achizitiile publice, insa planul nu este inca pe deplin implementat. In acelasi timp, sporirea eficientei si utilizarea strategica a achizitiilor publice, controlul eficient si controlul fraudelor raman provocari. Durabilitatea masurilor luate si ireversibilitatea reformelor necesita o monitorizare continua. Provocarile privind eficienta si transparenta asociate achizitiilor publice se aplica in special investitiilor mari in infrastructura de sanatate din spitalele regionale din Iasi, Cluj si Craiova.

– Evolutiile din ultimul an au pus in mare parte in discutie ireversibilitatea si durabilitatea progreselor substantiale ale Romaniei in ceea ce priveste reformarea sistemului sau judiciar si combaterea coruptiei la nivel inalt. Independenta judiciara este pusa sub semnul intrebarii si se exercita presiuni asupra institutiilor judiciare si asupra cadrului juridic pentru combaterea coruptiei, in timp ce progresul in ceea ce priveste provocarile ramase este retinut in continuare. Punerea in aplicare a strategiei nationale anticoruptie 2016-2020 care dezvolta masuri suplimentare de prevenire si combatere a coruptiei progreseaza la nivel tehnic, dar este nevoie de un sprijin politic mai tangibil, deoarece problemele legate de coruptie si guvernare in sectorul public persista la toate nivelurile si se numara printre principalele provocari pentru mediul de afaceri.

– In cadrul Mecanismului de cooperare si verificare pe justitie (MCV), Comisia continua sa monitorizeze reforma judiciara si lupta impotriva coruptiei in Romania. Prin urmare, aceste domenii nu sunt acoperite de recomandarile specifice de tara pentru Romania, dar sunt relevante pentru dezvoltarea unui mediu socio-economic pozitiv in tara.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

O oră ago

„Oscarurile Washingtonului”. Iohannis va fi premiat in SUA pentru „conducerea exemplara a Romaniei si pentru rolul sau de lider transatlantic si european”

Consiliul Atlantic il va onora in acest an pe presedintele Romaniei, Klaus Werner Iohannis, cu…

44 de minute ago

Veste pentru Moscova. Lituania anunta ca batalionul american va ramane in tara pe termen nelimitat, nu pana la sfarsitul anului 2025

Ministrul lituanian al Apararii, Laurinas Kasciunas, a declarat ca batalionul militar american va ramane in…

32 de minute ago

BEC a acceptat noua candidati pentru functia de primar al Capitalei. Printre acestia sunt Sosoaca, Firea si Piedone

Noua candidati intra in cursa electorala pentru a obtine pe 9 iunie fotoliul de primar…

38 de minute ago

Pe cine vizeaza noul pachet de sanctiuni americane contra Rusiei, emis pe 1 mai. Apar si firme din China, Slovacia, Belgia si Turcia

La 1 mai, Departamentul Trezoreriei SUA a impus noi sanctiuni impotriva a sute de companii…

2 ore ago