Comisia Europeana s-a prins ca PSD si PNL vor s-o pacaleasca cu pensiile speciale. Cere Bucurestiului sa modifice radical proiectul de lege

politica

Comisia Europeana a transmis Bucurestiului o scrisoare in care solicita sa fie modificat radical actualul proiect de lege privind pensiile speciale. Bruxellesul afirma ca proiectul ar face doar economii ”foarte limitate” si nu rezolva principiul echitatii.

Surse guvernamentale au declarat pentru G4Media ca oficialii de la Bruxelles au transmis saptamana trecuta o corespondenta prin care arata ca proiectul nu rezolva problemele sistemice.

Principalele concluzii ale Comisiei Europene, asa cum apar in scrisoarea adresata Guvernului Ciuca:

Evaluarea de impact a proiectului de lege arata ca proiectul ar avea ca rezultat doar economii foarte limitate si nu ar aborda suficient sustenabilitatea fiscala si, in special, echitatea. In plus, nu imbunatateste decat in mica masura caracterul contributiv al sistemului. Evaluarea preliminara este ca, in forma sa actuala, proiectul de legislatie nu indeplineste cerintele.

Recomandam cu tarie sa nu se avanseze cu adoptarea noii legislatii in Parlament si, in schimb, sa se reflecteze cu atentie asupra unor posibile amendamente pentru a integra rezultatele evaluarii de impact a Bancii Mondiale (inclusiv optiunile alternative de reforma).

Unul dintre obiectivele noii legislatii este mentinerea cheltuielilor publice brute totale cu pensiile (ceea ce include toate sistemele publice de pensii existente) stabile pe termen lung (2022-2070) la 9,4% din PIB, incluzand un mecanism de franare in cazul in care plafonul de cheltuieli este depasit. Plafonul se aplica cheltuielilor cu pensiile din toate sistemele publice de pensii, inclusiv toate pensiile speciale, inclusiv cele militare.

Pe baza evaluarii de impact a Bancii Mondiale, actualul proiect de lege privind pensiile speciale are un impact foarte limitat asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile. Cu cat economiile care decurg din revizuirea pensiilor speciale sunt mai mici, cu atat mai putin spatiu de manevra va avea guvernul pentru a creste gradul de adecvare a pensiilor publice, in contextul jalonului 214.

Proiectul de lege prevede in continuare perioade de cotizare substantial mai mici decat cele din sistemul general pentru aproape toate categoriile, iar prestatiile de pensie se calculeaza pe baza veniturilor obtinute intr-un numar foarte limitat de ani.

Citeste si: Bruxellesul nu face niciun pas inapoi: „Pensiile speciale din Romania trebuie taiate, inclusiv ale militarilor. Trebuie aliniate cu principiul contributivitatii”

Comisia Europeana aduce critici si in privinta prevederilor legate de pensiile militare. Proiectul de lege prevede o crestere a perioadei de referinta a veniturilor salariale de la 6 la 12 luni consecutive in ultimii 5 ani de serviciu. Acest lucru nu ar avea aproape niciun impact asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile.

Doua optiuni analizate de Banca Mondiala par mai semnificative: rata de inlocuire a veniturilor de 45 % si baza de calcul raportata la veniturile din intreaga cariera. Adoptarea oricareia dintre cele doua ar aduce pensiile speciale mai aproape de principiul contributivitatii cerut de anexa CID. Luarea in considerare a veniturilor obtinute in intreaga cariera ar trebui sa fie optiunea preferata, deoarece ar spori, de asemenea, echitatea sistemului. Aceasta optiune ar putea fi adoptata in combinatie cu alinierea indexarii pensiilor militare la cea din sistemul general, ceea ce ar asigura o rata adecvata a prestatiilor in viitor.

Citeste si: Romania va pierde miliardele din a 3-a transa PNRR, Budai anunta ca refuza sa respecte obligatiile asumate. Pentru a salva pensiile speciale, el foloseste pretextul cresterii varstei de pensionare

Ministrul Muncii, Marius Budai, a anuntat ca toti ministrii de linie au termen pana miercuri, la ora 12,00, sa depuna in scris amendamentele la proiectul de lege privind pensiile speciale.

„Saptamana trecuta a avut loc prima sedinta a grupului de lucru referitor la respectarea jalonului din PNRR cu privire la reforma pensiilor speciale. Acolo s-a decis si un calendar al grupului de lucru, tinand cont de faptul ca noi, PSD, ne dorim urgentarea depunerii si a Cererii numarul 3 dar si de termenul de 31 martie, termen la care adoptarea tacita in Senat urmeaza sa se intample. A reiesit necesitatea ca toti ministrii de linie sa vina, in scris, cu amendamentele care au reiesit atat din raportul final al Bancii Mondiale, dar si din discutiile cu Comisia Europeana. In acest sens, sub coordonarea domnului prim-ministru, vineri am intocmit adrese de solicitare catre toti ministrii de linie cu termen pana saptamana aceasta, miercuri, ora 12,00, de a se depune aceste amendamente care sa respecte prevederile din cadrul PNRR. Apoi, la finalizarea sedintei de Guvern, vom avea inca o intalnire a grupului de lucru unde sa participe si ministrii de linie care au in coordonare aceste legi speciale, sa agream acele amendamente pe care ulterior sa le depunem catre coalitie spre decizie”, a precizat Budai, luni, intr-o conferinta de presa la sediul central al PSD.

El a adaugat ca „este momentul” ca ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, sa mearga la Comisia Europeana cu acele amendamente care vor fi agreate in coalitie, pe legea pensiilor speciale. „Ma pun la dispozitia dumnealui sa il insotesc, sa mergem la Comisia Europena”, a spus Budai.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: